Jada efter sit første designsamarbejde: »Mit tiårige barn indeni synes virkelig, det er fedt«

Jada har netop lanceret sin første minikollektion i samarbejde med Trendsales, hvor hun har lavet en række kjole med tilhørende chokers og lange handsker ved at redesigne ting købt på genbrugsplatformen. »Det var essentielt, at det havde det bæredygtige element«, siger hun.
Jada efter sit første designsamarbejde: »Mit tiårige barn indeni synes virkelig, det er fedt«
Jada i sin Trendsales-kollektion. (Foto: Petra Kleis)

»Min kollektion skulle være meget stram og slutty. Det var det, jeg gerne ville have«.

Emelie Molsted Nørgaard, aka Jada, siger det med største selvfølgelighed, mens hun står foran den kollektion, som hun har lavet i samarbejde med resale-platformen Trendsales. Folk i rummet griner. Hun griner, men hun mener det.

Det ved man også godt, hvis man har fulgt, den 27-årige musiker på hendes hastige vej frem i det danske musiklandskab. Hun har spillet fantastiske koncerter i kreationer fra danske designere som Saks Potts og Icon Visions, hvor tætsiddende silhuetter, glimmer, blonder og gennemsigtighed har været nogle af fællesnævnerne.

Hendes nye kollektion, der bliver sat til salg klokken 20 i dag, er skabt under konceptet Trendsales X, hvor hun sammen med modepersonligheden Trine Kjær og youtuberen Astrid Olsen har udvalgt items fra Trendsales, som de efterfølgende med hjælp fra syersker har redesignet.

Jada har lavet en række gennemsigtige kjoler med matchende chokers og lange handsker.

Jada og hendes korsangere i Trendsales-kollektionen. (Foto: Petra Kleis)

Hvordan er det at have lavet sin første ‘kollektion’?
»Det har virkelig været sjovt at lave et helt anderledes kreativt projekt end musik. Det har faktisk været spændende. Med musik må man nogle gange bare stige på toget, og man kan ikke kontrollere det fuldstændig. Og det var det samme her. Det har også haft sit eget liv og sin egen vilje på en utrolig fed måde. Jeg elsker, når det er sådan.

Det med at skabe sit eget look eller sine egne små stykker tøj har altid været noget, jeg har gjort, så det er så fedt, at der pludselig er ægte stykker tøj i verden med mit navn i. Det er fuldstændig sindssygt, og mit tiårige barn indeni synes virkelig også, det er fedt«.

Hvad var vigtigt for dig at udtrykke?
»Jeg tror, jeg selv savnede nogen, der kunne vise mig, hvordan jeg kunne bruge genbrugstøj på en anden måde. Det bliver jo noget fuldstændig andet, når man ser på det som stof, man kan genbruge. Det var vigtigt for mig at prøve at være ret kreativ med det og også prøve at lave noget, som jeg ikke synes, jeg kan se ude i butikkerne. Prøve at lave et ægte alternativ og ikke bare en dårligere version af det, du kan købe derude.

Og så var det vigtigt for mig, at det blev sejt og stramt og slutty. At det blev hot tøj, som man havde lyst til at have på. Så også lidt en opfordring til bare at give den lidt gas«.

Er det generelt en stilopfordring, eller handler det om at rebrande genbrug, som du tidligere har snakket om?
»Begge dele. Men det er ikke, fordi man behøver at give den gas på Jada-måden, men man må i hvert fald godt give den gas. Man må gerne have nogle meget stramme handsker på på arbejde«.

Jada i Icon Visions.

Men var genbrugsvinklen vigtig for dig i forhold til at lave samarbejdet?
»Ja, det var en essentiel del, at det havde det bæredygtige element. Også fordi jeg synes, at folk, der er yngre end mig, de virker meget seje og tager den del meget alvorligt. Så hvis man vil have kontakt med dem, så er man også nødt til at fatte det. Det er bare med at komme i gang«.

Nu har du været lidt privilegeret at have to seje syersker…
»Fuldstændig«.

Det er jo ikke alle, der lige har det.
»Nej, slet ikke, men man bliver jo også bedre. Jeg har syet sindssygt meget på min egen symaskine. Jeg er stadig ikke god, men jeg kan godt sy mine egne ting, og man kan jo starte småt. Det er også derfor, jeg prøvede at lave de der chokers for at vise, at man behøver ikke at sy en kjole. Ligesom Astrid (Olsen, der også lavede en Trendsales-kollektion, red.), det kræver heller ikke så meget at klippe ærmerne af noget og sætte andre på. Man kan bare starte et sted, man behøver ikke at sy stramme bukser, for det er svært«.

