Tirsdag gik den danske streamingkrig ind i en ny og endnu mere ophedet fase.
Forrige år rykkede Apple TV+ ind i Danmark, sidste år kom Disney+, og siden er Paramount+ kommet til, mens især Netflix og TV 2 Play ryster kontinuerligt med sablerne.
Og nu har endnu en amerikansk gigant meldt sin ankomst med tjenesten HBO Max.
Lad os først afklare den forvirring, der med sikkerhed stadig hersker om, hvad HBO Max egentlig er i forhold til HBO Nordic, som vi jo i Danmark har haft længe, og som den nye tjeneste erstatter.
HBO Nordic var i udgangspunktet en tjeneste for HBO-serier suppleret af indkøbt indhold, primært serier hentet ind til det nordiske marked fra amerikanske eller engelske kanaler, der ikke havde en europæisk tilstedeværelse.
HBO Max er ikke HBO’s streamingtjeneste. Det er det amerikanske film- og mediestudie Warner Medias tjeneste, ligesom Disney+ er Disneys tjeneste. Warner ejer HBO og kan derfor kapitalisere på det etablerede HBO-brand i navnet. Og al HBO-indhold vil således fortsat ligge på tjenesten, sammen med en udvidet portefølje af alt andet, som er i Warner-husets fold.
HBO Nordic har trængt til en overhaling i brugerflade og teknik i årevis, så alene af den grund er HBO Max velkomment nyt for danske brugere. HBO Max er en væsentligt mere smooth streamingplatform, der har musklerne til at præsentere et nogenlunde lige så effektivt produkt som de store konkurrenter.
Tilmed bliver abonnementet billigere, fra 99 til 79 kroner om måneden, for at prismatche konkurrenterne.
Svært at være utilfreds med – om end HBO Max med et slagtilbud, der lover 50 procent på abonnementsprisen resten af livet for nye kunder inden 1. november (det vil sige 39,50 kroner for nærværende), har pisset mange eksisterende brugere af, der bliver belønnet for deres loyalitet ved at skulle betale dobbelt op resten af livet – eller i hvert fald indtil de bare melder sig til med en ny email-adresse.
Matrix, Dune og Batman lokker
I Danmark har HBO Nordic besiddet den aura af kvalitetsserier, som generelt har knyttet sig til HBO-brandet i mere end to årtier.
Men Max er alligevel en nødvendig redningsplanke. Hvis HBO ikke skulle strande som nicheprodukt i den mere og mere optrappede krig om abonnenterne, er det et vigtigt skridt, fordi tjenesten nu bliver konkurrencedygtig på et langt større spektrum.
Tjenestens filmprofil har med Max fået en akut saltvandsindsprøjtning – mere om det om lidt – og takket være Warners franchises med ’Harry Potter’, ’Ringenes herre’ og DC-superheltefilmene i spidsen har man fremtidsbæredygtigt indhold af den slags, som alle streamingudbydere har hede fantasier om, og som selv Netflix skæver misundeligt til.
Også børneindholdet er oprustet markant med Loony Tunes-brandet, hvilket er med til at gøre Max til en langt mere bredt favnende og direkte konkurrent til Disney+ og Netflix, end HBO Nordic havde mulighed for at være.
Når man på førstedagen tjekker ind på HBO Max, er det da netop også filmindholdet, der springer ud som det mest opsigtsvækkende kvantespring, fra hvad vi var vant til på Nordic.
Her kan man nu se helt nye Warner-titler som ’Malignant’ og ’Reminiscence’, der havde biografpremiere så sent som i september, og andre nye baskere som ’The Suicide Squad’ og ’Mortal Kombat’.
Fremover vil der gå blot 45 dage fra biografpremiere til HBO Max-launch, hvilket uden tvivl vil være et væsentligt tilløbsstykke.
Om kort tid rammer ’Dune’ (men se den for guds skyld i biografen!), og senere på året vil eksempelvis den nye ’Matrix’-film og Oscar-kandidaten ’King Richard’ være inkluderet i abonnementsprisen efter halvanden måneds biografkørsel.
