Årets Cannes-jury er et overflødighedshorn af globalt filmtalent – med en overvægt af kvinder

Årets Cannes-jury er et overflødighedshorn af globalt filmtalent – med en overvægt af kvinder
Melanie Laurent i 'Inglourious Basterds'. (Foto: PR)

Det har længe været kendt, at Spike Lee skal stå i spidsen for juryen på årets udgave af Cannes Film Festival, som skal udpege, hvilken film der skal løbe med den prestigefulde Guldpalme.

Faktisk var den amerikanske instruktør allerede udnævnt sidste år, men festivalen 2020 blev aflyst på grund af … well. Men Spike Lee indvilligede altså i at vende tilbage året efter, og nu har festivalen så annonceret, hvem han skal have muligvis ophedede faglige diskussioner med, når festivalen starter her 6. juli.

Årets jury er en perlerække af markante skuespillere og instruktører med Maggie Gyllenhaal, den franske stjerne Tahar Rahim (‘Profeten’) og den sydkoreanske stjerne Song Kang-ho (‘Parasite’) i den første kategori og den anerkendte brasilianer Kleber Mendonca Filho (‘Aquarius’), den lige så anerkendte østriger Jessica Hausner (‘Miraklet i Lourdes’, ‘Little Joe’) og stortalentet Mati Diop (‘Atlantique’) i sidstnævnte kategori.

Dertil kommer franske Melaine Laurent, der både er skuespiller (‘Inglourious Basterds’, ‘Beginners’) og instruktør (‘Træk vejret’) – og den canadiske musiker Myléne Farmer.

Dermed består juryen af fem kvinder og fire mænd – et tydeligt signal om, at Cannes-festivalen arbejder bevidst med at øge diversiteten, selvom de igen i år har fået kritik for den beskedne repræsentation af kvindelige instruktør i hovedkonkurrencen.

Cannes-juryerne er ofte omgærdet af stor mystik, da ingen for alvor ved, hvordan diskussionerne foregår bag scenetæppet, og hvor meget pres der er fra Cannes-ledelsen selv. Indimellem siver rygterne om, hvordan uenighederne har kilet sig ned i juryen, og hvordan de er endt med et kompromis i de endelige valg af priser.

Som da det kom frem, at Lars von Triers ‘Melancholia’ faktisk havde været juryens favorit til at vinde Guldpalmen i 2011, inden Trier kom med sine famøse naziudtalelser. Prisen gik i stedet til ‘The Tree of Life’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af