15 danske film, vi slet ikke kan vente med at se i 2021

15 danske film, vi slet ikke kan vente med at se i 2021
Rasmus Bjerg i 'Vildmænd'. (Foto: Rasmus Weng Karlsen)

Selvom enkelte titler blev hårdt ramt af de to nedlukninger af kulturlivet, var 2020 et flot år for danske film, der nærmest egenhændigt holdt biograferne nogenlunde oven vande, mens de store amerikanske film blev skudt ud i det uvisse. Succesen for film som ’Druk’ og ’Retfærdighedens ryttere’ viste, at publikum meget gerne tropper op til hjemlandets film (især med Mads Mikkelsen), men en forudsætning er selvfølgelig alt andet lige, at biograferne er åbne.

Og hvornår er de så det? Der er ikke mange, der tror på en genåbning her 17. januar, og må biograferne for eksempel vente til marts, før de igen kan byde publikum velkommen, vil store dele af premierekalenderen blive forrykket.

Med andre ord: Nedenstående datoer er højst usikre.

Men filmene skulle være gode nok, og heldigvis er der igen i år meget at glæde sig til med danske filmbriller. Her kommer de 15, vi glæder os mest til – ordnet efter premieredato.

Tjek også de 50 mest ventede internationale film her.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Marco Effekten’

En æra sluttede, da Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares takkede af som Carl Mørck og Assad i filmatiseringerne af Jussi Adler Olsens Afdeling Q-bøger. Forfatteren var aldrig tilfreds med Zentropas take på sine populære krimier, og nu har Nordisk Film så overtaget stafetten. Ulrich Thomsen og Zaki Youssef (’Danmarks sønner’) indtager de to store hovedroller, mens stærke Martin Zandvliet (’Under sandet’) dirigerer tropperne med Anders August som forfatter. Filmatiseringen af Adler Olsens femte roman i serien tager udgangspunkt i en 15-årig romadreng, der flygter fra sin voldelige familie. Carl og Assad kommer på sporet i en sag, der trækker tråde til korruption og svindel på højeste plan.

Filmens premieredato er blevet rykket flere gange – og det kan meget vel være, at den igen må bestille en ny tid i kalenderen.

Premiere 4. februar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Smagen af sult’

En af dansk films store stilister, Christoffer Boe, har penduleret fra kunstneriske eksperimenter som debuten ’Reconstruction’ og den kompromisløse ’Offscreen’ til mainstreamsucces med ’Spies & Glistrup’ og ’Journal 64’. Hans nye film kan måske siges at befinde sig et eller andet sted midt imellem: Et ægteskabsdrama med den nynordiske danske madscene som kulisse. Carsten er mesterkok og hustruen Maggie hans nærmeste faglige støtte. Parret drømmer om den famøse Michelin-stjerne til deres nye restaurant, men en dag tikker et brev stilet til Carsten ind af brevsprækken: »Din kone elsker en anden«.

Nikolaj Coster-Waldau og Katrine Greis-Rosenthal, der fik et stort gennembrud med ’Lykke-Per’, indtager hovedrollerne, mens Tobias Lindholm har skrevet manus med Boe selv, og Triers faste fotograf Manuel Claro svinger kameraet.

Premiere 25. februar

‘Vildmænd’.

3. ’Vildmænd’

Vi har higet efter en stærk dansk komedie af unge danske filmnavne, og måske er ’Vildmænd’ netop det? Bag filmen står lovende Thomas Daneskov, der både i sine vellykkede kortfilm og internetkomedieprojektet Sygblogting har vist sin komiske tæft. Han spillefilmdebuterede uden budget med ’Eliten’, og nu har han fået rigtige penge til at forløse det, der bliver beskrevet som »en hæsblæsende dansk komedie om moderne mænd, der ikke kan mærke sig selv – en roadmovie til fods i de norske fjelde«.

Rasmus Bjerg spiller Martin, der skrider væk fra det hele for at bo alene i naturen i Norge. En plan, der mildest talt går i vasken, da hashsmugleren Musa dukker op, blødende efter en bilulykke. Og snart er duoen på flugt fra både politi og Musas rivaler. I rollen som Musa ses Zaki Youssef, der med denne og ’Marco Effekten’ går et stort år i møde.

