Apples hvide hovedtelefoner med ledninger gør kontroversielt comeback – men er de kun cool for rige unge kvinder?

Det ikoniske tilbehør har fået en renæssance på sociale medier, men har samtidig skabt debat om kløften mellem velstand og fattigdom.
Apples hvide hovedtelefoner med ledninger gør kontroversielt comeback – men er de kun cool for rige unge kvinder?
Apple EarPods. (Foto: Math/Unsplash)

Du kan sikkert godt huske dem. Apples famøse hvide hovedtelefoner med tynde ledninger, der engang fulgte med alle deres telefoner.

Faktisk har du sikkert to-tre stykker liggende i en skuffe et eller andet sted, hvor de er blevet efterladt i deres naturlige tilstand som et komplet filtret rod.

Nu er de dog ved at komme på mode igen som efterårets mest hypede tilbehør. Men inden du finder dit gamle par frem, skal du nok lige overveje, hvilket signal du vil sende – deres comeback er nemlig ikke uden kontrovers.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ledninger er vintage

At kablede hovedtelefoner pludselig får en renæssance, repræsenterer næppe et ny fænomen. Vi ser ofte trends få en revival efter en fraværsperiode, hvor de kan være cringe, før de bliver cool igen.

Nu gentager historien sig, efter Mashable har beskrevet, hvordan Gen Z dropper de trådløse AirPods (der af den unge generation er dømt boomer-pinlige) til fordel for de billigere EarPods.

I front for renæssancen står Instagram-profilen wireditgirls, som lægger billeder og Stories op af primært unge kvinder, der benytter sig af hovedtelefoner med ledninger.

Det gør de ofte for at opnå en eftertragtet retro ’Lily Rose Depp-æstetik’, der er voldsomt populær på platforme som TikTok, efter skuespillerinden har gjort det hypermoderne med de gammeldags hovedtelefoner.

Og på netop TikTok har fænomenet vundet indpas med det bugnende hashtag #wiredheadphones, hvor folk – ofte med en ironisk undertone – lovpriser produktet fra en simplere tid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et praktisk valg

Det er dog ikke fordi, at alle blot vil ligne Lily Rose Depp, for diskursen omkring hovedtelefoner inkluderer flere aspekter end blot coolness-faktor.

De er billige, de er praktiske, og så indikerer brugen af dem, at man bare gerne vil være i fred. De har altså en praktisk symbolisme.

Har man dem i ørerne, er man tydeligt optaget. Det er en slags fysisk manifestation af Do Not Disturb, for ledningerne viser, at man bevidst har valgt at lukke omverdenen ude.

AirPods kan derimod sagtens bruges, imens man står ved kassen i den lokale Netto, for man lukker ikke omgivelserne ude på samme måde.

Hvor hovedtelefoner med ledninger symboliserer en fuldstændig lukket dør til ens personlige sfære, lader de nyere små trådløse hovedtelefoner døren stå på klem. Man er – hvis folk ellers lige banker på – tilgængelig for andre. 

Et socialt statussymbol

Men under de gamle EarPods’ signalværdi og æstetik ulmer en mere alvorlig kritik af hykleriet i brugen af dem som modetilbehør.

Debatten startede allerede så småt i 2019, da Vogue hyldede Bella Hadid for at bruge hovedtelefonerne til kun 169 kroner trods sin personlige formue på 160 millioner kroner.

For mange er EarPods blot den mulighed, der er inden for økonomisk rækkevidde. Men nu blev de pludselig et statussymbol for en gruppe af (ofte unge og velhavende) kvinder, som Hadid repræsenterer, der har råd til at vælge nye og dyrere hovedtelefoner.

Og nu, to år senere, dukker problematikken så op igen med mærkatet wired it girls, hvor kendte som Lily Rose Depp og Zoë Kravitz har overtagets Hadids rolle som kransekagefigur for modefænomenet, imens den underliggende kontrovers vedbliver.

Pointen understreges i en TikTok-video fra influenceren Bria Jones: »Det er komisk, at når kendisser eller rige personer gør noget, der ligger under deres skatteklasse, er det ikonisk. Men når en gennemsnitlig person gør det, er det fordi, de er fattige«.

Eller som topkommentaren på den TikTok-video, der tilskrives en stor del af hovedtelefonernes nyvundne status, mere direkte konkluderer: »I forstår ikke rige unges fascination af at se fattige ud«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af