1. Rustie
I 2013 var Rustie på Roskilde Festival som en del af pladeselskabet Numbers, der syv mand høj og i otte timer holdt hof på Apollo-scenen. Denne gang får han podiet alene, og det fortjener den skotske producer i den grad også. Ja, sidste års album ‘Green Language’ var en smule skuffende, men næsten udelukkende set i lyset af, at Rustie i 2011 leverede et farvestrålende mesterværk med debuten ‘Glass Swords’, der føltes som ét langt hedonistisk trip. Det var svært at følge op på.
Rusties lyd er svær at kategorisere, men netop i blandingen af wonky, techno, bas, pop og videospilsæstetik kommer de ofte maksimalistiske produktioner til live i en kalejdoskopisk pyramide, hvor alt (inklusiv din krop) bliver vendt på hovedet.
Og så er det skønne ved Rustie, at hans musik simultant indeholder noget for de fleste, hvad enten man er til poppede hooks, vildtflagrende melodier eller mostpit-indbydende basdrops.
Læs om flere gode Roskilde-fester på de følgende sider.
2. Jamie xx
Jamie xx kan det hele. Han er troldmanden bag The xx’s succesfulde lyd, han laver definerende remixes, han er en respekteret dj, og så har han netop annonceret sin solodebut ‘In Colour’, der er ude lige i tide til britens optræden på Roskilde Festival.
Udover alt det ovenstående er Jamie Smith også kendt som en mand, der har fingre og ører dybt nede i den britiske klubkultur – både når det kommer til fortid, nutid og fremtid. Tag bare ovenstående ‘All Under One Roof Raving’, en hyldest til de svundne tider, hvor rave og jungle skyllede ind over forstads-England hånd i hånd med ecstasy.
Forvent masser af det nye solomateriale, men regn helt generelt bare med, at Jamie vil gøre alt for at sætte gang i teltet og samtidig tale til dine følelser. Noget et nummer som ‘Sleep Sound’ også excellerer i. Lad os kalde det melo-rave eller hånd-i-hånd-tramp.
Er du i tvivl om Jamies evner bag en pult så tjek dette Boiler Room-set.
3. Future Brown
Det er næsten for nemt at sige, men Future Brown er lyden af fremtiden. Firkløveret er en slags supergruppe stykket sammen af individer fra den eksperimenterende avantgarde-del af klubscenen, og Fatima Al Qadiri, Lit City Trax-ejeren J-Cush og duoen Nguzunguzu har da også slået hjernerne sammen med elektroder, der hiver det bedste fra alle verdenshjørner sammen til et potpourri, der på cyberpunket vis leger med genrekonventioner som var kassetænkning en dødssynd.
Trap, grime, dancehall, reggaeton og alt derimellem finder hos Future Brown nyt liv i friske sammensætninger, og kvartettens debutalbum fra februar afledte både øjeblikkelig danselyst og en direkte fascination over alle de indtryk, der på kryds og tværs og oveni hinanden bliver serveret med beats, bas, synths og et stærkt arsenal af gæstevokalister.
Hvis én koncert på Roskilde Festival i år skal være den musikalske ækvivalent til en svedig aften på en undergrundsklub i New York, er det denne.
4. Jungle
Der ligger et hav af live-klip med Jungle på Youtube, mens bedst er videoerne fra briternes koncert på den britiske festival Glastonbury sidste år. Det er en fuldfed soul-fest, og at hele teltet ikke hopper med må uden tvivl skyldes det solskin, der skyller ind bagfra – de var sat til at starte kl. 14.00, og det virker næsten synd at skemalægge sådan en fest til et tidspunkt, hvor de første øl endnu ikke har fået hjertet til at banke lidt hurtigere.
Forhåbentligt begår Roskilde Festival ikke samme fejl, så publikum i funkfællesskab kan gnide skuldre og hofter til det utal af grooves, som kommer til live på scenen, når det syv mand store orkester folder sangene fra sidste års debutalbum ud i organisk vellyd.
Kan Jungle fylde Arena? Kollektivet virker til at have nydt stor succes i Danmark over det seneste år, og det ville virkelig også være synd at klemme dem ind på Avalon.
5. Hot Chip
Hot Chip har længe været forfulgt af betegnelsen ‘nørdet dansemusik’, men sandheden er nu engang, at alle med en puls kan og skal være med. Ovenstående klip er godt nok fem år gammelt, men ekstasen er i den grad til at tage at føle på, som Alexis Taylor og hans kumpaner ruller den fantastisk boblende ‘Over and Over’ fra gennembrudsalbummet ‘The Warning’ (2006) ud.
Live kommer gruppen udstyret som et fuldt band, og så er de bestemt ikke blege for at improvisere på scenen (regn med Arena), ligesom de største balladeøjeblikke har det med at blive gemt til høretelefonerne.
Deres kommende album ‘Why Make Sense’ kommer sikkert til at bidrage betydeligt til setlisten, men med et bagkatalog som Hot Chip – og deres utvivlsomme behagesyge – burde vi komme hele møllen rundt. Så er det op til den enkelte, om man vil danse sådan her.
6. Tropkillaz
Trap skal der til, og her er et af årets bedste bud den brasilianske duo Tropkillaz, der faktisk var booket til at spille på Roskilde-gruppens Corabelle-festival. Den blev som bekendt aflyst, men nu byder muligheden sig altså igen.
Duoen udgøres af den rutinerede DJ Zegon (du husker ham måske som den ene halvdel af N.A.S.A.-projektet), som har taget den noget yngre Laudz under sine vinger, der har til formål at inducere så meget tropisk bas som muligt ind i dansegulve verden over. Forhåbentligt skinner solen, når Apollo (efter alt at dømme) lægger hus til originale produktioner såvel som det hav af buldrende remixes, Tropkillaz efterhånden har på samvittigheden.
Læs også: Roskilde Festival: Her er de 15 største scoops blandt dagens offentliggørelser
Læs også: Kære Kendrick: Syv ønsker til rapperens koncert på Orange Scene
Læs også: Roskilde Festival afslører det fulde program: 85 nye navne på plakaten
Læs også: Q&A med Roskilde Festivals programchef: »Hiphop på Orange har været en tilvænningssag for mange«
Læs også: Roskilde-anbefalinger: Seks stærke rappere fra hiphoppens nye generation
Læs også: Vi nedbryder fordommene: Derfor skal du glæde dig til Nicki Minaj på Roskilde Festival