‘Tilståelsen’: Var dansk massemorder uskyldig? TV 2 graver dybt i sagen

‘Tilståelsen’: Var dansk massemorder uskyldig? TV 2 graver dybt i sagen
Erik Solbakke.
STREAMING TOGETHER

Er falske tilståelser forsvarernes nemme genvej til en frifindelse eller alt for hyppig forseelse i uforsigtige efterforskninger?

Hvad end man hælder til, er der de senere år kommet mere og mere fokus på fænomenet. Den simple idé om, at man aldrig ville indrømme noget, man ikke har gjort, er så småt ved at ebbe ud, og vi har fået en langt større forståelse for de institutionelle og manipulative kræfter, der kan få både svage og stærke sind til at afgive falske tilståelser.

Oftest associerer vi de dem med amerikanske tilstande, men selv i det danske retssystem sker der fejl. Nu undersøger TV 2, om den største danske massemorder i nyere tid blev syndebuk for 38 dødsfald, politiet ikke selv kunne opklare.

Erik Solbakke var en udviklingshæmmet mand, der i 1982 blev dømt for 27 pyromanbrande, hvor to mennesker mistede livet. Efter sin dom indrømmede han senere at skulle have dræbt den 15-årige Anette Møller Thomsen på Fanø i 1980 og, mest opsigtsvækkende, være ildpåsætteren bag branden på Hotel Hafnia i 1973, der kostede 35 mennesker livet. Solbakke tilbragte resten af sit liv på et lukket afsnit på en specialinstitution i Rødby indtil hans død i 1997.

Netop fordi Solbakke var udviklingshæmmet, mener flere, at han nemt kunne lokkes til at tilstå. I dokumenter fra kommunen beskriver Eriks plejemor faktisk, at »Erik gør, hvad andre siger, han skal«, og i serien beskriver en af politimændene bag afhøringerne af Solbakke hans tilståelser som værdiløse. Faktisk mener han at kunne have fået Solbakke til at tilstå kongemordet i Finnerup Lade, hvis det skulle være. Puha.

‘Tilståelsen’.

Så der går ikke ret længe, før TV 2 har retfærdiggjort et genbesøg af sagen. Ganske klogt deler de argumentet mod Solbakke op i tre dele. Det lykkes dem overbevisende at pille det hele fra hinanden – og hvad, der stiger op til overfladen af tilbageholdt information og tvivlsomt efterforskningsarbejde, er faktisk hjerteskærende.

Det viser sig blandt andet, at Solbakke gennemgik 89 afhøringer – 85 af dem uden en advokat til stede. Han fik ledende spørgsmål og ændrede sine svar, så de interessant nok passede bedre med politiets fortælling. Potentielle alibier for Solbakke forblev uudforskede og værst af alt: Der var ingen beviser for Solbakkes involvering i nogle af drabene eller brandene ud over hans tilståelse.

Selvom Solbakke ikke lever i dag, og spørgsmålet om hans skyld nok vil forblive ubesvaret, sætter TV 2’s dokumentarserie fokus på vigtigheden af at passe på de svageste i vores retssystem. Det er hårdt at blive konfronteret med, at det danske politi har været så uforsigtige i deres håndtering af Solbakke, men det er også en vigtig lektion. Vi er ganske vist tilbage i 80’erne, men hvordan ser det ud i dag? Forstår vi at håndtere udviklingshæmmede i forhørslokalet? Skærer vi syndebukke ud af de svageste? Sker der stadig falske tilståelser i dag?

Med behændig hjælp fra lektorer i psykologi og brandsikkerhed, en erfaren forsvarer og en af verdens førende eksperter inden for afhøring åbner TV 2 for en ny debat, der er værd at tage op. Det er veldokumenteret og bakket op af høj produktionskvalitet, men mest af alt rammer serien, hvor det gør ondt.

Hafnia-branden er en af de værste tragedier i danmarkshistorien, og hvis Solbakke ikke står bag, ændrer det vores fælles bevidsthed de sidste 34 år.


Kort sagt:
Er en tilståelse nok? Det spørger TV 2-dokumentaren ’Tilståelsen’, når den undersøger sagen om Erik Solbakke og de 38 mord, han blev tilskrevet i 1986. Serien sætter succesfuldt fokus på mekanismerne bag falske tilståelser og sætter spørgsmålstegn ved vores fælles forståelse af Solbakke og det danske efterforskningsarbejde.

’Tilståelsen’. Dokumentarserie. Tilrettelægger: Lotte Mathilde Nielsen. Spilletid: 4 afsnit á 40 min. Premiere: Den 25. maj på TV 2
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af