Spejl verdens mangfoldighed
2016 blev for alvor året, hvor diversitet fyldte meget i moden. Fra mere mangfoldighed på catwalken til kampagner med mere kurvede modeller og transkønnede. Men ud over at flere undersøgelser samtidig viste, at der stadig er plads til forbedring, så lugtede det også nogle gange af billige marketing point, når firmaer lavede udtalt diversitet, ligesom vi medier var hurtige til at hoppe ombord og give positiv omtale, når modeller ikke blot var tynde, hvide, heteroseksuelle kvinder.
Men vi håber, at 2017 bliver året, hvor vi ikke snakker om diversitet, men dyrker den. Hvor catwalken naturligvis spejler den verden, de fleste af os møder på gaden hver dag, og hvor det ikke skaber overskrifter, når en kvinde over en størrelse 34 ses i en kampagne. Men at det tværtimod vækker opsigt, hvis det modsatte (stadig) er tilfældet.
Med de seneste sæsoners fokus på streetwear og med de sociale mediers magt er moden heldigvis rykket tættere på os alle. Det er ikke længere drømmeuniverser, der sælges. Derfor giver det endnu mere mening at inkludere, ikke ekskludere.
Tag bæredygtighed seriøst
Mode handler langt hen ad vejen om forbrug, men vi kan ikke længere blot forbruge blindt, og det kræver noget af os alle at vende skuden. Vi håber derfor, at moden vil tage sin del af ansvaret og forsøge at producere bedre tøj efter mere bæredygtige produktionsmetoder.
Men vi håber også, at der vil blive skruet ned for tempoet og ned for de stadig så allestedsnærværende collabs. I jagten på evig tilstedeværelse i folks bevidsthed føler mange tøjmærker sig tvunget ud i samarbejder og mellemkollektioner, så der hele tiden er en ny historie at fortælle og nye varer at lægge på hylderne.
Det må kunne gøres på andre måder. Måske kan man slippe ens kollektion i portioner, så hele SS17-kollektionen ikke sættes til salg nu, men drypvist, og så kan man vælge kun at lave de stærkeste collabs. Dem som måske også kan leve længere på grund af en stærkere historie og bedre produkter.
Og så kan vi forbrugere selvfølgelig ikke undslippe vores eget ansvar i diskussionen. For vi kan naturligvis forbruge mindre og bedre. Som vi tidligere skrev om, så vi for eksempel overveje, hvilke materialer vores tøj er lavet af.
Få styr på kalenderen
Moden er stadig i vildrede i forhold til omstillingen til en virkelighed, hvor de sociale medier har åbnet modeugerne om for alle og vist tøj, der først kan købes om seks måneder, til de nyhedshungrende købere. Sidste år førte det til nogle see now, buy now-kollektioner, men det bør ikke blive løsningen. I hvert fald er det en model, der favoriserer modens store spillere, da mindre mærker ikke har råd til at forproducere en hel kollektion uden at kende til interessen.
Sidste år så vi dog nogle få mærker eksperimentere med at vise shows med de kollektioner, der var på vej ud i butikkerne – i stedet for dem som først kommer om et halvt år, mens Soulland valgte at blande sit show i Milano i juni og vise styles fra både AW16 og SS17.
Det er en svær nød at knække, fordi modeugerne også handler om at vise moderedaktører og ikke mindst butiksindkøbere tøjet tidligt, så de kan forberede indhold og købe ind til butikshylderne. Men i forbindelse med nytårsforsættet om mere bærdygtighed er det vigtigt, fordi det er med til at skrue tempoet i vejret og skabe fokus på nyt, nyt, nyt. Og når SS17-kollektionerne allerede rammer butikkerne nu, før vinteren rigtig har taget fat, og de så bliver tvunget på udsalg i marts-april, når varmegraderne stiger, så er der noget galt.
Læs også: Kan Pharrell gøre det cool at tænke bæredygtigt, når du køber denim?