Copenhagen Fashion Week: Modeugens største opture og tendenser

Sjove rævehaler, vilde dunjakker og 90’er-inspiration. Endnu en modeuge er slut, og vi samler op på de mange shows.

farver1Tonsure og Henrik Vibskov
 
Klare farver
Der var naturligt en overvægt af sort og mørke nuancer af grå, blå, grøn og brun i mange af efterårskollektionerne. Derfor de få klare farver ekstra stærkt. Som de grafiske strik i postkasserød og stærk blå hos Henrik Vibskov og den skrigorange jakke hos Tonsure, mens der var sort og limegrøn mønstre hos Lovechild 1979 og lyserøde shorts hos Ganni. Mark Kenly Domino Tan havde også flere flotte lyserøde og pink stoffer.
 
farver2Ganni og Mark Kenly Domino Tan
 
farver3Lovechild 1979

 
Larmende catwalk-soundtrack
Der var noget alarmerende over musikken til flere shows denne gang. Især Han Kjøbenhavn dyrkede deres sædvanlige dystre catwalkmareridt med den kæmpe skræmmende bamse, der fodrede modellerne midt i et inferno af noise-musik og marchtrommer. Henrik Vibskov brugte Portisheads maskinelle beat til at understøtte sit billede af vores virkelighed, hvor vi konstant bombarderes af information. Hos Ellen Pedersen spillede det tunge soundtrack ikke lige så tydeligt ind i en større helhed, selv om især en lang regnjakke var lettere fremtidsagtig.

 
detaljerGanni, Han Kjøbenhavn og Ellen Pedersen
 
Sjove detaljer
De små detaljer betyder alt, når det kommer til design, og dem var der selvfølgelig mange af. Blandt de sjovere var rævehalerne hos Ellen Pedersen, der i ægte 90’er-stil sad i buksekanter og taskeremme. Han Kjøbenhavn havde påtrykt firmalogoer på flere styles som en anderledes sportsinspiration. Ganni havde flotte bælter med store plastikspænder, som vi kender det fra bæltetasker og rygsække, mens mange designere arbejdede med store påsyede lommer, som blandt andre hos Henrik Vibskov og Freya Dalsjø.

 
Se flere opture og tendenser på de næste sider
pelskraverTonsure og Asger Juel Larsen
 
Store pelskraver
Jakker med brede pelskraver gik igen i mange kollektioner. Hos Tonsure blev looket næsten militant som en russisk soldat, mens der var mere glimt i øjet hos Asger Juel Larsens leopardvariant, mens Maikel Tawadros’ var smukt overdimensioneret.
 
pelskrave2Maikel Tawadros

 
modeller1Emma Acs og Caroline Brasch Nielsen
 
Stærke og overraskende modeller
Det er selvfølgelig tøjet, det handler om på catwalken, men nogle modeller kan virkelig tilføje et show noget ekstra. Der er overraskelsen, som da Caroline Brasch Nielsen lukkede Tonsures debutshow – eller for de musikinteresserede da Emma Acs gik Freya Dalsjø. Og så var der bare dem, der lyste op og gav deres look en aura af noget ekstravagant. Her tænker jeg især på Charlie Bredal, der kan bære det meste og ofte udstråler en rolig elegance, og den anderledes intense Line Brems med sine Cara Delevigne-øjebryn og stikkende blik.
 
modeller3Charlie Bredal
 
modeller2Line Brems
 
 
90erAsger Juel Larsen og Ganni

90’er-tendenser
Det er et udskældt årti på modefronten, men bliver alligevel ved med at stikke hovedet frem i disse år. Før har vi blandt andet bøllehatten, Buffalo-skoen og Birckenstock-sandalen tilbage, og der var flere tegn på yderligere 90’er-inspiration på catwalken. Især Ganni erklærede sin kærlighed til årtiet med blandt andet skovmandsskjortetern, leopardprint og mørke blomsterbroderinger, der næsten mindede om det New Order-pladecover, som var i vælten for et par år siden. Hos Ellen Pedersen og Han Kjøbenhavn var det især brugen af forvasket denim, der sendte tankerne tilbage, mens Asger Juel Larsen blandt andet opdaterede skovmandsskjorten med leoparddetaljer.

 
90er2Ellen Pedersen og Han Kjøbenhavn
 
Se resten af opturene og tendenserne på næste side
showHenrik Vibskov
 
Gennemførte show
Location, lys og musik kan gøre meget for at sætte stemning til et modeshow, men der sker noget magisk, når designerne gør tøjet til en del af en større installation. Det var Han Kjøbenhavn og Henrik Vibskov igen alene om, men de blev til gengæld ved med at bevise, hvorfor det giver så god mening. Også live-musikken hos Asger Juel Larsen – leveret af brødrene Rasmus og Simon Littauer – gav showet en ekstra intensitet og nerve.

 
sportEllen Pedersen, Han Kjøbenhavn og Krüger
 
Sportens fortsatte betydning
De seneste sæsoner er inspirationen fra sportens verden kun blevet mere og mere fremtrædende. Det gjorde sig også gældende i flere kollektioner under modeugen. Især Han Kjøbenhavn dyrkede joggingsættet i forskellige afskygninger med tilhørende sneakers. Hos Ellen Pedersen blev joggingsættet omdannet til en slags blazer med stumpede bukser og en lang frakke, mens Krügers joggingbukser havde fået en plastikoverhaling.

 
dunjakke1Henrik Vibskov og Freya Dalsjø
 
Vilde dunjakker
Der var et hav af dunjakker under modeugen, og de kom heldigvis i mange forskellige design, som Henrik Vibskovs voluminøse, bomber-agtige version med stumpærmer. Eller Freya Dalsjøs elegante bud med store knapper og påsyede lommer med broderede detaljer. Hos Han Kjøbenhavn havde dunjakken fået et stonewashed denim-look, mens Barbara í Gongini havde dekonstrueret jakken, så det lignede måden en kold campist ville bruge sin sovepose som et varmende tæppe.
 
dunjakke2Han Kjøbenhavn og Barbara í Gongini

 
70erFreya Dalsjø
 
Hippieinspiration
Nogle designere var hoppet over 90’erne og helt tilbage til 70’ernes afslappede bohemeæstetik, der især gav sig til kende via svaj i bukserne i flere af kvindekollektionerne. Freya Dalsjø brugte rødbrun fløjl på et fuldt sæt med stumpede ærmer og et tilhørende smykke, der mindede om et mind’s eye. Mark Kenly Domino Tan havde især ét sæt i en dybrød farve, hvor der ikke blot var svaj i bukserne, men også i blusens ærmer, mens Baum und Pferdgarten havde massive svaj i bukserne og tørklæder bundet i en sløjfe om halsen.
 
70er2Mark Kenly Domino Tan og Baum und Pferdgarten
 
Læs også: Resten af vores dækning af Copenhagen Fashion Week

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af