Næste år gælder det samme ’The Batman’ og den kommende ’Fantastiske skabninger-installation.
Det vil utvivlsomt tiltrække mange, der af forskellige årsager ikke fangede filmene i biografen. Ttanken om, at man for blot 20 kroner mere, end hvad det typisk koster at leje en premierefilm på tjenester som Blockbuster, kan få en hel måneds indhold, er unægtelig fristende. På mainstreamfilmfronten står HBO Max pludselig mindst lige så stærkt som Disney og Netflix.
Hvor er den mest roste HBO Max-serie?
Desværre er tjenesten nogenlunde lige så fattig på ældre titler som alle de andre store tjenester. HBO Max har ellers slået sig op på klassikerne i markedsføringen, men helt ærligt: At huse ultrakendte titler som ’A Clockwork Orange’, ’Casablanca’ og ’The Exorcist’ er ikke noget specielt overbevisende argument for filmhistorisk bevidsthed.
På seriefronten er der endnu ikke så forfærdeligt meget at råbe ekstra hurra for ved skiftet fra Nordic til Max. Nærmest alle titlerne var tilgængelige i forvejen, med ’Gossip Girl’-rebootet, der nu endelig kommer til Danmark, som den væsentligste undtagelse. Også de to HBO Max-originals ’Starstruck’ og ’Made for Love’, der har fået hæderlige modtagelser i USA, kan nu ses herhjemme.
Serierne står ligesom på HBO Nordic stadig stærkt på HBO Max – først og fremmest takket være HBO-brandet, aktualiseret af tidens bedste serie, ’Succession’, der i sig selv er abonnementsprisen værd de kommende måneder.
Men tjenesten har stadig en udfordring foran sig: En række af HBO Nordics største seriehits var indkøbt fra andre kanaler/udbydere, fra Hulus ’The Handmaid’s Tale’ til FX’s ’Fargo’ og History Channels ’Vikings’. Den slags guldkøb på tværs vil der blive færre af i fremtiden, hvor de store giganter fornuftigt nok bruger deres rettigheder eksklusivt til deres egne tjenester.
Hulu og FX – der også står bag HBO Nordic-hits som ’Better Things’ og ’What We Do in the Shadows’ – hører i dag under Disney-fanen, og når de nuværende aftaler udløber, vil den slags titler naturligt forlade Max til fordel for Disney+.
Det stiller store krav til tjenestens egne originals. Jeg tror på, at HBO også i fremtiden vil kunne holde fanen højt – det indikerer nyere hits som ’Succession’, ’Euphoria’ og ’Mare of Easttown’ i hvert fald overbevisende, ligesom alle forventer store ting af den kommende ’Game of Thrones’-spinoff ’House of Dragon’.
Men for HBO Max er der lidt vej igen. The HBO Max Originals har foreløbigt haft en fællesnævner af noget lidt glittet og lidt mere udspekuleret eller algoritmevenligt, om man vil. ’The Flight Attendant’, ’Raised By Wolves’, ’Love Life’ og ’Generation’ har alle haft noget at byde på, men ingen af dem har været et slamdunk.
Den mest roste HBO Max-originalserie er den tredobbelt Emmy-vindende ’Hacks’. Så den skal vi da i gang med, ikke? Næh, for den er slet ikke på tjenesten i Danmark. Hvorfor skal vi danskere snydes for den efter sigende langt bedste originalproduktion fra den nye tjeneste, en serie, som fik premiere i USA helt tilbage i maj? Forhåbentligt er det kun et spørgsmål om uger, før den lander.
I længden vil ingen nok kunne finde hoved og hale i, hvad der er en HBO-serie, og hvad der er en HBO Max-serie. Det er da også samme mand, den velrespekterede Casey Bloys, der er ansvarlig for indholdet på begge fløje.
En HBO-afficionado som jeg øjner en ærgerlig fare for, at det famøse HBO-brand udvandes i hele den her Max-opskalering, men for den almindelige bruger betyder det næppe så meget, så længe serierne leverer.
