Pop er også alvor: 10 klassiske album, der stikker dybere end overfladen

Jonathan Johansson udsendte fornylig ’Lebensraum!’, et politisk antændt popalbum, der er optaget af det rygende aktuelle tema om bådflygtninge i Middelhavet. I anledning af den svenske popsangers koncert i København den 22. maj – og i mangel på nyere tilfælde af socialt engageret popmusik – ser vi nærmere på ti klassiske album af lidt ældre dato, der tager udgangspunkt i politik, protest, religion og/eller social indignation.

1. Marvin Gaye ’What’s Going On’ (1971)

Motown i 60’erne var en benhård arbejdsgiver. Selskabet krævede hits fra de sangere, som de satsede på, og Gaye leverede en hel perlerække. Det var sådan set hans job. Men han blev også ældre og fik i stigende grad sin egen, selvstændige stemme og sin egne politiske og socialt bevidste holdninger, som han ønskede at inkorporere i sin musik. Med ’What’s Going On’ fra 1971 tog han springet fuldt ud: Han producerede, skrev og arrangerede selv konceptalbummet med sange, der mestendels flyder sammen som en sammenhængende suite.

’What’s Going On’ beskæftiger sig med den sorte ghetto og den oplevelse af verden, den ’inner city blues’ (som albummets majestætiske slutnummer er betitlet), der kommer til udtryk i ghettoen. Stoffer, kriminalitet og fattigdom er hovedtemaer, men Gaye krydrer også sangene med samtidsaktuelle politiske konflikter, såsom krigen i Vietnam, og dens indflydelse på de sorte bymiljøer.

Gaye fortalte siden, hvordan han før udgivelsen af ’What’s Going On’ følte sig som en marionetdukke for Motown-leder Berry Gordys eksakte ønsker, men albummets kæmpesucces blev retningsgivende for den mere formeksperimenterende og egensindige vej, den resterende del af hans karriere tog.

’What’s Going On’ står den dag i dag som et uomtvisteligt mesterværk, blandt andet fordi det formåede ikke bare at vække Gaye af sin kreative slummer, men fordi det vækkede en hel verden af musiklyttere, der blev lydhøre over for soulmusikkens dybde, men også de problemer og tematikker, musikken satte ord og toner på.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af