De 10 største skuespilgennembrud i 2023 – fra fascistoid førsteelsker til dansk psykopat

Anden halvdel af 2023 bød på danske og internationale gennembrud af den helt store slags. Her er de navne, vi glæder os mest til at følge fremover.
De 10 største skuespilgennembrud i 2023 – fra fascistoid førsteelsker til dansk psykopat
Tom Blyth i 'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes'. (Foto: Lions Gate)

1. Tom Blyth

TikTok har allerede udødeliggjort Tom Blyths platinblonde førsteelsker og fascistiske diktator in spe i en lavine af hyldester. Her har ikke mindst Coriolanus Snows karsehår fra filmens tredje breaking badboy-akt skaffet ham det geniale tilnavn Paneminem efter YA-dystopiens stat.

Det er uden tvivl primært kødets lyst, der driver fanbegejstringen for ‘Coryo’ online, men man skal ikke undervurdere, hvilken karisma det kræver at brænde igennem som så nyt et navn i genoplivningen af et så kendt univers.

Mange store stjerner er startet som teenbedårere, og der ligger uden tvivl et stort potentiale bag Blyths evne til at gøre ungdomsversionen af Donald Sutherland lige så udspekuleret cute, som han undervejs bliver ond.

Hans store franchise-gennembrud følges næste år op med noget helt andet, når han har hovedrollen i Michael Winterbottoms filmatisering af Hemingways ’A Farewell to Arms’.

Og mon ikke lidt af fanhypen smitter af på hans titelrolle i tv-serien ’Billy the Kid’ fra manden bag ’Vikings’, hvis anden sæson er i produktion.

‘Talk to Me’. (Foto: Scanbox)

2. Sophie Wilde

Sophie Wilde spillede rollen som en ung kvinde ved navn Mia, der vender hjem fra et rehabiliteringsophold hele to gange i 2023, hvor hun stod i front for både gyserhittet ’Talk to Me’ og Netflix-serien ’Everything Now’.

Det var dog hendes både skræmte og skræmmende øjne i ’Talk To Me’, der gjorde det klart, at den 25-årige australier er som skabt til exorcisme. En gennemcreepy præstation, man alligevel ikke kunne lade være med at invitere ind i kroppen, for hver gang hun hviskede »I let you in« til filmens klamme keramikhånd.

Selvom Sophie Wildes spinkle krop blev et mageløst medium for et diverst udbud af helvedes fortabte sjæle i ’Talk To Me’, spillede hun også rædslen med en følsomhed, der forhåbentlig vil strække sig videre end gysergenren alene.

Man kan se frem til at se skuespilleren i ’Bodies Bodies Bodies’-instruktør Haliina Rejins kommende film ’Babygirl’, der har Nicole Kidman, Harris Dickinson og Antonio Banderas i hovedrollerne.

‘Are You There God? It’s Me Margaret’. (Foto: PR)

3. Abby Ryder Fortson  

»Den type skuespiller, der kan frembringe kemi med selv et hygiejnebind«, skrev Soundvenues anmelder om Abby Ryder Fortsons hovedrollepræstation i ’Are You There God? It’s Me Margaret’.

Den kun 15-årige skuespiller har allerede fra barnsben medvirket i ’Transparent’ og spillede Paul Rudds datter i ’Ant-Man’, men den aktuelle tween-coming of age var en imponerende overgangsrite i skuespilkarrieren for det unge, men modne talent.

Mens Fortson har begået sig i Hollywood, og sågar i Marvel-ligaen, siden femårs-alderen, er hun elskværdig og umiddelbar i filmens ellers svære rolle: En totalt almindelig 11-årig pige, der rødmer ved siden af mere højtråbende veninder og i smug øver sig i at lægge bind i sine underbukser. En meget rørende hovedrolle.

‘Bastarden’. (Foto: Henrik Ohsten)

4. Simon Bennebjerg

For to år siden skrev vi, at Simon Bennebjerg »stod foran sit gennembrud« i forbindelse med premieren på Karen Blixen-dramaet ’Pagten’, hvor han spillede den unge digter Thorkild Bjørnvig, der lod sig indlade hos Birthe Neumanns nationalforfatter.

Her var det dog sidstnævntes hovedrollepræstation, der løb med det meste af opmærksomheden.

