1. ’Joker: Folie Á Deux’
Mange tog sig muligvis til hovedet, da det blev offentliggjort, at opfølgeren til Todd Philips’ psykologiske tragedie om DC’s ikoniske skurk ’Joker’ ville blive en musical. Nu lander resultatet endelig efter fem års ventetid med ’Joker: Folie Á Deux’.
Joaquin Phoenix er tilbage i sin Oscar-vindende rolle som Arthur Fleck og spiller her over for Lady Gaga, der portrætterer en anden kendt tegneseriekarakter, Harley Quinzel, her kaldet Lee. Arthur er fængslet og står over for en retssag på bagkant af forbrydelserne, vi så i første film, da han møder Lee som virker til at forstå ham på en unik måde. De forelsker sig hurtigt, men spørgsmålet er dog, om det er Arthur Fleck eller Joker, Lee er vild med?
’Joker’ blev et kæmpe fænomen efter premieren i 2019, og udover sine to Oscar-statuetter skabte filmens grove scener en bred diskussion om, hvorvidt skildringen af Arthur Fleck-karakteren opildnede til vold. Som musical og retssalsdrama bliver der med ’Folie á Deux’ altså tilført nye krydderier til opfølgeren om den gale skurk.
Biografpremiere 2. oktober
2. ’Den sidste rejse’
Denne feel-good-dokumentar er blevet Sveriges officielle Oscar-kandidat og beskrives som landets største dokumentarfilm til dato. Over 400.000 har set den i biografen.
Da Lars Hammar lægger sin 40 år lange beskæftigelse som fransklærer på hylden, har han egentlig udset sig en spændende og livsbekræftende tilværelse under sin pension med konen, men i stedet bliver han hurtigt en skygge af sig selv. Derfor beslutter sønnen Filip, i selskab med sin bedste ven Fredrik, at tage faren på roadtrip i Frankrig for at minde ham om hans kærlighed til landet og ikke mindst kickstarte hans livsglæde på ny.
Turens planlæggere, Filip Hammar og Fredrik Wikingsson, er også filmens instruktører. På den norske Haugesund Film Festival vandt ’Den Sidste Rejse’ prisen for at være den mest glædesspredende film.
I Soundvenues anmeldelse kvitterede Morten Kildebæk med fem stjerner og skrev, at ‘Den Sidste Rejse’ er »vedkommende, sjov og til tider tragisk«.
Biografpremiere 3. oktober
3. ’La Chimera’
Med mainstream-gennembrudsrollen fra Luca Guadagninos ’Challengers’ i frisk erindring kan man snart igen opleve Josh O’Connor som frontmand i en ny film, endnu engang instrueret af en italiener.
I ’La Chimera’ spiller O’Connor’ den britiske svindler og arkæolog Arthur, der lige er kommet ud af fængsel og bliver involveret i sortbørshandlen med historiske artefakter, som han stjæler sammen med sit hold af medsammensvorne gravrøvere. Imens er Arthur fortvivlet over en tabt kærlighed, som han længes efter at få tilbage.
Filmen er instrueret af italienske Alice Rohrwacher, der har kravlet solidt op at rangstigen for europæiske auteurs med filmene ’Happy as Lazzaro’ og ’Miraklerne’, der også har været i de danske biografer. Hun har selv skrevet ’La Chimera’ i selskab med Carmela Covino og Marco Pettenello. I castet finder man også Isabella Rossellini samt Alba Rohrwacher, der er instruktør Alices søster.
Soundvenues David Madsen har givet ‘La Chimera’ topkarakter og kalder filmen et »overvældende mesterværk«.
Biografpremiere 3. oktober
4. ‘Lysbrud’
Den anerkendte islandske instruktør Rúnar Rúnarsson er især kendt for sine følsomme ungdomsportrætter, og hans nye film åbnede Un Certain Regard-sektionen på dette års Cannes-festival.
’Lysbrud’ udspiller sig på en enkelt sommerdag, hvor vi følger den unge kvinde Una (Elín Hall fra ’Lad mig falde’). Hendes kæreste mister på tragisk vis livet i en ulykke, men da forholdet var en hemmelighed blandt deres fælles venner, må Una bearbejde sin sorg på egen hånd.
Efter premieren i Cannes kaldte The Hollywood Reporter ’Lysbrud’ »et rørende portræt af sorg«, mens Collider senere har skrevet: »Sorg har aldrig været så smukt«.
Biografpremiere 10. oktober
5. ‘The Apprentice’
Ali Abbasis nye film ankommer perfekt timet forud for næste måneds amerikanske præsidentvalg.
’The Apprentice’ følger nemlig den unge ejendomsmatador Donald Trump (Sebastian Stan), da han arbejder sig op i New Yorks elite i 70’erne og 80’erne og lærer bogens mest beskidte kneb. Ved sin side har han sin mentor, den berygtede og fuldkommen skrupelløse advokat Roy Cohn (Jeremy Strong), som tager Donald under sine vinger.