Premiere 25. marts

‘Flugt’/’Flee’.

4. ’Flugt’

Udtagelser til de prestigiøse Cannes- og Sundance-festivaler vidner om, at ’Flugt’ bliver en af årets mest opsigtsvækkende danske film: En animeret dokumentar, hvor instruktør Jonas Poher Rasmussen (’Searching for Bill’) får sin gamle skolekammerat Amin, der har afghanske rødder og er homoseksuel, til for første gang at fortælle sin uafrystelige historie.

Som vi har set i film som ’Waltz With Bashir’ og ’Tower’, kan der komme noget ganske særligt ud af krydsningen mellem dokumentarens virkelighedsfundament og animationens symbolik, og vi kan allerede nu godt røbe, at kombinationen fører et ganske unikt resultat med sig i ‘Flugt’ (‘Flee’, på engelsk), der må blive Poher Rasmussens helt store gennembrud.

Premiere 18. marts

Victoria Carmen Sonne i ‘Miss Osaka’.

5. ’Miss Osaka’

Daniel Dencik delte vandene med den tålmodige ’Guldkysten’ om dansk imperialisme og udnyttelse i Afrika, og siden har han begået to glimrende dokumentariske cykelfilm. Nu er han så tilbage med endnu en eksotisk spillefilm, som handler om den unge kvinde Ines, der på flugt fra sin fortid opfinder en ny fremtid i Japan, hvor hun lærer at underholde japanske mænd på klubben Miss Osaka. Undervejs finder vi ud af, hvad hun flygtede fra i den norske vildmark.

I hovedrollen ses dansk indiefilms frontskuespiller Victoria Carmen SonneMikkel Boe Følsgaard er også med, men ellers er rollerne primært besat af japanere.

Premiere 22. april

Rosalinde Mynster i ‘Hvor kragerne vender’.

6. ’Hvor kragerne vender’

Mange har gennem årene efterspurgt troværdige fortællinger fra den danske provins, og måske er dansk film ved at komme efter det. Sønderjyske ’Onkel’ var en velkommen overraskelse forrige år, og nu tillader vi os at have store forventninger til Lisa Jespersens debutfilm, der beskrives som et humoristisk drama om den unge Laura, som flygter fra sin familie på landet for at slå sig ned som boheme-forfatter i København. Men da hun vender hjem for at deltage i sin brors bryllup, opdager hun, at broren skal giftes med hendes gamle barndomsfjende Cathrine – og at Cathrine er ved at overtage Lauras plads i familien…

Som Laura ses Rosalinde Mynster. Hun får selskab af rutinerede kræfter som Bodil Jørgensen og Jens Jørn Spottag, mens Jesper Groth og Thomas Hwan også er at finde i den stærke rollebesætning. Lisa Jespersen er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2017.

Premiere 1. juli

Anders W. Berthelsen, Sofie Gråbøl og Niels Arden Oplev under optagelserne på ‘Rose’.

7. ’Rose’

Erfarne Niels Arden Oplev pendulerer mellem USA og Danmark, hvor han i 2019 lavede den succesfulde ’Ser du månen, Daniel’. Med sin næste film fortsætter han på dansk grund med en fortælling om to søstre, Inger og Ellen, der i 1997 sætter sig i bussen fra Aalborg mod Paris. Ved ankomsten til den franske hovedstad bliver det klart, at Inger har en skjult dagsorden.

Inger spilles af Sofie Gråbøl og Ellen af Lene Maria Christensen, mens Oplevs hofskuespiller Anders W. Berthelsen selvfølgelig også er med – i tilgift til blandt andre Søren Malling og Peter Gantzler.

