Når Venedig Film Festival åbner på onsdag med verdenspremiere på Tim Burtons ’Beetlejuice Beetlejuice’, er det samtidig startskuddet på filmårets brandvarme efterårssæson.
Det er her, en lang række af det kommende års hotteste titler ser dagens lys for første gang på de førende festivaler, der også tæller Toronto, Telluride og New York, og det er her, vi får de første forvarsler om, hvilke film der kan bejle om næste års Oscar-statuetter, og som vil dominere samtalen helt frem til næste forår.
Venedig-festivalen har de seneste år haft en lukrativ position som affyringsrampe for nogle af de mest ventede amerikanske kvalitetsfilm, og herfra har præmiehingste som ’Poor Things’, ’Nomadland’, ’Joker’, ’Roma’ og ’The Shape of Water’ gået fra Guldløvehæder til Oscar-succes.
Også i år er festivalpaletten af lovende film rig og fyldig, og selvom Netflix glimter ved sit fravær (streamingtjenesten har tilsyneladende ingen reelle Oscar-kandidater i år), står der instruktørmestrene og filmstjernerne i kø.
Apropos stjerner var de mestendels et no-show ved sidste års festival, der fandt sted samtidig med skuespillerstrejken i Hollywood, men i år er alle fra Jenna Ortega, Angelina Jolie, Lady Gaga og Nicole Kidman til Brad Pitt, Joaquin Phoenix, George Clooney og Daniel Craig tilbage på Lidoens røde løber.
Med danske briller samler interessen sig uden for det officielle filmkonkurrenceprogram, da trækplastrene her deler sig mellem Nicolas Winding Refns kortfilm ’Beauty Is a Sin’, der vises sammen med en nyrestaureret udgave af instruktørens debutklassiker ’Pusher’, og så Thomas Vinterbergs serie ’Familier som vores’.
TV 2-fortællingen om et Danmark ramt af klimakatastrofe med Nikolaj Lie Kaas og Paprika Steen i hovedrollerne vises i et sjældent stærkt serieprogram, der også tæller Alfonso Cuaróns ventede Apple-serie med Cate Blanchett, ’Disclaimer’.
Men Venedig er og bliver dog først og fremmest en filmfestival, og den internationale opmærksomhed er selvfølgelig først og fremmest rettet mod konkurrencen om Guldløven og de tilstødende verdenspremierer.
Her er de film, vi glæder os allermest til at se, når vi dækker festivalen den kommende tid:
1. ’Queer’
Luca Guadagnino hviler ikke på laurbærrene efter premieren på det forrygende erotiske tennistrekantsdrama ’Challengers’, der fik dansk premiere så sent som i foråret.
Nu er han aktuel med en film, der med garanti også vil vække opsigt. ’Queer’ baserer sig på en roman af William S. Burroughs og har Daniel Craig i hovedrollen som en amerikansk outsider, der forelsker sig i en ung mand i 40’ernes Mexico. Der er efter sigende lagt i ovnen til en seksuelt dristig omgang, som efter alt at dømme én gang for alle vrister Craig fri fra 007-smokingen.
Guadagnino holder et utroligt højt niveau, som han har bevist med film som ’Call Me By Your Name’ og ’Bones and All’ samt HBO-serien ’We Are Who We Are’.
2. ’Joker: Folie à Deux’
Joaquin Phoenix er ikke den mest populære mand i Hollywood lige nu, efter han sprang fra en kommende Todd Haynes-film fem dage inden optagestart.
Forhåbentligt kan den kompromisløse skuespiller gå mere positive overskrifter i møde efter sin tilbagevenden til rollen som Arthur Fleck i Todd Phillips’ opfølger til sin superskurkesucces, der sensationelt vandt Guldløven i Venedig i 2019.
I ‘Joker: Folie à Deux’ møder Joaquin Phoenix’ hovedperson Lady Gagas Harley Quinn i fængslet, og sød og dyster musik opstår, bogstaveligt talt.
3. ‘The Room Next Door’
Alex Høgh Andersen i en film af den spanske mester Pedro Almódovar er ikke en kombination, vi havde kunnet forestillet os, men det er ikke desto mindre realiteten med ’The Room Next Door’.
I sin første fuldt engelsksprogede film fortæller Almódovar om den fejlbehæftede mor og krigskorrespondent Martha, der har en anstrengt relation til sin datter og et forhold til forfatteren Ingrid. Tilda Swinton spiller Martha og Julianne Moore Ingrid, mens både John Turturro og Alessandro Nivola er på rollelisten.
’Vikings’-stjerne Alex Høgh Andersen er med andre ord i godt selskab.
4. ’Babygirl’
Gyserkomedien ‘Bodies Bodies Bodies’ delte ganske vist vandene, men satte alligevel hollandske Halina Reijn på det internationale instruktørlandkort.
