En billig ret Eloq ofte laver: »Det er ‘stresset mor’-mad«

Når han ikke laver musik, er Eloq en velkendt Japan-connaisseur, hvilket også afspejler sig i køkkenet, når han laver mad.
En billig ret Eloq ofte laver: »Det er ‘stresset mor’-mad«
August ‘Eloq’ Fenger. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvis du følger August Fenger på Instagram, så har du nok lagt mærke til, at han har en vis fascination af Japan – alt fra Nintendo-spil til maden og sproget.

Når han ikke laver musik som Eloq, med kumpanerne i AV AV AV eller producerer for andre – eller afholder studiesessions på Twitch – så dukker der nemlig ofte lidt japanske ting op i hans daglige updates.

Du har måske set, hvordan han åbner sine månedlige abonnementskasser fra Japancrate.com, hvor han får nudler, tuber med forskellige pastaer og andre japanske specialiteter.

»Det meste handler om at få ramennudlerne fra Japan, fordi de er så vilde i forhold til dem, man generelt kan købe herhjemme«, fortæller han.

Han har familie i Kyoto på sin mors, Søs Fengers side, så da han var helt lille, fik han sendt gaver nogle gange, ligesom hans mor også tog gaver med hjem, når hun besøgte Japan.

Nogle af Augusts mange japanske specialiteter. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Så det kom ind ret tidligt med legetøj, Manga-blade, figurer, Nintendo – og mad. Min mor lavede også japanske retter, da jeg var lille. Det har hængt ved, og de seneste fem år har det taget fart«, fortæller han.

Så det overrasker ikke, at det netop er en ret fra det japanske køkken, at August har valgt at lave, da vi kigger forbi hans lejlighed på Vesterbro.

»Jeg kan bare godt lide det. Man kan godt snakke om umamiaspektet i en dashi-fond, men jeg kan bare godt lide det. Ligesom jeg også godt kan lide pasta med parmesanost«, siger han på sin sædvanlige afvæbnende og charmerende facon.

»Det er ret delikat, selv når der er tale om en tungere ret eller noget friturestegt kylling«.

Retten, vi skal lave hedder Sakana No Foiru Yaki, hvilket mere eller mindre betyder fisk i stanniol.

»Det er en slags comfort food eller ‘stresset mor’-mad. For hvis du er god til at skære, så tager det cirka 18 minutter. Lige så lang tid som det tager at koge ris i en riskoger.

Sakana No Foiru Yaki. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Han indrømmer, at retten måske ikke er så billig første gang, du laver den, men fordi han laver så meget japansk mad, så har han risvinseddike, sake og soya på hylderne, som de fleste andre har olivenolie, salt og peber.

Og faktisk er det en ret, som man kan skalere lidt op og ned i forhold til budget og eventuelle madrester i køleskabet.

»Du skal bare have fisk og ris. Ellers kan du bruge lidt, hvad du har lyst til, men i dag bruger vi gulerødder, shitakesvampe og forårsløg«, siger han.

Fisken er ørred, som August har købt hos sin lokale fiskehandler, Fiskeslagteren i Kødbyen.

»Man kan jo købe fisk mange steder, men det er fedt at købe noget ordentligt. De undgår laks for eksempel og har ørred i stedet for. Der er masser af ørred i Danmark, og det smager ligesom laks. Det er lidt op til samvittigheden«.

En ørredfilet. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Det er også hos Fiskeslagteren, at han har købt den risvinseddike tilsat katsuobushi, som han bruger i retten. Den har en røget smag og giver lidt mere dybde til retten, men man kan også sagtens nøjes med en almindelig risvinseddike.

Ellers shopper August mange af sine specialitetsvarer i et asiastisk supermarked på Halmtorvet 2 i kælderen. Det er blandt andet der, han har købt de brune sushiris.

»Det er mit yndlingssted. De er fra Korea, men de har mange japanske specialiteter«.

Men lad os komme i gang.

De hakkede grønsager. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Det skal du bruge

(Til 2 personer)
Ca. 200 g fisk (August bruger ørred, men det meste fisk kan anvendes)
2 dl brune sushiris
3 gulerødder
3 forårsløg
En bakke shitakesvampe
1 spsk. sake
1 tsk. soya
1 tsk. Risvinseddike
50 g smør
Sorte sesamfrø (til pynt)
Salt
Peber
Stanniol (til indpakning – du kan også bruge en stegeso i ovnen)

Chop-chop. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Sådan gør du

Det er faktisk ret simpelt, som August lovede. Du starter med at sætte ris over. Hvis du ikke har en smart riskoger som August, så er det bare at gøre, som du plejer. De brune sushiris skal have cirka 2 dele vand per del ris, men start med lidt mindre. Hellere for lidt end for meget. Du kan altid tilsætte ekstra.

»Jeg skyller altid risene, men med brune ris er det ikke lige så nødvendigt«, siger August.

Skær din fisk i serveringsportioner og giv den lidt salt. Skær så grønsagerne i skiver. Gulerødderne og forårsløgene må gerne være i lange strimler.

Så tager du et par stykker stanniol til at pakke hver portion ind i. Smør bunden med lidt smør, læg fisken på, så grønsagerne og til sidst et par smørtern. Så hælder du sake, soya og eddike på og lukker stanniolen.

Fiskepakkerne klargøres. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Det er vigtigt, at den er tæt, da dampen skal tilberede fisken«, siger August.

Han lægger stanniolpakkerne på en pande og lægger låg henover.

»Jeg giver den to minutter på medium/høj varme og så ti minutter på medium/lav varme«.

Fiskepakkerne tilberedes. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvis du har været hurtig på fingrene, så kan du altså næsten have ris og fiskepakkerne klar samtidig. Altså hvis du ikke har folk, der står og tager billeder og stiller dig spørgsmål hele tiden.

»Det er et sjovt tempo det her«, som August siger: »Jeg forvirrer mig selv undervejs hele tiden«.

Men maden blev færdig – og smagte fantastisk. Og den skal spises med pinde, skulle vi hilse at sige.

»Det skal man kunne. Hvis man ikke kan, er man bagud«, siger August drillende.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af