Indtil videre er 2022 startet præcis som 2021: Med en masse debat omkring den danske hiphopscene og dens forbindelse til kriminelle miljøer.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup har blandt andet skabt en del røre med et forslag om, at musikere skal have en ren straffeattest for at få lov til at optræde på spillesteder og festivaler, der modtager offentlig støtte.
Den modvind, der for tiden rammer hiphopmiljøet, reagerer direktøren for Universal, Danmarks største musikselskab, nu på i Politiken. Casper Bengtson har skrevet et debatindlæg og givet et interview, hvor han blandt andet udtaler, at det store fokus på raptekster »nærmer sig det groteske«.
Ifølge Casper Bengtson er det en pligt for musikselskaberne at udgive stemmer fra belastede miljøer, og han pointerer, at musikken for nogle mennesker kan være en vej væk fra en udsigtsløs tilværelse. Han slår samtidig fast, at man godt kan blive udgivet på musikselskabet, selvom man har pletter på straffeattesten.
Casper Bengtson trækker dog også en grænse, for Universal vil ifølge direktøren ikke acceptere, hvis en artist bidrager til konflikter i bandemiljøet eller tydeligt er med til at promovere kriminelle grupperinger eller er med til at rekruttere til bander.
»Vi vil ikke have kontrakt med en artist, vi ved er registreret bandemedlem«, slår Casper Bengtson fast.
Det er en interessant udmelding, for en af de ting, man har kunnet se på eksempelvis drill-scenen i London er, at sange er med til at puste til ilden i bandekonflikter. I Sverige har man desuden set, at mange af de største rappere – som eksempelvis Yasin – har tydelige bandeforbindelser.
Den slags tager direktøren for Danmarks største musikselskab altså klart afstand fra.