Facebook bliver en Snapchat-klon med indbygget nyhedsfeed – derfor er det idiotisk

Facebook bliver en Snapchat-klon med indbygget nyhedsfeed – derfor er det idiotisk

KOMMENTAR Facebook har for 16. gang ifølge The Guardian direkte kopieret Snapchat. Det gør de ved at 1:1-klone Snapchats Stories ind i Facebook, så du nu både kan lave Stories i Facebook, Messenger og Instagram.

Funktionen testes i øjeblikket hos mobilbrugere i Irland, men kommer de næste måneder til vore kyster. Basalt set ligger Stories fra dine Facebookvenner som bobler øverst i dit Facebook-feed. Du swiper til venstre og kommer til kameraet, hvor du kan optage video og billeder til din Story. Billederne og videoerne kan du skrive på, plastre til med filtre og illustrere – præcis som i Snapchat. Alt er kun tilgængeligt i 24 timer. Der kommer tilmed en ny chatfunktion til Facebook, der er forskellig fra Facebook Messenger.

Det er slet ikke til at tage fejl af: Stories bliver det mest centrale element i Facebooks app. Grundlæggende set betyder det, at din Facebook-app nu er Snapchat med et nyhedsfeed. Nu skal alle tilbage til at dele deres mad-, ferie- og festbilleder på Facebook – koste hvad det vil. Om det så betyder at de skamløst kopierer deres i sammenligning mikroskopiske konkurrent.

7e1

Men Mark Zuckerberg og co. misforstår simpelthen deres rolle på social medie-scenen, hvis de tror, det skal højne deres brugerinteraktion.

Der er ingen tvivl om, at Snapchats torn i Mark Zuckerbergs øje primært består af det høje bruger-engagement, der er på Snapchat (og så måske noget knækket stolthed over, at Snapchat takkede nej til Facebooks tre milliarder dollar i 2013). I en mail til Mashable og TechCrunch skriver en talsmand fra Facebook det indirekte:

»Måden folk deler på i dag er forskellig fra fem eller bare to år siden – det er meget mere visuelt, med flere billeder og videoer end nogensinde før. Vi vil gøre det hurtigt og sjovt for folk at dele kreative og udtryksfulde billeder og videoer med hvem de vil, hvornår de vil«. Med andre ord: Folk deler ikke nok originalt indhold via os. Det skal de til.

Facebook er i vid udstrækning blevet reduceret til en opslagstavle for medier og virksomheder og alt derimellem, mens vi brugere i dalende grad deler vores privatliv. Det piner unægteligt Mark Zuckerberg. Derfor har han skabt Facebook Stories for at vi kan dele vores hverdag med gud og hvermand. Bum, løsning nummer 16 må helt sikkert virke.

Men det er som om, Facebook slet ikke har forstået deres plads i SoMe-verdensbilledet. Hvis vi skal forsøge at oversætte det til noget håndgribeligt, så kan man sammenligne at publicere noget på Facebook med, at man i gamle dage fik noget trykt i avisen. En besked på Facebook Messenger er en ækvivalent til at sende et brev, mens Snapchat svarer til at hvisketiske i en mørk krog på en bar. Det er så afgjort ikke alle, der ønsker at få sin bar-hvisketisken publiceret til offentligt skue. Den tid, hvor Facebook var noget privat og intimt, er for længst forbi.

Med Facebook Stories – og Instagram og Messenger Stories for den sags skyld – forsøger Zuckerberg at få i særdeleshed de unge til at dele deres liv og hverdag. Det ser jeg bare slet ikke ske. Se bare på, hvor mange af Facebooks yngste brugere, der ikke engang vil være på Facebook med et profilbillede eller rigtigt navn. Uanset om man i Facebook Stories kun deler sine billeder og videoer med nære venner, så føles Facebook bare så offentligt, som noget kan blive.

Det er helt forståeligt, at Facebook gerne vil være så konkurrencedygtige som muligt, men det er som om, de slet ikke forstår eller respekterer, at forskellige medier udfylder forskellige behov – medmindre det andet sociale medie også er ejet af Facebook. Derfor virker Facebook Stories som et fejlskud i min optik. Det tegner rettere som endnu en attraktiv Facebook-platform for medier, virksomheder og The Rock til at komme bredt ud til deres mange følgere.

Men selvom det i min bog er en dårlig idé, så er det dermed ikke sagt, at Facebook ikke nok skal få nogenlunde held med Facebook Stories – folk glor stadig på Facebook i gennemsnit 50 minutter om dagen. Sidste år pressede de benhårdt på med Facebook Live, hvilket har betydet at stort set ingen bruger for eksempel Twitters Periscope eller Meerkat. For nylig offentliggjorte Facebook, at 150 millioner dagligt bruger Instagram Stories, hvilket er nogenlunde samme antal, der bruger Snapchat.

MarkZuckerberg

Facebook gør utvivlsomt det her for at dæmme op for mulige kommende brugere af Snapchat. For hvorfor downloade en ny app, oprette endnu en profil og opbygge en ny vennekreds, hvis man kan få det hele i Facebook? Så, er Snapchat død?

Nej, slet ikke. Alt, hvad Facebook ejer er, skriger det modsatte af private lukkede rum og intimitet. Tærsklen til at få private brugere til at lægge indhold op, er blevet tårnhøj. Selvom Instagram Stories har 150 millioner daglige brugere, så er det på ingen måde et rum, hvor venner deler deres liv med andre. Det er en poleret platform for PR og selvpromovering.

Facebook har potentielt en intim platform i form af Facebook Messenger, men den lider lige nu under endnu en af Facebooks akilleshæle. De er børsnoteret og skal konstant vise aktionærerne vækst og fremgang. Derfor er Messengers intimitet hastigt ved at blive overtaget af kommercielle interesser, der kommer i form af chatbots og snart også reklamer. Og så er Facebook bare et mere tørt og kedeligt produkt end Snapchat, da stadig har noget af sin ungdommelige sprødhed.

Skamløsheden i Facebooks kopi-narrativ giver også Snapchat en underdog-fordel, som yderligere bestyrkes af at Facebook er blevet så stort og behæftet med skodsager om censur, fake news og at de splitter befolkningen i ekkokamre. Så Snapchat kan langt fra dømmes ude, selvom mastodonten Facebook sigter efter det.

At Facebook får et ry for at bedrive hostile takeovers og at kvæle alle andre konkurrenter giver helt sikkert ridser i lakken, men basalt set er langt de fleste ligeglade. Det afgørende er, at brugere søger mod det bedste produkt og det har Facebook ikke.

Læs også: Instagram snylter på Snapchat – fattigt er kun et fattigt ord

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af