Det omvendte er tilfældet i ’Bastarden’, hvor det blev Bennebjergs birollepræstation som den nedrige godsejer Frederik De Schinkel, der stjal den ene scene efter den anden. Man kan kun håbe, at Bennebjerg kommer til at få en lignende Arcel-dreven medvind fra ’Bastarden’, som Mikkel Boe Følsgaard gjorde efter ’En kongelig affære’.

Det var med en nøje afmålt komik, at Bennebjerg smiskede mottoet »livet er kaos« og gjorde livet surt for Mads Mikkelsens heltemodige kartoffelbonde. På samme måde var den humoristiske side var ikke til at tage fejl af i hans morsomme gæsteoptræden i en anden af årets bedste film, ’Det store glitch’, hvor han vakte opsigt i den helt modsatte ende af produktionsskalaen.

Lizze Broadway i ‘Gen V’. (Foto: Prime Video)

5. Lizze Broadway

Det allerbedste ved ’Gen V’ var også det allermindste.

Nemlig miniaturesuperhelten Little Cricket, der blev vakt til live af det nye talent Lizze Broadway. Bag aliasset fandt man supermennesket Emma Meyers med evnen til at justere sin kropsstørrelse til ekstremerne ved enten at proppe sig eller kaste op. Broadway lagde troværdigt krop til en bidende kommentar om kvindekroppens størrelse i samfundet.   

Hvis man skal skille sig ud i ’The Boys’ vanvidsunivers, er der store armbevægelser og blod nok at overdøve. Men Broadway stjal fra første afsnit opmærksomheden med frygtløshed og overraskende sårbarhed – om hun dinglede som tragikomisk Tommelise fra en forholdsmæssigt gigantisk penis eller smøg sig gennem ørevoks og hjernemasse i heltemodige mikroattentater.  

‘Priscilla’. (Foto: Nordisk Film)

6. Cailee Spaeny

I promoveringen af ’Priscilla’ var der et navn, der dukkede op igen og igen. Jacob Elordi. ’Euphoria’-stjernen, der spillede kongen af rock med et særdeles ubehageligt twist.

Men optaktens kendisfokus til trods var der ingen tvivl om, hvem der brændte stærkest igennem i Sofia Coppolas Elvis-direktiv. Den halvanden meter-høje Cailee Spaenys Priscilla var sælsomt betagende.

Selvom hun fremstod lillebitte og hjælpeløs, mærkede man hele tiden den menneskelige gnist, der hele tiden er faretruende tæt på at blive slukket af pigens lamslåelse over at være blevet valgt.

Det 25-årige stjerneskud gjorde Priscillas famlende indre kvinde levende, mens hun druknede hjerteskærende i tøj, makeup og smykker nøje udvalgt af rockens konge.

Nogle vil muligvis kunne genkende Cailee Spaeny fra Alex Garland-serien ’Devs’ eller småroller i ’Mare of Easttown’ og ’Bad Times at The El Royale’, men hendes første filmhovedrolle er noget af en drømmeentre. Her gav hun nemlig ny betydning til Priscilla Presleys navn, mens hun gjorde sit eget kendt. I hvert fald fik hun prisen som bedste skuespiller ved filmfestivalen i Venedig.  

Næste år har hun endnu et samarbejde med Garland på tegnebrættet med den kommende dystopifilm ’Civil War’ sammen med Kirsten Dunst og Jesse Plemmons, foruden ’Alien’-rebootet ’Romulus’.

Kristoffer Eriknauer som natklubchefen William i ‘Salsa’. (Foto: DR)

7. Kristoffer Eriknauer

Jonas Risvigs ungdomsserier er kendt for mange ting, men ikke nødvendigvis åbenlys komik. Det lavede Kristoffer Eriknauer om på, da han gjorde sin entré i ’Salsa’ som den grænseoverskridende natklubchef William, der delte giftigblå let’s get laid-cocktails ud med øje for, hvad han kunne få igen.

Skærmrollen stod desuden på skuldrene af prominente teaterroller på Det Kongelige Teater som en del af ensemblet i maratonforestillingen ’Arven’ og ’Don Juan’ og et selvstændigt galleri komiske minipræstationer på TikTok, som Eriknauer uden tvivl trak på som ‘Salsa’s klubbestyrer fra helvede.

Til næste år kan man se det unge talent i Millang-brødrenes TV 2-komedieserie ’De bedste år’ og muligvis også som »en karakter, som er lidt … ikonisk«. Sådan formulerede han i hvert fald en kommende rolle i et interview med Soundvenue. I mellemtiden må man tage ind at se den dubbede version af ’Wonka’, hvor han har forvandlet Timothée Chalamets stemme til dansk.

