Er de seneste års vildeste hiphop-beef lige blusset op igen? Tre tanker om Travis Scotts ‘Utopia’

Stikpiller, 'Yeezus'-inspirationer og et overflødighedshorn af gæstestjerner. Vi har lyttet hele morgenen og nedfældet tre umiddelbare tanker om Houston-rapperens mastodontiske nye album.
Er de seneste års vildeste hiphop-beef lige blusset op igen? Tre tanker om Travis Scotts ‘Utopia’
Travis Scott. (Foto: PR)

FIRST LISTEN. Fem år føles som en evighed i nutidens hiphoplandskab, men det er ikke desto mindre, hvad der er gået, siden Travis Scott i 2018 udgav sit skelsættende gigahit ‘Astroworld’.

Men nu er ventetiden forbi. Travis Scott er tilbage. ‘Utopia’ er endelig ude.

Det er egentlig ret modigt at kalde sit nye album ‘Utopia’ – altså det perfekte samfund, hvor alt kan opnås, og hvor alle mennesker er lykkelige.

Så lever albummet op til sin titel? Er rapperen rent faktisk lykkedes med at skabe sit eget lille musikalske slaraffenland, og går han »out gracious«, som det lyder på afslutningsnummeret ‘Til Further Notice’?

Det ser vi nærmere på i næste uge, hvor en egentlig anmeldelse af Scotts mastodontiske nye album lander. Men her har vi samlet nogle førstehåndsindtryk.

1. Drake hiver Travis Scott – og Pharrell! – ind i beefen med Pusha-T

Med hele 19 numre og en spilletid på næsten fem kvarter er der tekstbidder nok at hæfte sig ved på ‘Utopia’, men den mest opsigtsvækkende af slagsen kommer faktisk slet ikke fra Scott, men fra Drake.

Scott og Drake genforenes nemlig på den tredelte ‘Meltdown’, hvor sidstnævnte ser ud til at sende en stikpille afsted til rivalen Pusha-T og dennes mangeårige samarbejdspartner Pharrell Williams.

»I melt down the chains that I bought from yo boss / Give a fuck about all of that heritage shit / Since V not around, the members done hung up the Louis, they not even wearing that shit«, lyder det blandt andet.

Den omtalte ‘V’ refererer formentlig til den nylig afdøde designer Virgil Abloh, der op til sin død var kreativ chef for Louis Vuitton. En titel, som Pharrell sidenhen har overtaget.

Men Pharrell gør åbenbart ikke sit nye job godt nok, mener Drake.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Pusha-T bliver også blandet ind i det hele, idet rapperen sidste år deltog i Pharrells modeshow i Paris – og Pusha-T skal åbenbart være glad for, at Drake på daværende tidspunkt var midt i et søgsmål fra Vogue.

»You lucky that Vogue was suing, ’cause I would’ve been with the Wassas in Paris and shit«, rapper Drake med henvisning til Toronto-banden Wass Gang.

Det lyder jo som en klokkeklar trussel. Så har Drake lige genoplivet sin betændte beef med Pusha-T?

Sidste gang gik det som bekendt heftigt for sig mellem de to stridshaner, så det skal blive spændende at se, hvordan det udvikler sig herfra.

2. Travis Scott går fuld ‘Yeezus’

For nylig skrev vi, at indflydelsen fra Kanye Wests jubilæumsaktuelle ‘Yeezus’-album aldrig har været tydeligere, og ‘Utopia’ er ingen undtagelse.

Især albummets tredje nummer, ‘Modern Jam’, syder med sin hårdtslående, industrielle produktion – og ikke mindst Teezo Touchdowns maniske skrigen i omkvædet – af Wests selverklærede »protest mod musik«.

Nærmere bestemt emmer sangen af ‘I Am a God’, der sjovt nok også udgør tredje nummer på ‘Yeezus’. Det kan næsten ikke være tilfældigt.

På Twitter hævder Kanye West-fansiden Donda’s Place da også, at ‘Modern Jam’ genbruger en 10 år gammel version af netop ‘I Am a God’, der altså ikke klarede cuttet til mentorens eget album.

Sidstnævnte er endnu ikke bekræftet, men det ville om ikke andet forklare, hvorfor det tidligere Daft Punk-medlem Guy-Manuel de Homem-Christo står listet som producer på nummeret. Den franske house-duo var trods alt også stærkt involveret i skabelsen af ‘Yeezus’.

‘Modern Jam’ er i øvrigt ikke den eneste sang på albummet, der vækker mindelser om Wests fandenivoldske mesterværk. Lyt engang til det galoperende beat på ‘Circus Maximus’ – det lyder jo nærmest som en homage til ‘Black Skinhead’.

Desuden optræder Justin Vernon også flittigt på albummet, akkurat som Bon Iver-frontmanden gjorde det på ‘Yeezus’.

Og apropos features …

3. Så. Mange. Gæstestjener.

‘Astroworld’ slækkede ikke ligefrem på prominente features, så der var god grund til at forvente, at ‘Utopia’ også ville byde på store navne. Men vi havde alligevel ikke regnet med, at gæstelisten ville være stjernespækket.

Mange af disse gæstestjerner er gengangere fra netop ‘Astroworld’ – blandt andre James Blake, The Weeknd, 21 Savage, Swae Lee og naturligvis Drake, der med føromtalte beatswitch-tunge ‘Meltdown’ fortsætter, hvor ‘Sicko Mode’ slap.

Kid Cudi – Scotts helt store forbillede, som han i øvrigt deler duoen The Scotts med – vender også tilbage på den psykedeliske ‘Looove’.

Frank Ocean må undværes denne gang, men til gengæld får Scott selskab af stjerner som SZA og Future på breakup-bangeren ‘Telekinesis’, mens svenske Yung Lean dukker op på ‘Parasail’, der også tæller en interlude fra standup-komikeren Dave Chapelle.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det største scoop må imidlertid siges at være Beyoncé, der flexer sig igennem ‘Delresto (Echoes)’, hvor hun ovenikøbet også får lov at synge duet med Justin Vernon.

På produktionssiden er albummet lige så glamourøst. Her finder vi navne som Kanye West (!), The Alchemist, Metro Boomin, føromtalte de Homem-Christo og Wests egen hofproducer, Mike Dean.

I skrivende stund fremgår ikke en eneste af disse features på streamingtjenesterne, men deres indflydelse mærkes tydeligt. Ikke mindst fra Bad Bunny på den reggaeton-inspirerede førstesingle ‘K-pop’.

‘Utopia’ er med andre ord en spraglet størrelse. Men fungerer det, eller fordærver de mange kokke maden?

Det er det endnu for tidligt at sige. Soundvenues anmeldelse af ‘Utopia’ lander som sagt på den anden side af weekenden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af