De første reaktioner på Hayao Miyazakis sidste film er begyndt at rulle ind fra Japan

De første reaktioner på Hayao Miyazakis sidste film er begyndt at rulle ind fra Japan
Hayao Miyazaki. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

I fredags var der japansk premiere på animationslegenden Hayao Miyazakis sidste film i karrieren, ‘How Do You Live’/’The Boy and the Heron’.

Optakten til den japanske mesters meget ventede film har i særdeleshed været bemærkelsesværdig, da folkene bag havde en genial marketingsplan – nemlig ingenting.

Det vil altså sige ingen trailere, som man efterhånden er blevet så vant til. Og ingen plotbeskrivelser overhovedet. Kun en håndtegnet plakat. I stedet opfordrer Studio Ghibli folk til, ja, bare at tage ind og se den.

The Hollywood Reporter melder nu om de første reaktioner fra det nysgerrige publikum, heriblandt anmeldere, der fredag morgen troppede op for at opleve filmen i Tokyo. Her sniger der sig naturligvis informationer og plotdetaljer ind. Så hvis man vil følge Ghiblis guidelines, kan man overveje ikke at læse videre.

Flere japanske medier beskriver nemlig Miyazakis sidste film som markant mørkere, mere udfordrende og langt mere personlig, end hvad publikum måske har været vant til fra den 82-årige instruktørs mere børnevenlige film, så som ‘Min nabo Totoro’ og ‘Kiki – den lille heks’.

Samtidig vidner japanske anmeldere om et visuelt mesterværk uden sammenligning, som kræver tid og overvejelse for helt at forstå. Angiveligt skal den ses et par gange for at få det hele med, hvilket ikke lader til at være et problem, da filmens innovative animationsteknik er et festmåltid for øjnene. Den er nemlig håndtegnet, og den omhyggelige metode har betydet, at det har taget en måned bare at færdiggøre ét minut.

‘How Do You Live’/’The Boy and the Heron’ følger drengen Mahito, der under Anden Verdenskrig flygter fra sit hjem, efter det er blevet brandbombet af de allierede. Hans mor går tabt i flammerne, mens hans far, som arbejder på en fabrik, der producerer krigsfly, gifter sig med sin afdøde kones yngre søster og flytter familien ud på landet. I sin sorg udforsker Mahito sine nye omgivelser, og møder en drilsk, blå hejre, der leder ham ind i en parallel verden.

Det vides endnu ikke, hvornår filmen kommer til Danmark.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af