Premiere 5. august

Holdet bag ‘Miss Viborg’: Kristian Halken, Ragnhild Kaasgaard, Marianne Blicher og Isabella Møller Hansen. (Foto: Svlstg)

8. ’Miss Viborg’

’Hvor kragerne vender’ er ikke den eneste provinsfortælling i årets filmhøst, for også Marianne Blicher instruktørdebuterer med en film baseret på sin egen opvækst i Houlkær-parken i Viborg. Titlens Miss Viborg er den tidligere skønhedsdronning – nu førtidspensionist – Solveig, som lever en isoleret tilværelse, der prikkes hul på, da den rødløse, 17-årige Kate bryder ind i hendes lejlighed. Ragnhild Kaasgaard er Solveig, mens talentet Isabella Møller Hansen, som gjorde en god figur i TV 2 Plays ’Puls’, spiller Kate. Marianne Blicher er uddannet instruktør fra Super16.

Premiere 12. august

Trine Dyrholm med instruktør Charlotte Sieling. (Foto: Robin Skjoldborg)

9. ’Margrete d. 1’

Dansk films dronning, Trine Dyrholm, spiller en autentisk dronning i Charlotte Sielings kommende epos, der var blandt dem, hvis optagelser blev afbrudt af corona i foråret. Men filmen er i kassen, og vi får altså snart historien om den første dronning Margrete, som vi følger i 1402, hvor hun styrer landet gennem sin adoptivsøn, Kong Erik, mens det nye nordiske storrige med Danmark, Norge og Sverige, som hun var hovedarkitekten bag, er truet udefra. Hun istandsætter derfor et ægteskab mellem Erik og en engelsk prinsesse, men snart står hun i et umuligt dilemma.

Charlotte Sieling har de senere år især udmærket sig som dygtig instruktør på amerikanske tv-serier som ’The Americans’, ’Homeland’ og ’Lovecraft Country’, mens hun nu får mulighed for at forløse sit største filmprojekt til dato. Med på manuskriptet har hun Jesper Fink (’Før frosten’) og Maya Ilsøe (’Arvingerne’), mens castet ud over Dyrholm inkluderer Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Søren Malling og Magnus Krepper.

Premiere 23. september

‘Ternet Ninja 2’.

10. ’Ternet Ninja 2’

Man kan ikke fortænke dem: Efter Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersens ’Ternet Ninja’ blev den sjette mest sælgende biografbasker i dansk films historie med over 900.000 solgte billetter, skulle der selvfølgelig laves en toer. Så Matthesen fik i en fart kreeret en opfølger til sit bogforlæg, og til efteråret er filmatiseringen altså klar til biograferne. En så hurtig proces kan lyde en anelse jappet, men med Matthesens næse for kvalitet og hans generelle kompromisløshed er der grund til at tro, at den første films niveau kan bevares.

Den officielle synopsis lyder sådan her:

»Den kyniske legetøjsgigant Phillip Eberfrø er ved at slippe for straf, og uskyldige børn er i fare. Jagten på hævn og retfærdighed genoptages sammen med 13-årige Aske. De to flankeres af både Sirene og Askes papfar Jørn, der går all in på sin nyeste opfindelse: en fordøjelsesapp. Evigt lækkersultne Sune er også med – og selvfølgelig Askes (uundværlige) onkel Stewart, der som altid spreder hygge i familien«.

Premiere 7. oktober

Instruktør Tea Lindeburg med castet på ‘Høst’.

11. ’Høst’

Tea Lindeburg har et stort 2021, for ved indgangen til året fik hendes Netflix-serie ’Equinox’ premiere, og til efteråret gælder det så den tidligere DR2 Premiere-værts første spillefilm. ’Høst’ er baseret på Marie Bregendahls romanklassiker ’En dødsnat’ fra 1914 og handler om tre generationer af kvinder på en gård i slutningen af 1800-tallet: 14-årige Lise, hendes faster og hendes farmor, der på hver deres måde kæmper med den kvinderolle, de har fået tildelt.

Lise spilles af stortalentet Floria Ofelia Hofmann Lindahl, der gjorde uudsletteligt indtryk i DR-serien ’Ulven kommer’ sidste år, mens Stine Fischer Christensen og Lisbeth Dahl er henholdsvis faster og farmor. Også Thure Lindhardt, Cyron Melville og Emma Rosenzweig er på rollelisten. Tea Lindeburg blev uddannet instruktør fra Super16 i 2006. Hun har selv skrevet manuskriptet til ’Høst’.

