Breakin’ Sound 2022: De 10 mest lovende danske musiknavne

Soundvenues årlige talentliste er landet: Her er de nye danske artister, vi tror kommer til at præge 2022.
Breakin’ Sound 2022: De 10 mest lovende danske musiknavne
Laura Ziani. (Foto: Mathias Christensen)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Fabräk

Hvem er de?
En duo fra København, der – ifølge eget udsagn – i hvert fald ikke er et punkband. Den ene halvdel, Cxrtier (den anden hedder Sixten), har før lavet Soundcloudrap, og den indflydelse kan man godt høre i Fabräks højenergiske og (undskyld!) punkede råberap-støjrock.

Hvordan lyder de?
Som en flad. Som en flad, du får fyret i fjæset med tilløb og fuld fart. Fabräk er nemlig sådan et band, der lyder som om de frem for alt prøver at ruske lytteren op af sin trance. Man skal vågne op og indse, at det er fucking ’Daarligt’ at omgive sig med ligegyldige livsstilsmarkører, og at man er nødt til at være lidt ’Voldsom’ for at være i live.

Det siger sig selv, at den slags følelser bedst formidles med energifuld musik. Og den dynamik skaber duoen ved at kombinere deres råbe-rappende vokalstil med gyngende produktioner, der stedvis (som på ’24’) har et postpunket udtryk a la Joy Division.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Kamma

Hvem er hun?
Kamma er kunstnernavnet for Signe Rønsov, en alternativ popkunstner tilknyttet pladeselskabet W.A.S. Entertainment, der har været med til at skubbe navne som Brimheim, Greta og Rebecca Lou frem de seneste år.

Sidste år udgav Kamma debut-ep’en ‘Momentary Emotions’, der var produceret af ingen ringere end The Raveonettes- og Psyched Up Janis-bagmanden Sune Rose Wagner. Men hvis du virkelig vil vide, hvem Kamma er, så er der intet bedre sted at udforske hendes person end gennem hendes sange, der ofte er selvbiografiske og sårbare.

Hvordan lyder hun?
Kamma er en popsanger, men absolut ikke af den slags, der laver skabelonskåret hitlistemateriale. Hun vækker i højere grad mindelser om Lorde, Lana Del Rey og Christine and the Queens, end hun leder tankerne hen mod Ariana Grande eller Dua Lipa. Og på hendes seneste single, ‘Good Daughter’, får man endda nogle elementer af de grænsesøgende PC Music-produktioner, man finder hos eksempelvis Caroline Polachek.

Det er en sonisk palette, der lader hendes personlige tekster få et rigt liv – blandt andet når hun synger om sin mors alzheimer-diagnose på ‘Heartbroken’ eller sit komplicerede forhold til sin far på ‘Good Daughter’. Og vi får formentlig følelserne endnu mere i omløb, når hun til foråret udgiver sit debutalbum.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Eee Gee

Hvem er hun?
Til hverdag går hun under navnet Emma Grankvist, men som Eee Gee er hun en (nogle gange) countrypræget popsnedker, der har formået at skrive international pladekontrakt allerede helt tidligt i karrieren. Hun er nemlig tilknyttet australske Future Classic, der huser navne som Flume, Ela Minus og Jagwar Ma. Og så går hun (efter at have udgivet fem singler i 2021-2022) og brygger på et debutalbum ved navn ‘Winning’, der lander 25. februar.

Hvordan lyder hun?
Tidløs. Eee Gee lyder i hvert fald ikke moderne eller hip efter nogen definition. Men man kan heller ikke let placere hendes rustikke poplyd i et bestemt punkt i fortiden.

