Internettets Oscar uddelt: Otte essentielle Webby-vindere fra 2017

Internettets Oscar uddelt: Otte essentielle Webby-vindere fra 2017

Det kører i realiteten meget godt for internettet, selvom det efterhånden er blevet en gammel traver. Det kører også meget godt for Webby Awards, der på 21. år netop har hædret internettets konger og dronninger.

Uddelingsceremonien, der i år bliver styret af komiker Joel McHale, finder sted den 15. maj og kan streames dagen efter, men allerede i går blev vinderne afsløret. Vi har plukket otte af dem, som bliver hædret for deres  du bør tjekke ud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Årets sociale bevægelse: Women’s March

Siden Donald Trump indtog Det Hvide Hus er der blevet protestmarcheret til fordel for lidt af hvert – senest videnskaben. Men Women’s March, der blev afholdt dagen efter Trumps indsættelse, var ikonisk både i omfang og påvirkning og det har nu affødt en Webby Award til arrangørerne bag.

Internettet viste sig fra sin bedste side, da planen om en march opstod og spredtes i løbet få timer, hvilket resulterede i at fem millioner mennesker verden over gik på barrikaderne for kvinders rettigheder den 21. og 22. januar.


James-bond-gillian-anderson-3

2. Bedste skuespillerinde: Gillian Anderson

Gillian Anderson var hot i halvfemserne som Dana Scully i successerien ‘X-Files’, og som så meget andet fra halvfemserne er hun nu kommet på mode igen. Med en hovedrolle i Netflix-serien ‘The Fall’ har Gillian Anderson fået et comeback af karakter og nu også en Webby Award for bedste skuespillerinde på baggrund af serien, hvor hun virkelig brænder igennem som martret agent.

Mandlige britiske skuespilleres succes kan ofte måles på deres James Bond-rygter, og da Gillian Anderson hverken er mand eller brite, understreger det den tidligere FBI-agents aktuelle succes, at rygter om hende som Jane Bond spredte sig som en steppebrand på internettet sidste år. Om end det dog blev startet af Gillian Anderson selv med et Instagram-opslag.


Solange in ‘Cranes in the Sky’-videoen i

3. Årets artist: Solange

Selv i skyggen af sin storesøster stråler Solange. Det gælder ikke blot hendes anmelderroste album ’A Seat at the Table’ fra 2016, også Solanges arbejde uden for studiet har vakt opsigt. Det bliver nu anerkendt med en Webby Award.

Solange udnytter blandt andet det digitale univers til at fremme diversitet, og Webby-komiteen slår helt konkret ned på det kollaborative online-projekt Saint Heron. Her er 11 kunstnere gået sammen om at skabe et univers – fri fra markedskræfterne – hvor historier bliver fortalt, musik cirkuleret og forskellighed er i fokus.


playing_atari_2600

4. Lifetime Achievement Award: Internet Archive

Fri adgang til information var et ideal ved internettets fødsel, og den kamp kæmper Internet Archive stadig. Som et non-profit bibliotek forsøger de at gemme internettets historik på websitet InternetArchive.org, hvor du frit kan lede efter bøger, film, gamle hjemmesider, software og anden information, der ellers virker til at være forsvundet i cyberspace.

Dels bliver de hædret for deres altruistiske arbejde og dels bliver de hædret for den enorme database af internetarkæologi, de sidder på. Tjek eksempelvis deres sektion for klassiske konsolspil eller søg på, hvordan websites så ud på et givet tidspunkt med The Wayback Machine. Sådan HER så forsiden på Soundvenue.com eksempelvis ud i august 2002.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Film & Video – People’s Choice: Joe’s Violin

Folket af internettet har også noget at skulle have sagt til The Webby Awards. I hver kategori findes også en vinder valgt af brugerne, og i mange tilfælde er resultatet et andet end komiteens. Det er tilfældet i denne kategori, hvor People’s Choice er den smukke fortælling om Holocaust-overleveren Joe, der forærer sin 70 år gamle violin til en ung pige på en musikskole.

Kortfilmen, der blev publiceret på the New Yorkers hjemmeside, var også nomineret til en Oscar-statuette. Har du endnu ikke set den, er det stadig muligt.    


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Film & Video – Viral: The Viral Experiment

Virale YouTube-videoer af vilde oplevelser filmet helt tilfældigt med en iPhone, kan sjældent verificeres, men alligevel samler mange medier dem op. Denne ukritiske tilgang fra både mainstreammedier og folk på sociale medier inspirerede en gruppe australiere til at foretage et forsøg: De konstruerede 15 videoer med blandt andet løveangreb, lynnedslag og en bjørn på skiløjpen for derefter at se, om de kunne gå viralt.

Med mere end 300 millioner visninger og bred mediedækning lykkedes det ikke blot over al (skræmmende) forventning, det har nu også givet dem en Webby Award. Vi faldt også for én af dem. Ups.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Mobilsider & Apps: #BeFearless

Virtual Realitys muligheder virker til ikke at kende grænser, og det bliver heldigvis udnyttet til andet end gaming. Projektet #BeFearless fra virksomheden Cheil udnytter virtual reality til at kurere højdeskræk og frygt for sociale situationer, og deres forsøg indtil videre virker.

Så hvis du frygter Rundetårn eller får koldsved til konfirmationer, kan det måske i fremtiden være bedre at investere i et par VR-briller end at tage en tur til psykolog.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Viral kampagne: Sandy Hook Promise – Evan

Skoleskyderier er desværre stadig et problem i USA, og det er et gentagende argument for en ændret våbenlovgivning. Denne geniale reklamekampagne, der har vundet en Webby Award for Viral Marketing, sætter fokus på noget, der kan gøre en forskel uden at ændre lovgivningen. Det handler om at være opmærksom på elevernes adfærd, at have øje for hinandens ve og vel i stedet for blot at have øje for sit eget.

Lidt simpelt sagt er det budskabet i serien ’13 Reasons Why’ fortalt på 2 minutter og 28 sekunder.

Læs også: Ti internet-vindende højdepunkter fra Webby Awards med Nick Offerman, Kim Kardashian og Kanye West

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af