‘Killer Ratings’: Bestilte tv-vært mord for seertallenes skyld? Netflix-dokumentar dykker ned i sagen

3 6
‘Killer Ratings’: Bestilte tv-vært mord for seertallenes skyld? Netflix-dokumentar dykker ned i sagen
'Killer Ratings'

Noget af det mest fascinerende ved den første sæson af ’Narcos’, var de lokale Medellin-indbyggeres taknemmelighed over for den destruktive narkobaron Pablo Escobar. Selvom hans forretningsmetoder var gruopvækkende, vandt han borgernes gunst med sine velgørende gerninger. For en stund tegnede en politisk karriere sig sågar for ham.

I 00’erne fandt en lignende kollektiv beundring sted i byen Manaus i Amazonas, Brasilien. Wallace Souza, tv-vært på hitprogrammet ’Canal Livre’ og beleven modstander af lokal kriminalitet, fik rekordhøje stemmetal, da han stillede op som byrådsmedlem og delstatsrepræsentant.

Folket elskede Souza, fordi han som vært på ’Canal Livre’ fra 1989 til 2008 på ren ’Cops’-maner rendte i hælene på politianholdelser og blodige gerningssteder. Formålet var at udstille narkohandlere og mordere og bekæmpe kriminalitet i Manaus, en hyppigt anvendt narkorute i Amazonas.

Souza fremstod som en folkehelt, der udover at lave underholdningsjournalistik ovenikøbet gav tilbage til befolkningen. Programmets gæster kunne bede om en portion mad eller to dæk til deres bil, og Souza ville give dem det.

Men i 2009 så alvorlige anklager mod den elskede vært dagens lys. En kriminel med kaldenavnet Moa bekendtgjorde under en anholdelse, at han havde dræbt og placeret narko ved gerningssteder under ledelse af Souza. Tilmed var Souzas søn Raphael en form for mellemleder af en stor forbrydergruppe, og drabene skulle efter sigende være blevet bestilt, så de kunne sendes i bedste sendetid.

Var kriminalitetsbekæmperen i virkeligheden bagmanden? Det lød for vildt til at være sandt.

Souza benægtede og forsvarede ofte sig selv på talerstolen i parlamentet. Da sagen kørte på sit højeste, fulgte et kamerahold Souza, og manden vakler aldrig i overbevisningen om sin uskyld. Faktum var dog, at store beslaglæggelser af våben og kontanter, kompromitterende telefonsamtaler og lister over forbrydersyndikatets ofre var mere end nok til at mistænkeliggøre Souza. Og da potentielle vidner begyndte at dø som fluer, tydede meget på, at noget var helt galt.

Alligevel har Netflix’ dokumentarserie om sagen, ‘Killer Ratings’, svært ved at overbevise om særlig meget. Den syv afsnit lange serie er et virvar af beskyldninger fra Souzas side om politisk heksejagt og forfølgelse af medierne, mens politiets dedikerede taskforce opremser deres beviser. Der er Souzas søster, søn og tidligere kollegaer, der taler varmt om den anklagede, mens politiassistenter og topledere viser deres afsky for ham. Sagens egentlige vidner er alle bundkriminelle, og i sidste ende fremstår kun ét vidne nogenlunde troværdigt.

Dokumentaren siger dybest set ikke meget om Souzas skyld – alle medvirkende drager fordel af enten at anklage eller forsvare ham, men dokumentaristen har ikke turdet konfrontere dem med deres motivationer.

Argumentet for Souzas gerninger knyttes igen og igen til høje seertal, men er det virkelig svaret? Hvordan kunne denne mand finde på at lege folkehelt og morder samtidig? I stedet for at finde svarene selv håber ’Killer Ratings’, at vi tager til takke med andres.


Kort sagt:
Selvom historien om tv-værten, der bestilte de drab, han foregav at bekæmpe, på papiret er uhyrligt spændende, lykkes det ikke Netflix at fortælle den troværdigt. Styringen i ’Killer Ratings’ er overladt til upålidelige kilder.

Anmeldt på baggrund af alle afsnit.

Læs også: De 25 bedste dokumentarfilm på Netflix

Dokumentarserie. Instruktion
: Daniel Bogado. Spilletid: 7 afsnit á ca. 50 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af