Der er en svævende romantik over æstetikken, men der er en bidsk nerve i hendes tekstunivers og hendes måde at synge på. Eee Gees sange er ofte fyldige og detaljerede i lyden, samtidig med at der er en markant tilbageholdenhed over de individuelle instrumenter. Der er altså altid lidt mere, der lurer under overfladen, både på et tematisk og et sonisk plan.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Mowgli

Hvem er han?
Mowgli er en 22-årig rapper fra Grenå, der har fået opmærksomhed på en lidt ukonventionel måde. I første omgang fordi hans kunstnernavn var Brando, hvilket han (som han har fortalt til DR) ændrede, da folk naturligt nok forvekslede ham med Branco. Derefter fastslog han dog sit talent i talentkonkurrencen Red Bull Mit Kvarter, som han deltog i i 2020. I år har Mowgli netop udgivet den stærke single ‘Gorilla mentalitet’ og annonceret, at hans debut-ep er færdig.

Hvordan lyder han?
Mowglis hårde, stedvist nærmest råbende vokal gør, at han lyder som en gaderapper i støbningen af netop Branco eller Carmon. Men der foregår en del andre ting hos Mowgli.

I DR-interviewet beskriver han sig selv som en historiefortæller, og det passer: Rapperen har et lyrisk overskud og en selvbiografisk sangskrivning, der har manglet på den danske rapscene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Barbro

Hvem er de?
Barbro Kuypers er tidligere medlem af den hypede diy-poptrio Jenny, som vi i sin tid inkluderede på 2020-udgaven af denne liste. Jenny gik dog i opløsning halvvejs gennem 2021, men så er det heldigt, at medlemmernes solomusik absolut er værd at tjekke ud.

Den forhenværende Jenny-kollega Debbie Sings er helt klart også værd at holde øje med, men efter Barbros stærke debut-ep fra sidste år, er det dem, vi fører søgelyset over mod.

Hvordan lyder de?
Ligesom med Eee Gee kan man næppe placere Barbro i nogen bestemte aktuelle trends. Men de befinder sig først og fremmest i et skævt singer/songwriter-univers, hvor kontrabas og bratsch ofte får lov at mænge sig med mere traditionel poprock-instrumentation.

Og så er der højlydte følelser på spil. Selv hvis en sang synes stilfærdig, kommer der som oftest en bragende mavepuster, når deres stemme bare brager igennem med en iver og besynger emner som klima, demokrati, frygt og sårbarhed. Alt dette bliver serveret på deres selvbetitlede 2021-ep, og forhåbentlig lander der mere af samme kvalitetsniveau i 2022.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Dayyani

Hvem er hun?
En dansk-iransk sanger, der oser af selvtillid – som om hun kanaliserer en r’n’b-stjerne fra årtusindskiftet. Der er masser af Y2K-energi hos 22-årige Isabella Dayyani, og også masser af attitude. Det har vakt interessere flere steder. Hun er således blevet signet hos Gangers pladeselskab Yachtvej – et band, hun i øvrigt tidligere har sunget kor for.

Hvordan lyder hun?
Der er unægtelig meget Destiny’s Child over Dayyanis stilsikre blanding af r’n’b og pop. Men hun bær indflydelsen med stil: Hør bare det nyeste nummer ‘My Shit’ og ‘Goddess’ fra sidste års ‘All the Things I’m Learning’-ep for at få et indtryk af selvsikkerheden.

Lytter man efter, er der desuden også uventede musikalske drejninger, der til dels er inspireret af hendes iranske ophav.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Laura Ziani

Hvem er hun?
Hun startede med at spille cello som 7-årig, har studeret på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og er nu tilknyttet Rytmisk Musikkonservatorium.

Ja, musikken løber i blodårerne på multiinstrumentalisten Laura Ziani, som er et helt nyt skud på den alternative popscene. To singler har hun indtil videre på samvittigheden – ‘Money’ fra november og den helt nye ‘Generation’ – men mon ikke, at 2022 kommer til at byde på meget mere.

Hvordan lyder hun?
Det er de store følelser og tanker, der er på spil hos Ziani, som på ‘Generation’ synger om at føle sig uden for sin generation – med en dybere pointe om, at vi som samfund skal blive bedre til at omfavne følsomhed og bedre til at tale om psykiske udfordringer.

