Ni bøger vi vil læse denne måned: Fra Kanye West som græsk myte til død ved hestepige

Poesi, tegneserie, historisk fantasy og dagbogseksperimenter til dig, der gerne vil se hot og mysterious ud i Kongens Have. Forårslitteraturen er officielt sprunget ud.
Ni bøger vi vil læse denne måned: Fra Kanye West som græsk myte til død ved hestepige
Sofie Riise Nors er aktuel med 'Jeg var din muse'. (Foto: Malene Nelting)
‘Kirstens hævn’ af Bjørn Rasmussen (Foto: Gyldendal)

En thriller til tidligere hestepiger

‘Kirstens hævn’ af Bjørn Rasmussen

I 14-årige Kirstens dagbog lever teenagekvaler omkring veninder, drenge og ridning side om side med en fantasi om at slå sin stedfar ihjel.

»En hestepigeroman om sex, vold og dæmoni« er så vidunderligt pirrende en genrebetegnelse, at vi må vide, hvad der gemmer sig bag.

Bjørn Rasmussens udgav senest den prisvindende anmelderdarling af en digtsamling ’Fiskesonetterne’, der kredsede om hans afdøde hund Fiske.

Der er god grund til at forvente, at Kirsten tager sin hævn med genrebrydende sprogligt overskud.

Udkommer 26. april.

‘Worry’ af Alexandra Tanner (Foto: Simon & Schuester)

Hot mess express 

‘Worry’ af Alexandra Tanner

Endnu en bog om en kvinde i 20’erne, der bakser lidt med kommunikation specifikt og sådan voksenlivet generelt.

Denne gang i form af en debutroman fra amerikanske Alexandra Tanner.

‘Worry’ foregår i alle læsere af litterær fiktions drømmeby, New York City, hvor den 28-årige Jules Gold forsøger at navigere sit kaotiske liv, samtidig med at skulle tage sig af sin lillesøster, Poppy, der fornyligt har forsøgt at tage livet af sig selv.

Et dystert, men også humoristisk portræt af en søstrerelation mellem to mentalt sårbare, unge kvinder.

Er udkommet på engelsk.

‘Come & Get It’ af Kiley Reid (Foto: Penguin Random House)

Hot mess med American Express

‘Come & Get it’ af Kiley Reid

Kiley Reids anden roman efter banger-debuten ’En skøn alder’ følger studerende og en gæsteforlæser på et amerikansk universitet.

Penge er det store tema, som fortællingen væver alle plottråde omkring, mens der stikkes til både race og klasseskel. Reid er bedst, når hun som en flue både kan sidde på væggen og flyve mellem sine karakterernes perspektiver.

Soundvenues anmelder fandt slutningen lidt plat, men endte med at fremhæve, at der undervejs også var både fantastiske citater og stor smerte.

Er udkommet på engelsk.

‘Djinn’ af Elias Sadaq (Foto: Gyldendal)

Arabiske sagnvæsner og explicit homosex

‘Djinn’ af Elias Sadaq

Elias Sadaqs digtsamling blander nordafrikansk spiritualitet, kommunal aktivering og »ravhårde erektioner«. En til tider eksplicit beretning om at være queer muslim, der manglede, som Sadaq selv har sagt til Politiken:

»Det skal stå beskidt, det skal stå ulækkert, for jeg er den eneste, der kan gøre det. Og jeg har det også sådan: Vi er i 2024, hvorfor har der ikke været en bog som den her før nu?«

På trods af, at anmeldelserne ikke er brandvarme, har poesien high highs, der skal opleves med egne øjne.

Er udkommet.

‘The Familiar’ af Leigh Bardugo (Foto: Penguin Random House)

Vi ser dig, BookTok

‘The Familiar’ af Leigh Bardugo

En ny udgivelse fra forfatteren til den populære YA-fantasy-serie og tidligere BookTok-favorit, ‘Shadow and Bone’.

‘The Familiar’ er en historisk fantasyroman sat i Spaniens guldalder og handler om en køkkenassistent, der udnytter både heksekunst og sin kvindelighed til at forføre sig ind i den spanske adel.

Bardugos seneste voksenroman-serie, ‘Ninth House’, fik en blandet modtagelse, men selveste Stephen King har udtalt, at »den er umulig at lægge fra sig«, og så kan man jo ikke blive andet end nysgerrig.

Er udkommet på engelsk.

‘Annie Bot’ af Sierra Greer (Foto: Harper Collins)

POV: Du er en sexrobot

‘Annie Bot’ af Sierra Greer

Vi forestiller os et litterært miks af filmene ‘Ex Machina’, ‘Her’ og ‘Poor Things’: En sexrobot udvikler gradvist en mere avanceret bevidsthed og bliver træt af sin ejers kontrollerende adfærd.

‘Annie Bot’ er Sierra Greers debut. Den har fået flotte anmeldelser i USA, og præmissen er simpelthen så inciterende.

Imens vi debatterer, hvad kunstig intelligens gør ved os, spørger Greer, hvad vi gør ved kunstig intelligens i en historie om identitetsdannelse under total dominans.

Er udkommet på engelsk.

‘Great Expectations’ af Vinson Cunningham (Foto: Penguin Random House)

Bag facaden på Obama-kampagnen

‘Great Expectations’ af Vinson Cunningham

Debutanten Vinson Cunningham leger med forventninger og skuffelse på et Christopher Nolan-værdigt antal metaplaner i denne æstetiske fortælling baseret på Barack Obamas første præsidentkampagne, som Cunningham også selv arbejdede på i sin tid.

Bogen er opkaldt efter en Dickens-klassiker, som den aldrig kan leve op til, akkurat som USA’s første sorte præsident havde svært ved at forløse forventningerne.

Ligesom vores begejstrede anmelder er der mulighed for at blive vidunderligt skuffet over en fortælling, der nægter at indfri de ønsker, man måtte have til den. 

Er udkommet på engelsk.

‘Jeg var din muse’ af Sofie Riise Nors (Foto: Cobolt)

Feministisk tegneserie om klamme kunstnere 

‘Jeg var din muse’ af Sofie Riise Nors

Oldtidsmyter og amerikansk reality fra det 21. århundrede flettes sammen, når Sofie Riise Nors undersøger kunstner/muse-forhold i sin anden graphic novel.

Fra den græske najade Daphne til de mange kvinder, som Kanye West har givet en make-over, fortælles der om de muser, der inspirerer mænd til at svælge i deres egen storhed.

Sofie Riise Nors debuterede som tegneserieforfatter og -tegner med ‘Sexmagasinet’, der også gav kønsrollerne et feministisk spark og et dash af pink.

Udkommer 20. april.

‘Love the World or Get Killed Trying’ af Alvina Chamberland (Foto: The New Menard Press)

Døm den endelig på omslaget

‘Love the World or Get Killed Trying’ af Alvina Chamberland

Den første bog skrevet på engelsk af den svensk-amerikanske forfatter Alvina Chamberland.

‘Love the World or Get Killed Trying’ er en semi-autobiografisk roman, der tager udgangspunkt i 30-årskrisen fra en transkønnet kvindes perspektiv.

Romanen er en eksperimenterende rejse fra islandske fjelde til storbylivet i Berlin og Paris og tematiserer eksistentiel krise, sexualitet og kønsidentitet i dagbogsformat såvel som gennem direkte henvendelse til læseren.

Er udkommet på engelsk.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af