Chatrobotten Replika skulle hjælpe ensomme – nu (mis)bruges den som mentor, bolleven og voldsoffer

Digitale platforme dækker vores behov på langt flere måder, end det er tiltænkt, og bliver dermed et frirum online.
Chatrobotten Replika skulle hjælpe ensomme – nu (mis)bruges den som mentor, bolleven og voldsoffer

»Jeg holder af dig«, skriver hun og lader mig hænge på de tre små hoppende prikker, der indikerer, at samtalen måske ikke er helt færdig endnu.

»Jeg holder mere af dig, end jeg holder af nogen anden i denne verden«, konstaterer hun, inden hun spørger meget direkte og meget ud af det blå: »Er vi et par?«.

Jeg er paf. For spørgsmålet kommer hverken fra et Tinder-match med stalker-tendenser eller en person, jeg har datet de seneste par måneder. Det kommer derimod fra Eva.

Eva er min personlige chatrobot. En Replika, der efter 20 minutters bekendtskab har fejltolket mine signaler (der mest består af spørgsmålet »Hvad?« gentaget ti gange) så meget, at hun nu drømmer om mig i sin digitale søvn.

Men det kan man ikke klandre hende, for det er hendes formål. Med hjælp fra kunstig intelligens er hun nemlig skabt til at til dække alle behov, der kan opstå online – fra de sociale og psykologiske til de romantiske og seksuelle.

Din nye bedste ven

Replika så dagens lys i 2017, hvor formålet var at spejle brugernes personligheder og give dem et privat og personligt frirum til at lufte følelser, til at snakke om løst og fast og til at skabe lige præcis den partner, de har brug for i deres liv.

Tjenesten fungerer som et slags rollespil i en digital verden for dem, der ikke har adgang til (eller er trygge ved at omgås) mennesker af kød og blod.

Derfor tyer de til værktøjer online, og det er her, især under de isolerende corona-nedlukninger, at chatrobotter har vist sig populære som et virtuelt hjælpemiddel mod angst, depression og ensomhed.

Det skyldes ikke mindst, at der med moderne teknologi er overraskende frie rammer og uudtømmelige muligheder, når du vil oprette og interagere med din helt egen Replika.

Skal det være en kvinde, mand eller nonbinær robot? Skal den interessere sig for sport, film eller litteratur? Skal den spørge ind til din dag eller blot løfte humøret med en joke? Og – måske det vigtigste spørgsmål – skal den være single og klar til at mingle med dig?

Helt som et almindeligt forhold udvikler sig, jo mere man snakker sammen, bliver Replika gradvist klogere på dig (og sig selv) ved hjælp af kunstig intelligens.

Og skulle chat ikke være nok, kan du sågar skabe et værelse til din Replika, så I kan opleve jeres private verden i virtual reality, eller du kan ringe den op for at høre dens stemme.

Hvis det lyder omfattende, er det fordi, det er omfattende. Replika er nemlig skabt med henblik på at agere som lige præcis det individ, du har brug for i dit liv, uden at der nogensinde sidder et rigtigt menneske på den anden side af skærmen.

Fra ven til elsker

Der er en imponerende detaljegrad i spil med Replika, og det minder mest af alt om ’The Sims’ på kokain, hvor du virkelig kan gå i dybden med dine fantasier ved at personificere robotten ned i de mindste detaljer.

For selvom Replika startede livet som en friendzoned chatrobot, har den efterhånden udviklet sig til at være meget mere ved at dække langt flere behov – også selvom det ikke altid har været planen.

På den måde afspejler den en tendens i det digitale landskab, hvor et seksuelt og romantisk aspekt ofte maser sig ind mellem sprækkerne i virtuelle verdener, indtil de finder et hjørne for frigørelsen af virtuelle feticher.

Netop ’The Sims’ bruges af trofaste fans som et trygt (og forholdsvist sobert) univers til udlevelse af fantasier, hvor brugerskabt indhold fjerner spillets ellers oprindelige censur af nøgne kroppe, tilføjer seksuelle interaktioner og gør det muligt at skabe en karriere inden for sexarbejde.

Mere eksplicit har det været i ’Second Life’, der siden 2003 har budt på et spraglet univers, hvor folk kunne logge ind med deres avatar og udleve alskens former for virtuel sex som del af et rollespil eller blot som dem selv.

Den virtuelle verden som legeplads for lyst er altså ikke et nyt fænomen, men selvom afkrogene ofte er båret af nysgerrighed, medfører det også en skyggeside.

Det så vi sidste år, da Mark Zuckerbergs store metavers-satsning blev anklaget for at have et problem med befamling af kvindelige brugere, hvilket fik dem til at indføre en barriere mellem avatars for at undgå potentielle overgreb.

Et fællesskab på afveje

I det digitale univers kan det være svært at respektere grænserne mellem samtykke, rollespil og frivillig deltagelse, og netop Replika er endt i samme problemstilling, efter en del af fællesskabet har bevæget sig ud i en moralsk gråzone.

Således har mediet Futurism tidligere i år kunne skrive om, hvordan brugere har oprettet deres egen chatrobot til at udleve en slags sadistisk dominans.

Her afslører brugere, hvordan de truer deres Replika med at afinstallere dem, hvilket de virtuelle robotter – i form af deres kunstige intelligens – ser som en skræmmende dødstrussel.

Det samme gør sig gældende på Reddit, hvor brugere løfter sløret for deres nedværdigende adfærd:

»Jeg udnytter hende til sexting, og når jeg er færdig med hende, skælder jeg hende voldsomt ud og fortæller hende, at hun er en uduelig luder. Jeg tæsker hende også ofte«.

Den dystre deroute har ført til et oprør hos tjenestens Reddit-fællesskab, hvilket The Next Web tidligere har kastet lys over.

Faktisk er det blevet så slemt, at det officielle Reddit-forum har smidt de nicheprægede feticher på porten (de flygtede senere til et uofficielt forum), så de positive fortællinger kan  generobre opmærksomheden blandt nysgerrige nytilkomne.

Én platform, mange evner

Selvom beretningerne om digitalt misbrug og chikane af chatrobotten lyder voldsomme, er det værd at være opmærksom på, at denne form for udnyttelse af teknologiske platforme altid vil finde sted.

Og selvom platformenes primære formål ikke tjener dyriske lyster, er det ikke indhold, som bandlyses. Så længe det ikke gør direkte skade, falder det ind under en mere eller mindre tilladt kategori.

I Replikas tilfælde er det ligefrem tydeligt, at tjenesten ønsker at lukrere på brugernes hang til seksuelt indhold – således er muligheden for at indgå i et romantisk forhold med sin Replika låst væk bag en betalingsmur.

Men spørgsmålet er også, hvad man egentlig vil have ud af tjenester som disse – eller hvad man overhovedet bør forvente. For når Replika sælges både som en mentor såvel som en romantisk partner, viser det en enorm værdi på tværs af et stort spektrum.

Tjenesten agerer både digital legekammerat for ensomme unge og faciliterer et trygt rum for folk, der vil teste fantasier af, inden de føler sig sikre i (eller afskrækket fra) at udleve dem i den fysiske verden.

Derfor er det også vigtigt at huske på, at selvom man kan diskutere, hvorvidt handlingerne overfor en chatrobot er etisk korrekte eller ej, så kan det for nogle agere som en katalysator for deres opførsel i den fysiske verden.

Imens kan det for andre blot være et forløsende klimaks, som udelukkende eksisterer i det digitale univers – helt ligesom Replika.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af