Den intense artpop svulmer ofte op, men aldrig over. For hos Ziani leveres det hele i en blændende blanding af drama og nærvær, hvor blandt andet cello og klaver spiller over for hektiske klap og elektroniske trommer på ‘Generation’.

Her er noget på spil. Det kan både høres og føles.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Prisma

Hvem er de?
Prisma er søstrene Sirid og Frida Møl Kristensen. De har lavet musik siden teenageårene, hvor de boede i Odense og gik under bandnavnet Hauhii, men siden de flyttede til en fælles lejlighed i København, skiftede de navn til Prisma, og under det navn har de så udgivet to ep’er.

Først ‘Her’ fra 2020 og sidenhen ‘Inside Out’ fra 2021, der med ørehængere som ‘Seven Greedy Girls’ og ‘Villains of the Night’ har skaffet duoen en del radioairplay i DR-regi.

Hvordan lyder de?
Det er ikke til at komme uden om, at Prisma lyder meget som The Raveonettes med deres americana-klingende guitarer, deres bombastiske wall of sound-produktioner og deres vidunderligt harmoniserende vokaler. Men de er ikke bare gammel vin på nye flasker.

Duoen har deres egen oprørske energi og gennemtrængende ungdommelige desperation, der går lige i hovedpulsåren. Og så har de også sangskriverevner, der gør, at deres numre både sidder fast i bevidstheden og får følelserne i bevægelse – og så er de et fænomenalt liveband.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Iomfro

Hvem er hun?
En ægte, uperfekt kvinde i 20’erne ved navn Alma Kjær Agergaard. En kvinde, der går op i at italesætte alle sine sårbarheder, men som også er god til at trække en streg i sandet og aktivt opponere mod al det sexistiske bullshit, der gennemsyrer samfundet.

Agergaard er nærmest poet lige så meget, som hun er musiker – og hendes indadskuende tekster formår at indkapsle vores tid så godt, at de ender med at være lige dele selv- og generationsportræt.

Hvordan lyder hun?
Når man første gang hører Iomfros indiepop, er det på overfladen så blidt, at det er fristende at kalde det lounget. Det er en lyd, der egentlig ikke klinger langt fra, hvordan eksempelvis Vellness Plader og tidlig Barselona tilgik indiepop for fem år siden.

Men den maleriske, spiddende og til tider satiriske lyrik gør, at der er masser på spil hos Iomfro. Hendes stemme lyder skrøbelig som et korthus – og det er endnu ikke til at vide, om et lille pust til kortene vil medføre et brøl eller et knæk.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Blikfang

Hvem er de?
Blikfang er ikke helt nye på scenen: Duoen bestående af Fraads-producer David Engelbrecht og Lød-sanger Søren Gade tittede frem tilbage i 2017, da de sammen med Fraads var en del af det nye kollektiv Citadel, men det var først sidste år, at de for alvor gjorde væsen af sig.

Efter en lille strøm af singler var det nemlig i 2021, at duoen udgav den yderst spændende debut-ep ‘Vores rum for altid’, der løftede Blikfang fra kuriøst sideprojekt til noget af det mest særegne nye musik på den danske popscene.

Hvordan lyder de?
Engelbrechts hiphopbaggrund og Gades postpunkede Mayhem-ophav mødes ikke nødvendigvis på midten, men kolliderer med lysets hast, og i støvet opstår der en form for popmusik, der både kigger frem og tilbage.

Der er klassisk dansk pop a la TV2, skøre, skæve, newwavede impulser a la Kliché, og så er det hele sat ind i en moderne verden af hiphopbeats og poppede fiksfakserier. ‘Vores rum for altid’ eksisterer i sit helt eget univers, og vi håber inderligt, at Blikfang fortsætter ufortrødent i 2022 og frem.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af