Miyazaki-feberen har aldrig været varmere end lige nu.
Sidste år gjorde den 83-årige animelegende som bekendt spillefilmcomeback efter syv års omhyggeligt arbejde på ’Drengen og hejren’. Og i starten af 2024 ramte Hayao Miyazakis muligvis sidste film endelig de danske biografer til en forrygende modtagelse.
Anmelderne har været ekstatiske, og billetsalget har været yderst imponerende. ’Drengen og hejren’ er nået op over 90.000 solgte billetter, og den har dermed slået Miyazakis hidtidige rekordindehaver, ’Chihiro og heksene’, som solgte 55.800 billetter i Danmark i 2003.
Miyazaki-hypen er faktisk så enorm, at mesterens relativt obskure debutfilm fra 1979, ’Lupin III: Cagliostros borg’, simpelthen også har fået dansk biografpremiere.
Filmen er en del af den længere manga- og animeserie ’Lupin III’, som er stor i Japan, men som ganske få danskere kender. Det er altså udelukkende på grund af den store interesse for Miyazakis navn, at man nu har mulighed for at se den underholdende actionkomedie på det store lærred – 45 år efter filmens japanske premiere.
Men hvorfor stoppe her? Det danske publikum har stadig en anden fremragende Miyazaki-perle til gode fra før Studio Ghibli-dagene, og lige nu synes at være et oplagt tidspunkt at hive den frem fra gemmerne.
Så dette er et opråb til streamingtjenesterne: Få ’Future Boy Conan’ til Danmark.
Miyazaki springer ud som instruktør
Allerede i 1963 startede Miyazaki sin karriere i den japanske animationsindustri, da han blev ansat som animator og storyboard-artist hos Toei Animation. Det var her, han mødte Isao Takahata, som han 22 år senere skulle grundlægge legendariske Studio Ghibli med.
Takahata var også ved hans side, da Miyazaki debuterede som episodeinstruktør. Makkerparret co-instruerede i alt 15 afsnit af animeserien ’Lupin III: Part One’ fra 1971, som altså i 1979 fik Miyazakis filmfortsættelse.
Det var dog året inden, i 1978, at han instruerede sit første afsluttede værk i form af den 26 afsnit lange animeserie ’Future Boy Conan’. Igen var Takahata med på projektet, denne gang som co-instruktør på to afsnit.
Inden ’Future Boy Conan’ havde Miyazaki sjovt nok ikke haft en stor drøm om at blive instruktør. Det virkede nemlig som et uoverskueligt stort stykke arbejde, når han havde overværet Takahata påtage sig instruktørrollen – blandt andet på filmen ’The Great Adventure of Horus, Prince of the Sun’ fra 1968, som Miyazaki var hovedanimator og scenedesigner på.
»Jeg troede virkelig ikke, at instruktion var noget for mig, fordi en instruktør skal påtage sig et så tungt individuelt ansvar. At se, hvad instruktion indebar, gjorde, at jeg ikke prøvede det før da«, udtalte Miyazaki ifølge Animation Magazine fem år efter ’Future Boy Conan’.
Heldigvis kom han på andre tanker.
Jorden går under
’Future Boy Conan’ er baseret på Alexander Keys relativt ukendte sci-fi-roman ’The Incredible Tide’ fra 1970. Animeserien starter i en dystopisk fremtid (nærmere bestemt 2008), hvor en frygtelig krig med supervåben har oversvømmet Jorden. Det meste af menneskeheden er døde eller flygtet ud i rummet.
Mere end et årti senere er der dog stadig lidt liv på den oversvømmede planet. 12-årige Conan bor på den lillebitte ø Remnant Island sammen med sin bedstefar. I midten af øen tårner et bevis om den katastroferamte fortid op – en nedstyrtet rumraket med bunden i vejret udgør nu Conan og bedstefarens hjem.
Conan har aldrig bevæget sig væk fra øen, og han har heller ikke set andre mennesker end sin bedstefar. En dag finder han imidlertid den unge pige Lana skyllet op på øens bred. Hun hedder Lana og kommer fra High Harbor, en større ø med et bæredygtigt landbrugssamfund, fortæller hun sin nysgerrige nye ven.
Hvad laver Lana så her? Hun er på flugt fra soldater, der kommer fra øen Industria – et dystopisk levn fra den gamle verden, som trods akut mangel på ressourcer forsøger at holde det højteknologiske samfund oven vande.
Snart bliver Lana kidnappet af soldaterne og ført til Industria, hvor det magtsyge overhoved Lepka vil bruge Lana som afpresning for at få hendes bedstefar, videnskabsmanden Dr. Lao, frem fra sit skjul. Dr. Lao kan nemlig genstarte en energikilde, som kan hjælpe Industria med at overleve. Det er dog den samme energikilde, der blev brugt til de supervåben, som nær udraderede menneskeheden.