Nolan havde både ret og uret
Apropos titler, der ikke er at finde på tjenesten fra dag ét, ærgrer jeg mig også over, at man må lede forgæves efter Clint Eastwoods ’Cry Macho’ og Sopranos-prequelen ’The Many Saints of Newark’.
Det er Warner-ejede titler, som med sikkerhed ikke får biografpremiere. Måske har man ønsket at holde lidt på guldet, for modsat Netflix øser HBO Max ikke nye titler ud på daglig basis, og der skal jo også være nyhedsværdi, der trækker abonnenter til i løbet af de kommende måneder.
Til gengæld kan man glæde sig over, at Steven Soderberghs nyeste film, den roste ’No Sudden Move’ med Don Cheadle, Benicio Del Toro og David Harbour, kan ses allerede nu. Den er lavet direkte til Max, så det manglede også bare.
Brugerfladen, der befinder sig et sted mellem effektiv og generisk/standard, er i sagens natur ramt af en række børnesygdomme. Film som ’Interstellar’, ’Livet er smukt’ og ’Den engelske patient’ figurerer under kategorien Mest Populære Dramaserier, og den irriterende intetsigende kategori ’På en lyserød sky’ er en temmelig reaktionær måde at iscenesætte såkaldte pigehistorier, inklusive ikke specielt kærlighedssvævende titler som ’Girls’ og ’Divorce’. Cringe.
Da Warner i corona-peak 2020 til alles forbløffelse besluttede, at samtlige af studiets film i 2021 skulle udkomme på HBO Max i USA simultant med biografpremieren, udtalte den ellers så høflige brite Christopher Nolan usædvanligt harskt, at en række af branchens største filmfolk »gik i seng natten før og tænkte, at de arbejdede for det bedste filmstudie og vågnede op og fandt ud af, at de arbejdede for den værste streamingtjeneste«.
Nolan endte med at forlade Warner, mens filmselskabet hurtigt fik slået fast, at modellen kun gjaldt det fortsat coronaplagede 2021, og at de i 2022 ville prioritere biografernes eksklusivitet inden streamingdebut.
På den måde fik Nolan medhold, men samtidig er der ingen grund til at stemple HBO Max som den værste streamingtjeneste.
Streaminglandskabets nyeste skud på stammen vil absolut være en tiltrækkende platform for mange danskere – og en seriøs konkurrent til Netflix, Disney og Viaplay for folk, der elsker alt fra højkvalitetsserier til superheltefilm, Harry Potter til ’Friends’ og ’Rick and Morty’. Den har potentialet til at favne bredt og samtidig skille sig ud med den eneste valuta, der sådan rigtigt tæller i streamingkrigen: Tillokkende enkelttitler.
Næste år fusionerer WarnerMedia med Discovery, og det er endnu usikkert, om det vil udmønte sig i en fælles streamingtjeneste, eller om man vil køre med to separate tjenester (for eksempel med mængderabat). Det vil potentielt ruste HBO Max endnu mere til fremtiden med øget fokus på reality og livsstilsprogrammer af den slags, Discovery står for. HBO Max’ europæiske chef har da også allerede udtalt, at reality er en af de genrer, der kigges på, når man laver indhold til Norden.
Det vil HBO Max nemlig også: lave nordisk indhold. 14. november kommer de allerede ud over rampen med den danske ’Kamikaze’, der har været udviklet længe i HBO Nordic-regi, men nu altså bliver en HBO Max Original.
Med Warner i ryggen vil der givetvis blive skruet op for de internationale egenproduktioner, der allerede for et par år siden blev sat i søen hos HBO Nordic og HBO Europe, og som har virket så godt for Netflix med alt fra ’Lupin’ til ’Squid Game’ – og for HBO selv med serier som ’Chernobyl’ og ’I May Destroy You’, der har været co-produceret med europæiske spillere.
Disney+ fik en bragende flot start både internationalt og i Danmark, da de launchede for et år siden. Det skal blive spændende at se, om HBO Max kan gøre dem kunsten efter.