ANBEFALING. I starten af 2010’erne dukkede der pludselig en række nye hiphopkollektiver op, der begyndte at trække genren i nye, uventede retninger.
Det Los Angeles-baserede crew Odd Future dyrkede en unik blanding af skatekultur og punkattitude, mens de rent musikalsk trak fra et umage sammensurium af indflydelser. I samme by kunne man også finde Kendrick Lamar og hans Black Hippy-crew, der gentænkte vestkystrappen på poetisk vis.
Samtidig eksperimenterede ASAP Mob fra New York med Houstons hostesaftssløve chopped’n’screwed-æstetik, mens Joey Badass og New Era gik tilbage til de klassiske boom bap-lyde fra New Yorks gyldne 90’ere.
Mange af de kollektiver har siden domineret hiphopscenen. Både via deres egen musik, hvor især Kendrick Lamar, Tyler, the Creator og ASAP Rocky har været prægende skikkelser. Men også gennem den kollektiv-baserede diy-tilgang, de introducerede.
Siden er der med jævne mellemrum dukket konstellationer op, der nyfortolker hvordan et hiphopkollektiv kan se ud. Som det selvudnævnte boyband Brockhampton, der nok er dem, der især har løftet arven fra Odd Future og de andre.
Det nyeste skud på stammen er den 14 mand store vestkystgruppe AG Club, der netop er blevet annonceret til næste års Roskilde Festival sammen med 22 andre nye navne.
Det næste store hiphopcrew?
Bookingen af gruppen, der er centreret omkring frontrapperne Baby Boy og Jody Fontaine, giver virkelig god mening, for tidligere har nogle af gruppens forløbere givet mindeværdige koncerter på Dyrskuepladsen.
Odd Future skabte »det totale anarki«, skrev vores anmelder i 2011, mens Brockhampton (igen ifølge vores anmelder) havde samme energi »som løsgående projektiler«, sidst festivalen fandt sted i 2019. For bare at nævne to af de vigtigste.
AG Club er stadig unge og upolerede, men de har på omkring halvandet år udgivet tre ep’er, der antyder, at de har potentialet til at være en værdig tilføjelse til rækken af hiphopcrews, der har gæstet Roskilde.
Faktisk har gruppen nærmest taget lidt af hvert fra de tidligere crews.
Deres største hit er opkaldt efter byen ’Memphis’ og er en hyldest til den legendariske Memphis-gruppe Three 6 Mafia – en inspirationskilde, der også har fyldt meget hos ASAP Mob. Ferg fra New York-gruppen gæster da også remixet.
Desuden har mange allerede påpeget, at Jody Fontaine – nok den mest synlige rapper i kollektivet – både lyder og ser ud som en ung ASAP Rocky. Hvilket jo ikke er et dårligt udgangspunkt for en musikkarriere.
Den største inspirationskilde er dog helt klart Odd Future.
I Odd Futures fodspor
AG Club nævner således ofte Los Angeles-crewet i interviews, når de skal pege på, hvem der viste dem, at man altså godt kan være rapper på sin helt egen måde.
»Jeg elskede T-Pain dengang, men da jeg hørte Odd Future og Frank Ocean, ændrede det nærmest mit liv«, har Baby Boy for eksempel fortalt Acclaim.
AG Club er da også – ligesom Odd Future – en gruppe outsider-agtige, kunstnerisk anlagte unge artister, og gruppen indeholder ikke kun rappere, men også videoinstruktører og grafiske designere.
Lidt ligesom L.A.-kollektivet Odd Future, der jo også var ekstremt gode til at skabe en klar visuel identiet med farverige videoer og en særegen tøjstil. Det gør det unge kollektiv også: Tjek bare deres matchende jakker i ’UGUDBRU’-videoen.
AG Club har desuden taget kollektiv-tilgangen ét skridt videre. De bor nemlig sammen i et stort hus, hvor de hamrer den ene sang ud efter den anden – lidt som Brockhhampton, der også boede sammen.
Ser man videoer som ’Ay, G’ er det også svært ikke at blive mindet om netop Brockhamptons farverige, legesyge videoer, hvor en masse unge rappere invaderer forstadsgaderne.
Det ligner mere uskyldige drengestreger fra kvarterets nørdede art kids end Odd Futures mere punkede brænd-skolen-ned-energi. Og nu vi er ved videoerne: De er næsten AG Clubs stærkeste kort.
Ikke en egentlig avantgarde (endnu)
Der er flere musikvideo-skabere i kollektivet, men hovedarkitekten bag crewets ekstremt ambitiøse videoer ser ud til at være Manny aka. 777.
AG Club har både hyldet The Pharcydes ikoniske ’Drop’-video på hittet ’Memphis’ og lavet en video til ’UGUDBRU’, der tydeligvis er en homage til Justices ligeledes legendariske ’Stress’-billedside.
Et andet højdepunkt er sci-fi-videoen til ’Columbia’, hvor Baby Boy simpelthen er forvandlet til en blå alien. I ’Hngover’ cykler de rundt i forstadskvarteret lidt på samme måde Pharrell i den klassiske ’Provider’-video.
En anden stor styrke er kollektivets fantastiske produktioner, der er ligeså uforudsigelige og effektive som videoerne.
På ’Memphis’ bliver et loopet stemmesample til et boomende beat, mens hornene på ’Columbia’ nærmest lyder som en angribende elefant. Andre steder bliver det helt syret, som på det elektroniske ’Hngover’, mens ’Popeye’-produktionen gynger som noget Timbaland ville producere for Missy Elliott.
Der er masser af spændende produktionsvalg, som Jody Fontaines akrobatiske ASAP Rocky-flow kan boltre sig i. Baby Boy er en væsentlig svagere rapper rent teknisk, men han har en slags karismatisk weirdness, der gør, at han skiller sig ud.
Der er altså meget at hylde hos det her spændende kollektiv, og de bliver da uden tvivl et interessant navn at se på Roskilde til sommer.
Skal man alligevel pege på én svaghed, så er det nok, at kollektivets indflydelser stadig er meget tydelige. Gruppens navn står for Avantgarde Club, men de kan vist ikke rigtig klassificeres som en fortrop. De er snarere nogle, der går i de forrige kollektivers fodspor.
I hvert fald indtil videre. AG Club er jo først lige begyndt. Indtil videre har de vist, at de er overvældende dygtige til at trække på nogle særlige inspirationskilder. Næste skridt må være for alvor at træde egne veje.
Ambitionen er der i hvert fald.
»Vi vil lave rap, rock, country, klassisk, you name it«, har Baby Boy udtalt i et interview hos Complex. »Vi har friheden til at gøre hvad som helst«.