Kære Roskilde Festival: Syv ønsker til den endelige plakat

Roskilde afslører årets plakat i slutningen af marts, og i skrivende stund har festivalen annonceret 85 musiknavne. Det vil sige, at der stadig mangler omkring halvdelen af årets program, og selvfølgelig har vi nogle forhåbninger om, hvad den gigantiske musikpakke kommer til at indeholde. Her er syv ønsker til den store plakatdag – store som små.
Kære Roskilde Festival: Syv ønsker til den endelige plakat
Orange Scene. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Byd den globale popmusik velkommen

Her i internettets tidsalder er det blevet klart, at internationale superstjerner ikke behøver at komme fra USA eller England længere. Roskilde Festival har naturligvis længe booket musik fra hele verden, men i år har de booket den spanske popkomet Rosalía og dermed markeret, at de også er interesseret i den virkelig poporienterede side af den globale musik. Det gælder desuden også international hiphop, hvilket de understregede med bookingen af den brasilianske rapper Tássia Reis.

En af verdens største musiktrends for tiden er latin trap, og det forholder sig heldigvis sådan, at nogle af de allerstørste stjerner fra den scene er lige i nabolaget omkring Roskilde Festival – nemlig Bad Bunny, J Balvin og Ozuna. Men hvis disse er lidt for dyre (de er trods alt gigantiske i mange spansktalende dele af verden), bliver vi naturligvis også glade for nogle lidt mindre navne i genren.

Hvis Roskilde har mod på det, ville det et eller andet sted også være spændende at se, om K-pop kunne fungere på Dyrskuepladsen. Dog er det overordentligt svært at finde frem til et K-pop-navn, der er i Europa til juli, så vi forstår til fulde, hvis det ikke lader sig gøre.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Flere danske navne i hoveddagene

Roskilde Festival har naturligvis annonceret en del danske navne, hovedsageligt til de indledende dage, hvor navne som Ea Kaya, Hjalte Ross, Kogekunst og Søn skal pryde vækstlagsscenerne Countdown og Rising. Efter vækstlagsprogrammet er overstået, er der dog ind til videre kun otte danske navne på programmet.

Noget af det mest tilfredsstillende ved at følge danske bands på Roskilde Festival er at se dem modnes, som de gradvist får større og større scener. Vi vil derfor især gerne se Roskilde booke kunstnere, der tidligere har været i vækstlagsprogrammet, og som nu for første gang skal ud på de større scener. Barselona har allerede fået sådan en plads, og de kunne oplagt få følgeskab af navne som Artigeardit, Gents, Fraads, Jada, Fugleflugten, Irah, Jamaika, Noah Carter eller Soho Rezanejad, der alle ind til videre kun har optrådt på Rising eller Countdown.

Mø spiller naturligvis på Orange Scene i år (for anden gang), men det ville være et stort skulderklap, hvis festivalen også gav en dansk kunstner mulighed for at betræde den ikoniske scene for første gang – specielt nu, hvor Silvana Imam har kapret åbningstjansen. Spørgsmålet er blot, hvem der har formatet til at gøre den slags. Den slags hænger ikke på træerne, men måske Sivas? Eller Hans Philip solo? Gode bud modtages.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Giv lidt plads til de helt små r’n’b-navne

Den internationale soul/r’n’b-scene sprudler af talent, og vi har skam nogle rigtig pæne navne på plakaten i form af Jungle og Jorja Smith, der nok begge er klar til at indtage Arena. Men der er så utrolig meget mere stærk r’n’b derude, der nok ville være bedst på mindre scener som Apollo, Pavilion og Gloria.

Scenen er fyldt med unge kunstnere, der på ret kort tid har vist stort talent. Arlo Parks, Jamila Woods, Zacari, Omar Apollo, Celeste og 1010 Benja SL er blot få af de spændende r’n’b-kunstnere, der virkelig ville pryde plakaten. Os bekendt har ingen af dem planer, der falder sammen med Roskilde. Det nye engelsksprogede r’n’b-projekt fra Lord Siva og Vera ville også være spændende at opleve.

Også i vækstlagsprogrammet ville lidt ekstra r’n’b være et godt krydderi. Fra Danmark er IVYxM, Elias Boussnina, Jeuru, Bette og Selma Judith oplagte, og hvis vi kigger mod nabolandene, ville Countdown-scenen også klædes af norske Lil Halima og svenske Shaqdi.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Et par afsluttende, helst relativt aktuelle headlinere

Med Bob Dylan, The Cure og Robert Plant er toppen af plakaten vist rigeligt befolket med legendariske acts, så vi både håber og forventer, at de sidste få hovednavne er i den lidt mere aktuelle ende.