Nu har hun kapret stærke kapaciteter som Nicole Kidman, Harris Dickinson og Antonio Banderas til sin nye film, der handler om en succesfuld kvindelig direktør, der indleder et forhold til sin unge praktikant.
’Babygirl’ produceres af A24 og beskrives som en erotisk thriller. Det lyder potentielt eksplosivt.
5. ’The Brutalist’
’The Brutalist’ kan meget vel være festivalårgangens mest ambitiøse film. Den er over tre en halv time lang og udspiller sig over tre årtier, hvor den følger en jødisk arkitekt, der overlever Holocaust, flytter til USA og ender i fattigdom inden et altomkalfatrende møde med den mystiske rigmand Harrison Lee Van Buren.
Adrien Brody har hovedrollen, Felicity Jones er hans hustru, Guy Pearce er rigmanden, og Joe Alwyn er også på rollelisten i filmen af Brady Corbet, der senest var instruktøraktuel med ’Vox Lux’ med Natalie Portman i hovedrollen. Den havde også verdenspremiere på Venedig-festivalen, men så aldrig dagens lys herhjemme.
6. ‘Maria’
Pablo Larraín er den alternative biopics ukronede konge med Jackie Kennedy-filmen ’Jackie’, Diana-filmen ’Spencer’ og senest Pinochet-som-vampyr-filmen ’El Conde’.
Hans drømmeriske stil splitter kritikerne, og det er der gode chancer for, at hans nyeste biografiske værk også kommer til at gøre. Denne gang zoomer han ind på den verdensberømte operastjerne Maria Callas under hendes sidste dage i 1970’ernes Paris.
Angelina Jolie indtager hovedrollen i sin mest prominente rolle længe. Manuskriptet er skrevet af Steven Knight, der også leverede oplægget til ’Spencer’.
7. ‘The Order’
Jude Law og Nicholas Hoult fører an for den kommende thriller fra festivalfavoritten Justin Kurzel, instruktøren bag mørke dramaer som ’Macbeth’ med Michael Fassbender og senest ’Nitram’ med Caleb Landry Jones.
’The Order’ handler om en FBI-agent (Law), der i 80’ernes Idaho kommer på sporet af en white supremacist-gruppering, ført an af Nicholas Hoults karismatiske Robert Jay Matthews, som står bag en række kriminelle aktiviteter.
Fortællingen bygger på virkelige hændelser som skildret i bogen ’The Silent Brotherhood’.
Også Tye Sheridan, Marc Maron og Jurnee Smollett er på rollelisten.
8. ‘2073’
Man skal altid holde et vågent øje med nye film fra dokumentaristen Asif Kapadia, der har stået bag hovedværkerne ’Senna’ om racerkøreren af samme navn og ’Amy’ om Amy Winehouse.
Men denne gang spærrer man øjnene ekstra op.
’2073’ beskrives nemlig som en blanding mellem dokumentar og fiktion, inspireret af Chris Markers dystopiske kortfilmmesterværk ’La Jetee’, der kun bestod af stillbilleder.
Kapadias film skulle, beslægtet med plottet i ’La Jetee’, handle om en tidsrejsende, der risikerer sit liv for at ændre historien og redde menneskeheden. Samantha Morton og Naomie Ackie er på rollelisten.
Hvad dét lige går ud på, er vi nødt til at se.
9. ‘Wolfs’
Uden for konkurrence har Venedig premiere på en vaskeægte mainstreambasker i form af Brad Pitt og George Clooneys genforening i en film af ’Spider-Man’-instruktør Jon Watts.
I ‘Wolfs’ spiller superstjernerne to fixers, der specialiserer sig i at bortskaffe lig. En aften bliver de hyret til samme opgave, og herfra bliver de to vrisne soloryttere nødt til at samarbejde.
Filmen er lavet for Apple TV+ og får premiere på tjenesten i slutningen af december, herhjemme uden foregående biografpremiere.
Med danske øjne er det værd at bemærke, at Zlatko Buric – som senest vakte opsigt i Ruben Östlunds ’Triangle of Sadness’ – er på rollelisten.
10. ‘Harvest’
Athina Rachel Tsangari er et centralt navn i den græske weird-wave sammen med den nu ekstremt navnkundige Yorgos Lanthimos.
Efter de græske ’Attenberg’ og ’Chevalier’ er hun nu aktuel på engelsk med ’Harvest’, der har Caleb Landry Jones og Harry Melling i de bærende roller.
Filmen er baseret på en prisvindende roman af Jim Grace og centrerer sig omkring en unavngiven landsby, der i middelalderen forsvinder i syv dage. I centrum står landmanden Walter Thirsk (Landry Jones) og barndomsvennen Charles, som bliver konfronteret med modernitetens traumer.
Hvad det så end dækker over, har vi til gode at finde ud af, men det bliver nærmest med garanti sorthumoristisk og barokt.