Syv ting, du skal vide om Project Ara – Googles modul-opbyggede smartphone

Syv ting, du skal vide om Project Ara – Googles modul-opbyggede smartphone

I sidste uge afholdt Google deres årlige developerkonference I/O, hvor de løfter sløret for fremtidige projekter. Det viste sig at være en meget blandet pose bolsjer og blandt de mest interessante indslag var afsløringen af Project Ara, der er Googles bud på en smartphone, bygget op af moduler, som man kan udskifte og blande som man vil.

Modulære smartphones er ret meget et buzzword lige nu og vi har set interessante bud fra eksempelvis LG, der med deres nye G5 også prøver kræfter med udskiftelige dele. Googles Project Ara ligner mere den hollandske Fairphone, hvis målsætning er at smartphoneelementerne skal kunne genbruges.

Googles bud på modularitet lyder interessant, men vil muligvis alligevel skuffe nogle – for der er også afgørende begrænsninger i konceptet.

1. Ara har været flere år undervejs, men nu har vi endelig fået mere konkret viden om, hvad den byder på. Med til udviklingen har blandt andet fulgt et behov for, at Googles styresystem understøtter muligheden for at udskifte moduler og det er der nu kommet i form af Greybus, der er blevet en helt central del af Android 6.0. Ara er med andre ord ikke bare et sideprojekt i Googles alenlange portefølje af kuriøsiteter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Smartphonens ramme indeholder processoren, grafik-processoren, RAM, sensorer, batteri og skærm, mens bagsiden er dækket af seks huller til moduler. Det vil altså sige, at det kun er smartphonens flødeskum, man kan justere på, såsom kamera, højtalere og den slags. Det er for nogle umiddelbart lidt skuffende og i hvert fald betyder, at modulariteten ikke ændrer nævneværdigt på levetiden for Ara-smartphones.

3. Google samarbejder med en række udviklere, der skal udvikle modulerne. På listen over tilgængelige muligheder for at modificere findes bedre kamera, højtalere, fingeraftryksscanner, mikrofoner og en sekundær skærm på bagsiden til notifikationer.

4. Udover de teknologiske moduler kan man også købe nogle mere analoge brikker, der blandt andet kan fungere som et støtteben, når man skal tage billeder med selvudløser eller filme sig selv. De kan også bare fungere som pynt og kommer derfor i et hav af forskellige farver og mønstre.

ProjectAra2
Eksempler på opbygning af moduler på Aras bagside.

5. Modulerne kan let klikkes af og på og ifølge Google sidder de på en solid ramme i et nydesignet låsesystem. Med andre ord slipper man for det lidt problematiske system fra LG G5, der fordrer, at man slukker smartphonen og med en del møje og besvær klikker bunden af.

6. Project Ara udkommer til efteråret i en udviklerversion og så er den klar til køb for den gængse forbruger i en mere raffineret og specialiseret version i foråret 2017.

7. Google håber, at de ved at frigive udviklerversioner kan få eksterne kræfter til at bygge smartphone-elementer, der aldrig er set før.

Læs også: Nu kan din denim besvare dine opkald – Google og Levi’s lancerer interaktiv jakke

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af