Du sagde i en af Trendsales-videoerne, at du var begyndt at sy mere…
»Ja, det er så fedt. Det er ikke for at tale projektet op, men det har været en meget en-til-en-inspiration i mit eget liv. Jeg ser andre muligheder i de stykker stof, jeg har, og får nye ideer til ting at tage på. Jeg fik lyst til at sy nogle lange strømper og nogle pongpong’er på et par bh’er. Man kan jo bare gøre det. Det er, som om der blev frigivet noget kreativ energi ved at være med i projektet«.

Jada i Saks Potts på Roskilde Festival sidste år. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Hvad var ellers mest overraskende for dig i processen?
»Det har været en positiv overraskelse, at syerskernes personlighed er kommet med i tøjet, og dem der har overleveret min idé til syerskerne har også sat deres præg på det. Det havde jeg ikke overvejet, at det kunne ske, men det har været den fedeste bonus, og den største overraskelse ved at arbejde mange sammen på den her måde. Og at det ikke kun var mig, der havde hjertet med i det, og derfor kom alle vores personligheder med ind i tøjet.

De har jo også været med til at kigge på Trendsales og valgt nogle ting, og syerskerne har for eksempel valgt, hvor de placerede stropperne. Det er ikke en nedgradering af min smag, det er bare et samarbejde, og jeg har været positivt overrasket over, at der har været flere mennesker involveret, som alle brændte for det, og at det kan ses i resultatet. Det var smukt«.

Tænker du, at du gerne vil lave flere modesamarbejder eller kollektioner?
»Det har i hvert fald været sjovt, så det har ikke fået mig til at tænke, at det vil jeg ikke igen. Tværtimod. Men det skal føles lige så rigtigt, som det her har gjort. Jeg føler, at der er blevet åbnet en helt ny verden, selvom jeg ikke helt ved, hvad den byder på endnu«.

Du har sagt flere gange, at dit design skulle være slutty, hvorfor er det et vigtigt ord at sætte på?
»Måske er jeg bare i et slutty-mode i de her måneder, men jeg synes bare, at det er optur, når folk er generøse med sig selv. Det behøver ikke at være på den samme ensrettede slutty måde, men det er den måde, jeg har det godt. Hvor jeg føler, at jeg er tro mod mig selv, men også giver noget sjovt og noget fedt til de mennesker, jeg er sammen med. Det elsker jeg, når folk gør, når de giver af sig selv og viser, hvem de er. Når de er modige og kigger mig lang tid ind i øjnene«.

Det er måske også det, genbrug kan, at skrue mere op for noget personlighed.
»Det er virkelig rigtigt. Det er et personligt alternativ til first-hand (nyt tøj, red.), fordi man er nødt til at vælge det ud fra ens egen smag og ikke bare ud fra en trend på en måde«.

»Jeg vil bare gerne ligne J-Lo og Anastasia«

Hvad føler du ellers er grundstenen i dit look?
»Jeg er vokset op i 90’erne og 00’erne i et ret økologisk landhjem og så ældre piger have noget rigtig sejt tøj, og jeg anede ikke, hvor de fik fat i det der tøj. Min mor købte det ikke for mig. Det har været ret skelsættende for min stil resten af mit liv. Det er, som om jeg søger det der, jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle få fat i som barn. Jeg vil bare gerne ligne J-Lo og Anastasia og sådan noget. Det er i hvert fald det look, jeg altid har gået efter – også da det var pinligt at gå i«.

Det er godt, 90’erne er kommet tilbage…
»Ja, en stor lettelse«.

Er der nogen, du stalker på Instagram for inspiration?
»Der er mange, jeg stalker på Insta, men det er mere en energi-stalking, end en en-til-en-stilinspiration. For eksempel Rihanna, Summer Walker eller Beyoncé, folk der bare gør deres ting. Hvor man har følelsen af, at de giver noget af sig selv og er modige.

Det er meget inspirerende på den måde, hvor jeg får lyst til at gå ind og mærke mig selv. Det kan jeg godt lide, når folk er inspirerende på en måde, så jeg ikke får lyst til bare at være dem, men faktisk får lyst til at være mig selv ved at se dem være sig selv. Sådan er min tøjinspiration også. Det er meget intuitivt«.

Du sagde også tidligere, at dig privat og dig på scenen er meget ens. Det føles måske lidt atypisk…
»Ja, det tror jeg er rigtigt. Altså også i forhold til, hvor ubekvemt mit scenetøj er, men det er bare det, der føles fedest for mig, at have noget lidt rowdy tøj på. I dag er jeg så klædt rimelig basic, men…«.

En læder-trenchcoat og høje Buffalos er vel okay rowdy…
»Ja, ok, det er rigtigt. Det er jeg glad for, at du lige sagde«.

Trendsales X-kollektionerne bliver sat til salg klokken 22 hos Trendsales.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af