Premiere 21. oktober

12. ’Den der lever stille’

Leonora Christina Skov vandt De Gyldne Laurbær for sin knugende roman ’Den der lever stille’ baseret på sin egen opvækst i et parcelhus i Helsinge med to regelrette og i sidste ende repressive forældre, der lever ud fra devisen, at den, der lever stille, lever godt. En opvækst, som unge Leonora må finde modet til at vriste sig fri af.

Nu bliver historien til film, dirigeret af Puk Grasten, der fik en lovende debut med den engelsksprogede ’37’ i 2016. Med ‘Den der lever stille’ laver hun sin første danske film, bakket op af sin navnkundige producentfar Regner Grasten. Han er selv inde over manuskriptet (under sit pseudonym Thorvald Lervad), i tæt samarbejde med Leonora Christina Skov selv. Det er endnu ikke annonceret, hvem der skal besidde de bærende roller. Optagelserne begynder efter planen til foråret.

Premiere 28. oktober

‘Benelux’

13. ’Benelux’

Corona var tæt på at vælte læsset midt under optagelserne på Christian Tafdrups kommende film, men det lykkedes at komme i mål, og Tafdrup er altså snart klar til at lade sin opfølger til den omdiskuterede ’En frygtelig kvinde’ møde verden. ’Benelux’ træder ind på et dristigt farvand i dansk filmsammenhæng, da den bevæger sig i gysergenren, som vi generelt har haft ualmindeligt svært ved at løfte herhjemme. ’Benelux’ handler om et dansk par, der bliver venner med en hollandsk familie på en ferie i Toscana. Nogle måneder senere får danskerne en invitation om at besøge hollænderne på deres hjemmebane – men besøget udvikler sig ikke just, som de havde drømt om.

Ligesom i ’En frygtelig kvinde’, der gav Amanda Collin et markant gennembrud, benytter Christian Tafdrup sig af nye kræfter. Det danske par spilles således af Morten Burian og Sidsel Siem Koch. Han fortsætter manuskriptpartnerskabet fra sin forrige film med sin bror, Mads Tafdrup.

Premiere 25. november

Christopher og Anders Mattesen på settet til ‘Toscana’.

14. ’Toscana’

Mehdi Avaz slog stærkt igennem med ’Mens vi lever’ uden om det etablerede system, mens hans opfølger ’Kollision’ med Nikolaj Lie Kaas fik en hårdere modtagelse af kritikerne. Nu er han på imponerende vis klar med sin tredje film på fire år – denne gang en romantisk fortælling sat i Toscana. Hvad ‘Toscana’ helt præcist handler om, står endnu ikke klart, men den bliver beskrevet som »en mands rejse for at finde sig selv«, og den udspiller sig blandt andet på den århusianske restaurantscene, mens instruktøren i en pressemeddelelse har udtalt, at »det er en livsbekræftende fortælling, som skal huske publikum på, at de skal nyde livet og tro på sig selv«.

På rollelisten står blandt andre Anders Matthesen, Sebastian Jessen, Ghita Nørby og musikstjernen Christopher.

Premiere 9. december

Anna Emma Haudal har samlet et stjernespækket hold til ‘Venuseffekten’.

15. ’Venuseffekten’

Anna Emma Haudal slog igennem med den forrygende ’Doggystyle’ på DR, og nu er hun så på vej med sin første spillefilm. ’Venuseffekten’ er en romantisk komedie (igen en komedie med dansk talentislæt – det lover godt!) om 25-årige Liv, som bor i provinsen og bruger det meste af sin tid på forældrenes æbleplantage. Men da hun pludselig forelsker sig i den kaotiske og eventyrlige Andrea, vender det op og ned på hendes tilværelse, hvor hun ellers ikke for alvor har klippet navlestrengen til forældrene.

Det lyder som et perfekt projekt for ’Doggystyle’-skaberen, der til rollen som liv har castet det unge talent Johanne Milland, mens Josephine Park fra netop ’Doggystyle’ spiller Andrea. Også Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl er med som Livs forældre – suppleret af blandt andre Morten Hee Andersen, Karoline Brygmann og Olivia Joof.

Premiere 25. december

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af