Det netop annoncerede Oscar-dokumentarfelt er det stærkeste i årevis

Det netop annoncerede Oscar-dokumentarfelt er det stærkeste i årevis
Den norske 'The Painter and the Thief'.

I går annoncerede Oscar-akademiet deres shortlists i en række kategorier, heriblandt bedste internationale film, som selvfølgelig har særlig dansk bevågenhed på grund af ‘Druk’s gode chancer.

Endnu stærkere end de 15 internationale film står dog i år årets shortlist på dokumentarområdet. Der er så mange storroste titler, at konkurrencen i denne kategori er skarpere end måske nogensinde, og man vil uundgåeligt se fremragende titler skåret fra, når akademiet barberer feltet ned til de fem nominerede 15. marts.

Netflix dominerer med den Obama-producerede ‘Crip Camp’ og Kirsten Johnsons personlige ‘Dick Johnson Is Dead’, som vi begge har givet fem stjerner her på sitet – foruden den roste ‘My Octopus Teacher’ om en mands særlige relation til en blæksprutte.

Vi har også givet fem stjerner til Apples ‘Boy’s State’ om Texas-teenagere i et demokratieksperiment, til den rumænske ‘Collective’ (kan ses på HBO Nordic) om den journalistiske afdækning af en omfattende skandale, til ‘Welcome to Chechnya’ om forfølgelsen af homoseksuelle i ‘Tjetjenien’ (kan ses på C More) og til den norske ‘The Painter and the Thief’ (kan ses på Blockbuster) om en kunstner, der knytter et bånd til tyven, som stjal hendes to mest værdifulde malerier.

Norge har i parentes bemærket et flot år, da også deres fiktionsfilm ‘Håb’ klarede cuttet til Bedste Internationale Film-shortlisten.

Men det er kun toppen af isbjerget, for en række hypede dokumentarfilm, der endnu ikke er nået Danmark (vi håber at se dem på CPH:DOX i april), er på listen: Gianfranco Rosis ‘Notturno’ om krigsramte mennesker i Mellemøsten, ‘MLK/’FBI’ om CIA’s chikane mod Martin Luther King, Viktor Kossakovskys dyrefilm ‘Gunda’ – executive produceret af Joaquin Phoenix – om en so, to køer og en étbenet kylling, den chilenske ‘The Mole Agent’ om en pensioneret spion, ’76 Days’ om kampen mod covid-19 i Wuhan, ‘All in: The Fight for Democracy’ om stemmeundertrykkelse i USA og ‘The Truffle Hunters’ om ældre mænd på jagt efter en sjælden trøffelart.

Endelig var Garrett Bradleys ‘Time’ om en sort kvinde, hvis mand afsoner en voldsomt hård fængselsstraf, en af de mest roste film i USA sidste år – den kan herhjemme ses på Amazon Prime.

Det vil med andre ord være 10 topklassefilm, der skilles fra i marts. Den gode nyhed er til gengæld, at dokumentarscenen lyser stærkere end måske nogensinde.

Her er den fulde Oscar-shortlist:
All In: The Fight for Democracy
Boys State
Collective
Crip Camp
Dick Johnson Is Dead
Gunda
MLK/FBI
The Mole Agent
My Octopus Teacher
Notturno
The Painter and the Thief
76 Days
Time
The Truffle Hunters
Welcome to Chechnya

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af