1. ’Togetherness’
Forskellige omstændigheder gør, at fire fuldvoksne mennesker må flytte ind under samme tag. Til fælles har de kampen mod 30’ernes eksistentielle problemer: dårlig sex, falmede drømme og skuffelsen over, at det bare var det.
Serien er skabt af brødrene Jay og Mark Duplass, der stod bag spillefilmene ’Cyrus’ og ’Jeff Who Lives at Home’, men nu beriger serieformatet med deres veludviklede sans for komisk timing og naturalistisk dialog. En både sjov og rørende serie i stil med indie-perler som ’Your Sister’s Sister’.
Læs vores anmeldelse til fem stjerner af serien her.
Kan ses på HBO Nordic fra 12. januar.
2. ’Mozart in the Jungle’
I kølvandet på den mesterlige ’Transparent’ er Amazon klar med næste satsning i rækken af selvudgivne serier. Bag ’Mozart in the Jungle’ står et par af Wes Andersons kumpaner: Roman Coppola, der var medforfatter på både ’The Darjeeling Limited’ og ’Moonrise Kingdom’, og Andersons hofskuespiller Jason Schwartzman.
I serien overtager den unge dirigent Rodrigo (Gael Garcia Bernal) det traditionsrige New York Philharmonic-orkester fra Malcolm McDowells mere klassisk indstillede maestro. Samtidig følger vi en ung og håbefuld oboist. Det lyder måske kedeligt, men det lykkes Coppola, Schwartzman og co. at bringe alle fordomme om klassiske musikere til skamme i en overraskende tempofyldt og morsom serie.
Kan ses på Viaplay.
3. ’Girls’ sæson 4
I den nye sæson af Lena Dunhams hitserie er den skiftevis charmerende og irrriterende Hannah flyttet til Iowa. Trods de nye omgivelser er drømmen den samme: Hun vil være sin generations næste store forfatter, men som sædvanligt går Hannahs sammenstød med virkeligheden ikke ligefrem som en drøm.
Efter en sløj anden sæson kom ’Girls’ stærkt tilbage i tredje sæson, og det skal blive spændende at se, hvilken retning Dunham & co. vælger at gå i den nye omgang. Kan hun blive ved med at sige noget nyt om de narcissistiske storbytøser?
Hør vores diskussion af fjerde sæson ’Girls’ i den spritnye udgave af vores podcast Soundvenue Filmcast.
Kan ses på HBO Nordic på mandag 12. januar.
4. ’Blue Ruin’
Efter løsladelsen af sine forældres drabsmænd søger den substistensløse Dwight retfærdighed på egen hånd. Men han er ikke just den fødte punisher, og hævnen bliver mere klodset end kontant.
Debutanten Jeremy Saulniers ’Blue Ruin’ er et anderledes bud på en fortærsket genre, som alt for ofte forfalder til stenalderlogik og sort-hvide karaktertegninger. En nervepirrende og dyster indie-film om hævnens grimme ansigt – og en af sidste års allerskarpeste debutfilm.
Kan ses på Blockbuster.
5. ’Looking’ sæson 2
Som et modstykke til ’Girls’ udgav HBO sidste år serien ’Looking’ om tre homoseksuelle mænds gøren og laden i San Francisco. En ambitiøs serie, alene fordi de tre hovedkarakterer er helt almindelige unge mennesker. Der er ingen komiske karikaturer, hårdkogte undergrundsmiljøer eller ubehagelige sexsygdomme.
Første sæson startede jævnt, men efterhånden udviklede den sig til en dybtfølt udforskning af livet som homoseksuel. Anden sæson har opgraderet antallet af afsnit fra 8 til 10, og de kan opleves på HBO fra på mandag.
Kan ses på HBO Nordic fra 12. januar.
6. ’Sherlock’ sæson 3
Det virkede som et hovedløst projekt, da BBC kun få år efter Guy Ritchies overgearede drengerøvstake på Arthur Conan Doyles univers relancerede Sherlock Holmes, men serien har bragt al skepsis til skamme.