Uden megen betænkningstid stikker den evigt optimistiske Conan, der i øvrigt er urealistisk stærk, efter kidnapperne – og eventyret er i gang.
En charmerende dystopi
Nok lyder denne postapokalyptiske verden som en relativt uhyggelig fremtidsvision. Alligevel er ’Future Boy Conan’ noget så sjældent som en charmerende sci-fi-dystopi. For farverne er lige så klare og humoren lige så umiddelbar, som den unge hovedperson er optimistisk.
Seriens tonale dobbelthed viser sig tydeligt fra åbningsteksterne. Hvert afsnit starter med selve Jordens undergang, hvor en strøm af insektlignende fly kaster bomber over en futuristisk storby, som med ét forvandles til et grusomt flammehelvede. Derefter følger en anderledes fornøjelig introsang, hvor man ser storsmilende Conan og Lana i en sejlbåd på det klare, blå hav.
’Future Boy Conan’ er altså lavet til et familiepublikum. Dog er humoren lidt mere vilter og mørk, end man er vant til fra Miyazakis hånd. Conan møder for eksempel den jævnaldrende tyveknægt Jimsy, som lærer ham at ryge smøger. Senere bliver Conan afstraffet af en skibsbesætning, som giver ham så mange smæk, at drengens ømme numse lyser op i mørke.
Selvom tonen er varm og sjov, er den dystre, metalliske ø Industria, som Conan sætter sig for at infiltrere, langt fra gak og løjer. For i øens underjordiske gange lever underklassen som slaver – alle med det samme brandmærke i panden, som var de kvæg.
Fans af Miyazaki og Studio Ghibli vil med garanti også holde af ’Future Boy Conan’s indtagende univers og sympatiske karakterer. Har man allerede fået set alle instruktørens film, vil det føles som en stor gave at kunne dykke ned i mere end 10 timers medrivende Miyazaki-magi.
Selvom serien har 46 år på bagen, fremstår animationen stadig dynamisk og levede. Og bag de enkle karakteranimationer er alle de håndmalede baggrunde fyldt med detaljer. I 2021 blev serien desuden restaureret i en flot 4K-udgave, som flere burde få mulighed for at se.
Tidlige tråde til mesterværkerne
Fans af Miyazaki vil kunne fornøje sig med at finde påfaldende paralleller til instruktørens senere, endnu mere raffinerede hovedværker i ’Future Boy Conan’.
Anslaget om en dreng, der støder på en fremmed pige på flugt fra soldater, som vil udnytte hende til at opnå magt, bruger Miyazaki også i Studio Ghiblis første film, ’Laputa: Castle in the Sky’ fra 1986. Hovedpersonerne Pazu og Sheeta ligner også i påfaldende grad Conan og Lana fra den syv år ældre serie.
’Future Boy Conan’s fremtidsdystopi taler desuden åbenlyst ind i et tilbagevendende tema i Miyazakis oeuvre: Mennesket mod og med naturen.
Ligesom i ’Nausicäa fra vindenes dal’ fra 1984 og ’Prinsesse Mononoke’ fra 1997 udspiller serien sig i en verden, hvor menneskenes civilisation og krigsførelse tærer på naturen omkring dem. I begge film svarer naturen tilbage med tilsvarende voldsomme og destruktive kræfter mod menneskene, inden parterne når til forsoning.
I ’Future Boy Conan’ er naturens hævn allerede sket. Menneskeheden er gået under, opslugt af det evige hav. Alligevel vil skurken Lepka ikke give afkald på Industrias energitunge levevis og det imperialistiske verdenssyn, som var årsagen til den gamle verdens endeligt.
Som i mange af Miyazakis film er hovedpersonerne mest på naturens side. Ofte er det børn eller teenagere, som må påtage sig at fikse de voksnes problematiske tilgang til verden.
I ’Nausicäa fra vindenes dal’, ’Prinsesse Mononoke’ og ’Chihiro og heksene’ er moralen blandt andet, at vi skal leve i balance med naturen og frigøre os selv fra grådighed, materialisme eller krigsførelse. Sådan lyder også Conan og Lanas budskab til de voksne i ’Future Boy Conan’, hvis magtkamp slutter med et klimaks af en væbnet krig mellem Industria og Lanas idylliske hjemstavn High Harbor.
Der hviler altid en vis tyngde under den flotte, farverige og eventyrlige overflade i Hayao Miyazakis animeunivers.
For de arbejdsomme og heroiske børn har altid taget meget på deres skuldre – fra denne fuldtonede instruktørdebut i 70’erne og frem til sidste års mulige svanesang ’Drengen og hejren’.
’Future Boy Conan’ kan ikke streames i Danmark, men kan købes på britisk dvd og blu-ray.