Abbasi har for længst markeret sit talent med ’Grænse’, ’Holy Spider’ og ’The Last of Us’, men nu udfolder han sig for alvor på det store lærred i Hollywood-sammenhæng med stjerner i front. Både Sebastian Stan og Jerremy Strong er Oscar-kandidater for deres roller.
Biografpremiere 17. oktober
6. ‘The Substance’
Den massivt hypede bodyhorrorfilm med Margaret Qualley og Demi Moore indeholder nogle af de vildeste og mest frastødende scener, man kommer til at se i år.
I ‘The Substance’ følger vi den falmende skuespiller Elisabeth Sparkle (Moore), som dømmes for gammel og fyres af den brovtende studiekanon Harvey (Dennis Quaid). I desperation takker hun ja, da hun får tilbudt et mystisk stof, The Substance, som en uge ad gangen kan bringe en yngre og forbedret version af hende selv til verden i form af Sue, spillet af Qualley.
Filmen er skrevet og instrueret af Coralie Fargeat, som debuterede i 2017 med den brutalt voldelige ’Revenge’, og med ’The Substance’ har hun på ingen måde skruet ned for blusset.
Filmen havde premiere på årets Cannes-festival, hvor den vandt prisen for bedste manuskript. IndieWire udråbte den til et »mesterværk« og en »øjeblikkelig klassiker«.
Biografpremiere 24. oktober
7. ‘We Live in Time’
To britiske charmetrolde forenes, når Andrew Garfield og Florence Pugh spiller over for hinanden i John Crowleys romantiske drama, som spænder over et helt årti.
I ’We Live in Time’ støder kokketalentet Almut (Pugh) og den nyligt fraskilte Tobias (Garfield) ind i hinanden helt bogstaveligt – nemlig med en bil. Det viser sig at være et skæbnesvangert møde. De bliver nemlig hurtigt forelskede, hvorefter man følger dem over en årrække i forskellige afgørende øjeblikke i deres liv, i takt med at deres forhold udvikler sig.
Crowley var med til at give Garfield hans gennembrud tilbage i 2007 med ’Boy A’, og han blev Oscar-nomineret for ’Brooklyn’ med Saoirse Ronan.
Garfield spillede senest kriminaldetektiven Jeb Pyre i mordmysteriet ’Under the Banner of Heaven’, mens Pughs sidste rolle var tidligere i år i Denis Villeneuves ’Dune: Del 2’ som Kejserens datter Prinsesse Irulan.
Biografpremiere 24. oktober
8. ‘De lydløse’
Spændingsgenren er vant territorium for Frederik Louis Hviid, som instruerede to episoder af ’Bedrag’s tredje sæson, tre episoder af sidste års fængselsserie ’Huset’ og filmdebuterede med den hårdkogte ’Shorta’, i selskab med Anders Ølholm, i 2020.
Det høje niveau lægger an til en vis forventning, når han med ’De lydløse’ nu udpensler fortællingen om danmarkshistoriens største kup, hvor røverne i 2008 slap afsted med cirka 70 millioner kroner fra Dansk Værdihåndtering.
Gustav Dyekjær Giese spiller hovedrollen som bokseren Kasper, der øjner chancen for at starte forfra med en god sum penge på lommen – men risikerer at ofre livet som familiefar i processen. Rollelisten indeholder desuden navne som Amanda Collin, Jens Hultén og franske Reda Kateb.
Bag manuskriptet er Anders Frithiof August, som blandt andet har skrevet ’Lykke-Per’, ’Dirch’ og ’Sommeren ’92’.
Biografpremiere 31. oktober
9. ‘The Room Next Door’
Den spanske mester Pedro Almodóvar er tilbage med sin første engelsksprogede film, hvor Alex Høgh Andersen er at finde i castet sammen med prominente navne som Tilda Swinton, Julianne Moore og John Turturro
I ‘The Room Next Door’ genforenes de to gamle veninder Ingrid og Martha (Moore og Swinton) efter at være gledet fra hinanden mange år tidligere. Ingrid er blevet succesrig forfatter, mens Martha er syg af kræft og ønsker at tage livet af sig selv.
Et fornyet bånd opstår mellem de to kvinder. Så tæt, faktisk, at Martha spørger, om Ingrid vil være i titlens tilstødende værelse, den dag hun med en pille købt på the dark web tager livet af sig selv.
Høgh Andersen spiller Marthas kæreste i et flashback fra hendes ungdom. I et interview med Soundvenue fortalte skuespilleren, at han var »lorte nervøs«, da han først skulle møde Almodóvar.
’The Room Next Door’ havde premiere på Venedig-festivalen, hvor den løb afsted med hovedprisen Guldløven, Almodóvars første hovedpris fra en af de store festivaler.
Biografpremiere 18. oktober