Roskilde Festival: Damon Albarn og syrisk nationalorkester åbner Orange Scene

Roskilde Festival: Damon Albarn og syrisk nationalorkester åbner Orange Scene
En glad Damon Albarn og The Syrian National Orchestra for Arabic Music. (Foto: Mark Allan)

En uskreven tradition siger, at et dansk orkester med vind i sejlene får æren af at åbne Orange Scene på Roskilde Festival – selvfølgelig med afstikkere som for eksempel Outkast i 2014. Til sommer bliver det dog en noget anderledes og ganske særlig koncert, som skyder festivalens største scene i gang.

Syrian National Orchestra for Arabic Music og Damon Albarn har slået sig sammen og vil i fællesskab stå for Orange Scenes åbningskoncert, der altså kommer til at byde på et møde mellem et klassisk, arabisk nationalorkester og den britiske altmuligmand, der ligesom til sidste års Africa Express-koncert kommer til at hive en masse venner og legekammerater med på scenen.

Det er tredje år i træk, at Albarn spiller på Roskilde Festival (i 2014 var han der solo), og det har længe været Blur-frontmandens drøm at samle medlemmerne fra det syriske nationalorkester, hvis medlemmer har været nødsaget til at flygte fra deres hjemland som følge af borgerkrigen.

Syrian National Orchestra for Arabic Music blev dannet i 1990, men grundet medlemmernes spredning har orkesteret ikke spillet sammen i fem år.

»Vi vil gerne bruge det faktum, at der er så meget opmærksomhed rettet mod Orange Scene til at komme igennem med et af de budskaber, som vi synes er rigtigt centrale: At musikken kan være med til at samle folk og skabe forståelse og tolerance«, siger Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén i vores interview med ham om den særlige åbningskoncert.

Med dagens offentliggørelse har Roskilde Festival nu afsløret 54 ud af de i alt 175 navne på årets plakat.

Det fulde program afsløres i starten af april.

Læs også: Programchef om Orange Scene-åbning: »Vi er selvfølgelig bevidste om, at showet rummer en politisk dimension«

Læs også: De otte største scoops i Roskildes store januar-bandpakke

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af