Molly Gordon i ‘The Bear’. (Foto: Disney+)

8. Molly Gordon

Molly Gordon gjorde første gang indtryk som den blowjobgivende og Harvard-optagede »Triple Aid« i ’Booksmart’. En minimal, men mindeværdig birolle. Sådan en havde hun også i indiefilmen ’Shiva Baby’, hvor hun spillede ekskæreste og bullshit-detektor til Rachel Sennotts rablende hovedkarakter.  

Det egentlige gennembrud kom dog i 2023, hvor hun fik lov til at folde sig ud som både skuespiller og instruktør med ’Theater Camp’. I indiekomedien var hun på slappere line end nogensinde som robebærende dramaqueen med sidegesjæft som clairvoyant foran kameraet såvel som fortælleren af en skør, rørende og personlig historie bag det.

I den helt renskurede skala var Gordon til gengæld bare opsigtsvækkende bedårende som Clairebear i ’The Bear’ – hovedkarakteren Carmys svimlende R.E.M-forelskelse på to ben. En rolle, der fik nogle til at hviske manic pixie dreamgirl, mens som skuespilleren selv kaldte »en menneskekvinde og ikke bare den her søde, søde pige« i et interview med New York Times.

Den alsidige 28-årige Gordon er afgørende medlem i en ny komisk garde sammen med college-kammeraterne Ayo Edebiri, Rachel Sennott og Emma Seligman (’Bottoms’, ’Shiva Baby’). Hendes sans for både det gakkede og søde er svær at sætte en finger på, men det gør kun hendes videre færd mere interessant.

Esben Smed og Selma Sol í Dali Pape i ‘Agent’. (Foto: Henrik Ohsten/TV 2)

9. Selma Sol Í Dali Pape

At spille lillesøster i en julekalender er ikke nødvendigvis en sikker vej til succes, men allerede da Selma Sol kunne ses i DR’s ’Julefeber’ tilbage i 2020, var hun en ret blændende 10-årig.

Som den ultraforsømte datter Tallulah i ’Agent’ leverede hun dog ikke blot en flot og moden præstation, men blev også seriens altafgørende hjerte, der brød med Esben Smeds hjerteskærende idioti og stod frem iblandt en overvældende pulje af danske kendisser i rollerne som dem selv.

Den 13-årige skuespiller blev belønnet med en fortjent talentpris ved årets Series Awards, og selvom fremtiden snildt kan bringe flere hædringer med sig, bliver det først og fremmest interessant at se, hvor Selma Sol I Dali Papes smittende karisma dukker op næste gang.

Dominique Fishback i ‘Swarm’. (Foto: Amazon)

10. Dominique Fishback

Dominique Fishback har arbejdet sammen med seriemester David Simon i både ’Show me a Hero’ og ’The Deuce’ og kom for alvor ind på kritikernes radar med sin roste birolle i ’Judas and the Black Messiah’.

Alligevel fortjener hendes præstation i ’Swarm’ blive et karrieremæssigt vendepunkt.  

I Donald Glover og Janine Nabers mareridtsfabel om stankultur spiller Fishback den ubestemmeligt unge, men skræmmende barnagtige, Dre, der sammen med sin søster lever for at være fan af popdronningen Ni’Jah. En slet skjult Beyoncé-parafrase, hvis intense sværm af fans (Beyhive…) lægger navn til serien. Da søsteren begår selvmord samtidig med Ni’Jah udgiver sit nye videoalbum om utroskab (‘Lemonade’…), tager besættelsen en hævngerrig drejning.

’Swarm’ er gennemført mærkelig, og det samme er Fishbacks beundringsværdige præstation, der tager fangirl’en som gængs stereotyp og gør den skræmmende, hjerteskærende og seriemorderisk underholdende.

»Fishbacks horrorperformance gør Dre til en nærmest overnaturlig, ustoppelig hævner, der er sat på jorden med én sørgeligt meningsløs mission: at forsvare en af verdens rigeste og mest magtfulde kvinder imod hånlige tweets, mens hun selv sover i sin bil, fordi alle penge skal bruges på svinedyre koncertbilletter – den eneste kirke i hendes syge religion«, som Soundvenues anmelder skrev.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af