I ’Sherlock’ sendes mesterdetektiven ind i det 21. århundrede i en intelligent og medrivende nyfortolkning. Også i tredje sæson hives stikket hjem via stærke præstationer af Benedict Cumberbatch og Martin Freeman, hvis kemi er seriens hjerte. I tredje sæsons sidste afsnit kan man desuden se Lars Mikkelsen i en fin skurkerolle som mediemogulen Charles Augustus Magnussen.
Kan ses på Netflix.
7. ’Mad Men’ – sæson 1-7
Serien om reklamemanden Don Drapers karriere, familieliv og seksuelle afstikkere udmærker sig ikke mindst ved sit mindeværdige tidsbillede af 60’ernes New York. Serien fanger de sociale og psykologiske spændinger under reklameverdenens overflod: Jon Hamm antyder på eminent vis Drapers sårbarhed bag facaden af cool maskulinitet, mens Elisabeth Moss leverer et gribende portræt af sekretæren Peggy, der må nedbryde en mur af mandschauvinisme for at stige i rang.
Der venter mange timers tankevækkende underholdning i ’Mad Men’, som efter et par sæsoners tomgang har genopfundet sig selv i syvende og sidste sæson. Første halvdel af syvende sæson blev ikke vist herhjemme, men nu kan den streames forud for sidste halvdel, der får premiere til foråret.
Kan ses på Viaplay.
8. ’Dallas Buyers Club’
Matthew McConaughey har i løbet af de seneste år udviklet sig fra førsteelsker i kaloriefattige komedier til go-to-guy for Hollywoods største instruktører. Kulminationen kom sidste år, da Oscar-komitéen belønnede skuespilleren for indsatsen som den AIDS-ramte Ron Woodroof i ’Dallas Buyers Club’.
I Jean Marc Vallées rå og ærlige drama om AIDS-syge i 80’ernes Dallas ses han i en sygeligt afpillet udgave, og han rammer ikke en falsk tone i sit portræt af den texanske machomand, hvis selvopfattelse smuldrer, da han diagnosticeres med den dødbringende sygdom. Også Jared Leto hjemtog en Oscar for sin præstation som den transkønnede Rayon.
Kan ses på Netflix.
9. ’Her’
I Spike Jonzes lige dele smukke og skræmmende fremtidsvision dækker et virvar af kommunikation over en komplet mangel på nærvær. Efter bruddet med sin kone svæver Theodore (Joaquin Phoenix) ensomt rundt i storbyens menneskehav, inden han forelsker sig på ny – denne gang i et styresystem besjælet af Scarlett Johanssons erotiske røst.
Joaquin Phoenix leverer en af karrierens fineste præstationer som den fremmedgjorte Theodore, en simpel mand fuld af sårbarhed og længsel. Billederne er farvemættede og fortryllende og Arcade Fires score stilfærdigt smuk i en varm film om kærlighed og kommunikation.
Vi uddelte topkarakter til filmen, som vi kårede som årets tredjebedste i 2014.
Kan ses på Viaplay.
10. ’Bluebird’
Søger du et par timers flugt fra hverdagens problemer, er ‘Bluebird’ næppe det oplagte valg. I den følelsesladede indie-film distraheres den kvindelige buschauffør Lesley på sin daglige rute og glemmer en dreng bagerst i bussen.
Ingen opdager, at drengen mangler, og efter en nat i Maines bidende kulde afgår han ved døden. ’Bluebird’ undersøger dødsfaldets konsekvenser for lokalsamfundet og forsøger at besvare det tunge skyldsspørgsmål. Bør Lesley anklages? Hvad med drengens alkoholiserede teenagemor? Et er sikkert: ’Bluebird’ vil ikke efterlade dig med et smil på læben. En film med klare paralleller til Atom Egoyans mesterværk ’The Sweet Hereafter’.
Kan ses på Blockbuster.
Læs også: Et nyt filmår: De mest lovende danske film i 2015
Læs også: Et friskt tv-år – nye tv-serier, vi har tårnhøje forventninger til
Læs også: Et nyt filmår – 15 amerikanske film, vi glæder os til