Rasende seværdig 9/11-dokumentar gør dig til passager side om side med Bush på Air Force One

Streamingtjenesterne svømmer over af 9/11-dækning i anledning af 20-året for terrorangrebene, men kun én dokumentar kommer helt ind på livet af Bush og hans stab.
Rasende seværdig 9/11-dokumentar gør dig til passager side om side med Bush på Air Force One
'9/11: Inside the President's War Room'. (Foto: Appel TV+)

ANBEFALING. Der er scener, der er som taget ud af ’House of Cards’, var det ikke, fordi vi er de virkelige uhyrligheder bevidst:

Da præsident George W. Bushs personlige læge deler antiinfektionspiller ud på Air Force One under 9/11, kommer en forvirret kommunikationsrådgiver til at tage en hel ugeration i et hug. Og bliver straks bekymret for, om de andre tror, at han forsøger at begå selvmord.

Andetsteds på flyet er Bush og hans nærmeste rådgivere ved at gå op i limningen over, at satellitforbindelsen er røget, så de kun kan få tv-signal, når de flyver over større byer.

I en oldgammel sikkerhedsbunker i Washington begynder vicepræsident Dick Cheney og sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice pludselig at gabe, inden det går op for dem, at manglende luftforsyning er ved at lulle dem i søvn.

Og så er der øjeblikket i Det Ovale Kontor da mareridtsdagen lakker mod enden:

Få sekunder før Bush toner frem på skærmen for at levere sit livs mest skæbnesvangre tale, knalder præsidenten pludselig hånden hårdt i bordet i det ovale kontor.

»Der var en flue«, forklarer Bush uden at fortrække en mine til de forskrækkede omkringstående.

Præsidenten syder af frustration, og trangen til at »kick some ass«, Texas style, gennemsyrer hvert et ord, da han ser ind i kameraet og formulerer en udenrigspolitik, der vil få konsekvenser for hele verden i årtier frem:

Det land, der huser terroristerne, er USA’s fjende. Punktum. Hvem gerningsmændene er, der skal bombes af landekortet, vides end ikke, før krigen skydes i gang.

Rummene, hvor det skete

Sidstnævnte klip er et af flere, der får en til at holde vejret i BBC og Apples dybt unikke dokumentar ’9/11: Inside the President’s War Room’, der blotter Bushs psyke og dømmekraft under terrorangrebet i mere intime deltaljer, end vi nogensinde har set før.

Komplet med nye interviews med manden selv såvel som med de største spillere i hans stab: Heriblandt Cheney, Rice og rådgiveren Karl Rove, der for første gang fører os igennem begivenhederne i regeringskulissen gruopvækkende time for time.

‘9/11: Inside the President’s War Room’. (Foto: Appel TV+)

I anledning af 20-året for tragedien bugner snart sagt hver en streamingtjeneste lige nu af 9/11-dækning, men det er her, sammen med instruktør Adam Wishart, at vi er med i »the room where it happened« – eller rettere, rooms – med menneskene, der sidenhen på godt og ondt blev flået i stykker for de beslutninger, de traf om bord på Air Force One med det flimrende tv, i baglokalerne på en folkeskole i Florida og i den absurd ringe udstyrede bunker (kaffe og småkager, tjek, stabil telefonlinje, nope).

En amerikansk præsidents hverdag dokumenteres rutinemæssigt i hoved og bagdel fra morgen til aften, også under de mest ekstreme omstændigheder.

Og dermed kan Wishart skabe en effektiv fremdrift i krydsklipningen mellem video- og billedmateriale og den live mediedækning, både vi og regeringen fik vores oplysninger fra, fra det første fly ramte i New York til meldingen om, at United-93 som det sidste kaprede fly var styrtet på vej mod, formodede man, Det Hvide Hus eller Kongressen.

‘9/11: Inside the President’s War Room’. (Foto: Apple TV+)

Bush tilbringer i filmen det meste af dagen om bord på Air Force One, idet Secret Service anså det for klart det sikreste at holde præsidenten i luften, så længe man ikke vidste, hvor mange terrorangreb der var tale om.

I de nye interviews fortæller Bush selv, at han insisterede på at tage til Washington for at udvise lederskab, mens tidligere sikkerhedsfolk beretter til kameraet, at de var nødt til at skære ud i pap for deres edderspændt rasende chef, at det altså er Secret Service og ikke præsidenten, der har kommandoen over Air Force Ones rute.

Ikke for første gang fornemmer man, at Bush til dags dato har vanskeligt ved at skelne mellem personlige impulser og sund fornuft i sin karakteristisk enfoldige iver efter at være en stærk mand af folket.

Som da han efter det andet fly rammer World Trade Center bliver siddende musestille under højtoplæsningen af ’Kælegeden’ på en folkeskole i Florida, fordi »det er vigtigt, at en leder ikke skaber panik«.

De umulige ordrer

Så er der straks større strategisk stålsathed over Cheney, der træffer lynbeslutningen om at skyde United-93 ned.

Som bekendt var det passagererne på flyet, der overmandede terroristerne og fik maskinen til at styrte, før den kunne ramme sit mål, men det vidste Cheney og co. ikke, da meldingen om styrtet lød. Og det er tydeligt, at manden, der blev notorisk fortaler for CIA’s torturmetoder i krigen mod terror, aldrig er kommet sig over at give ordren.

Vicepræsident Dick Cheney, sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice med flere ser live-billeder fra New York under 9/11. (Foto: Apple TV+)

Får man pludselig endeløs sympati for eks-vicepræsidenten, der for to somre siden grinende signerede et waterboarding-kit for Sacha Baron Cohen i forklædning i dokuserien ’Who is America?’?

Det må være op til individuel vurdering, for det tjener filmen til ære, at den blotlægger nutidige Cheney, Bush, Rove og Rices refleksioner (og sorg), uden at der går syndsforladelse eller politisk stillingtagen i processen.

Hverken hovedrollerne eller Wishart forsøger at få os til at glemme sammenhængen mellem hastemøderne over skrattende telefonlinjer og realiteterne i Afghanistan anno 2021.

Den klaustrofobiske gru under 9/11 går klokkeklart igennem, men filmen er mere end en barsk historietime: Den er et skræmmende aktuelt appendix til de nyhedsoverskrifter, du selv scroller igennem på Facebook i dag.

’9/11: Inside the President’s War Room’ kan ses på Apple TV+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af