Der plejer at være otte-ti hovednavne, oftest med to eller tre om dagen. I skrivende stund er der ifølge festivalens website syv hovednavne, hvoraf kun ét er om fredagen (Robyn) og ét er om lørdagen (The Cure). Visse steder står Underworld også som hovednavn fredag, men lad os for en god ordens skyld lige få et ekstra hovednavn både fredag og lørdag.

Vi har kigget lidt på planerne for de potentielle hovednavne, og følgende ville være oplagte til at udfylde de sidste par pladser:
Janelle Monáe har udgivet sin karrieres hidtidige hovedværk i form af ‘Dirty Computer’, og hun er i Europa med et hul i kalenderen lørdag.
Vampire Weekend er ligeledes i Europa nogenlunde samtidig, og de bør også have tid til at komme forbi Dyrskuepladsen med den quirky indiepop, der formentlig er til stede på deres kommende album, ‘Father of the Bride’. Spørgsmålet er, om de er et Arena-navn.
James Blake har på nuværende tidspunkt ingen planer omkring Roskilde Festival, men han har koncerter både i slutningen af juli og starten af juni. Han burde have rigeligt med tid til at smutte til Roskilde derimellem
Chance the Rapper skal spille i Irland søndagen efter Roskilde, men hele festivalen er han fri. Så er spørgsmålet blot, om Roskilde tør have et tredje hiphophovednavn oven i Cardi B og Travis Scott.
Miley Cyrus spiller på Glastonbury lige før Roskilde Festival, men har ellers ikke de store planer. Roskilde har allerede to Orange popnavne i Mø og Robyn, men måske der også kunne være plads til Miley.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. En lille håndfuld countrynavne

Country er sjældent den mest repræsenterede genre på Roskilde Festival, men de plejer at ramme ret skarpt med de få countrynavne, de nu engang booker. Tænk blot på tidligere bookinger som Sturgill Simpson, Courtney Marie Andrews, Marlon Williams, Margo Price og Aaron Lee Tasjan.

Ind til videre er der dog absolut ingen countrynavne booket til 2019. Det må festivalen hellere end gerne lave om på. Mange countrymusikere er udelukkende i USA over sommeren, men kunstnere som Lucinda Williams, Randy Houser, Maren Morris, Alice Wallace, Lori McKenna, Faye Webster – og ja, Miley Cyrus, hvis man strækker den – burde være til at lokke til. Countrymusikere har generelt ikke særlig travlt med at spille mange jobs i Europa, men Roskilde Festival burde være i stand til at booke et par lovende navne i genren.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Mere hiphop i vækstlagsprogrammet

Hiphopkoncerterne på Countdown plejer at være nogle af de største, mest festlige oplevelser i løbet af Roskilde Festivals indledende vækstlagsdage. Sidste år leverede Emil Kruse, Fraads og Artigeardit.

Vækstlagsprogrammet ser i år allerede rimelig solidt ud, men hiphopdelen halter en smule. Det eneste hiphopnavn er de meget 90’er-nostalgiske Natkat. Det ville være på sin plads med noget mere, og gerne noget lidt mere tidssvarende.

Det kunne være kronprinsen af dansk emorap, Lillebittebock, den melodiske historiefortæller Omar, den politiske gaderapper Bobby Shams, den provokerende duo Ravi Kuma, punkrapperen K-phax, de kæphøje festaber fra Rigforevigt-kollektivet (enten sammen eller hver for sig). Den danske hiphopundergrund sprudler af energi, så lad den få en markant plads i vækstlagsprogrammet.

Vækstlagsprogrammet byder jo også typisk på nogle få navne fra andre nordiske lande. Hvis Roskilde leder efter stærke svenske og norske rappere til Countdown, kunne de passende kigge på den flotte gæsteliste, Silvana Imam bringer med sig til åbningen af Orange Scene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Til slut, et miniønske: Phoebe Bridgers ville fuldende treenigheden

Torsdag spiller de to dybt talentfulde singer/songwriters Lucy Dacus og Julien Baker. Sidste år dannede de to supergruppen Boygenius i fællesskab med Phoebe Bridgers, der ligeledes er en stor kunstner i egen ret, og det ville være et flot, klassisk Roskilde-move, hvis de lige annoncerede både Bridgers og en fælles Boygenius-koncert oveni.

Ud over at turnere solo for tiden, spiller Bridgers også med Conor Oberst i superduoen Better Oblivion Community Center. Hvis de vil sætte prikken over i’et, kunne de jo lige smide det oveni, samt muligvis en solokoncert med Conor Oberst. Men nu drømmer vi vist…

Læs også: Roskilde Festival: Den svenske rapper Silvana Imam åbner Orange Scene med vanvittig gæsteliste

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af