KOMMENTAR. Lad os lige indlede med at holde et par minutters stilhed for Marvel og DC’s kalenderår 2022, 2023 og 2024.
36 måneder, der næppe vil blive husket for deres samlede bidrag til kaskaden af superheltefilm og -serier, som ellers har fyget ind over popkulturen de seneste 25 år. I stedet har de losset til debatten om superhelte fatigue, Marvel-krise og en begyndelse på slutningen for superheltefilmenes dominans.
I løbet af de tre år har DC og Marvel retfærdigvis haft et par lyspunkter hver. Med ’Peacemaker’ og ’Blue Beetle’ fik DC Extended Universe sjælden medvind, mens Marvel holdt liv i MCU med blandt andet ’Ms. Marvel’, ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ og megasuccesen ‘Deadpool & Wolverine’.
Man kommer dog ikke udenom, at skuffelserne har stået i kø i perioden. MCU har med film og serier som ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, ‘Thor: Love and Thunder’, ‘She-Hulk: Attorney at Law’, ‘Ant-Man and the Wasp: Quantumania’, ‘The Marvels’ og den skandaløse ‘Secret Invasion’ vist et hidtil uset lavt bundniveau, der virkede fuldkommen utænkeligt for få år tilbage.
Omvendt fortsatte DC Extended Universe ned ad det udkørte flagellantiske spor med ’Shazam! Fury of the Gods’, ‘The Flash’ og ’Black Adam’. Den skingre svanesang ‘Aquaman and the Lost Kingdom’ blev punktummet, og nu venter Peter Safran og James Gunns reboot DC Universe.
Nu skriver vi så 2025. I den ene lejr står Kevin Feige med MCU’s fundament med 34 film og 11 tv-serier, der er begyndt at erodere. Og i den modsatte side er hans tidligere medarbejdere Peter Safran og James Gunn klar med deres splinternye DCU, der har alt at vinde og tabe på samme tid.
Begge superhelteuniversers program for 2025 bugner dog af lovende serier og ambitiøse storfilm. Men efter flere år med svingende kvalitet er det også ved at være sidste udkald for Marvel og DC, hvis de for alvor skal genopfinde sig selv og genren.
Her ser vi nærmere på de to superheltefranchises kommende titler i 2025, og hvad de begge skal forsøge at opnå/undgå i løbet af skæbneåret.
DC’s 2025: Håbet om en flyvende start
James Gunn og Peter Safran tyvstartede med deres nye superhelteunivers, DC Universe, da den kompetente animationsserie ’Creature Commandos’ udkom tilbage i starten af december. En fin, lille forsmag, men den stortanlagte sommerblockbuster ’Superman’ er uanfægteligt kørt i stilling som det helt store startskud.
’Superman’ bliver afgørende på flere områder.
Først og fremmest skal den vise, at Gunn kan mestre en af de største IP’er, der findes i populærkulturen med lige så stor succes, som han kan forvandle b-materiale til underholdende historier og knuselskelige karakterer. Sikkert er det, at der er et godt stykke fra Peacemaker og Star-Lord til Kryptons sidste søn. Først efter ’Superman’ vil man kunne give en fair vurdering af DCU’s start.
Samtidig skal filmen fylde alverdens biografsale. Til trods for at DCEU-filmene overordnet set var en rentabel forretning for Warner Bros., skuffede flere af de sidste film i franchisen økonomisk. Gunns ’The Suicide Squad’ (som ganske vist var hårdt medtaget af covid-19), kunne trods fine anmeldelser end ikke tjene sit eget budget hjem.
Med en frisk begyndelse og et profileret ikon som Superman vil direktionsgangen på Warner Bros. (herunder øverste direktør David Zaslav) helt sikkert forvente et pænt overskud mod deres bekostelige investering. Et budget er endnu ikke bekræftet, men Gunn afkræftede dog i februar 2024 et vanvidsrygte om et budget på 364 millioner dollars.
Uanset hvor stort budgettet bliver, må man forvente, at Zaslav vil måle og veje DCU i forhold til, hvor flyvende en start ’Superman’ giver franchisen. Zaslav har tidligere vist, at han ikke er bange for at afskrive dyre projekter, så hvis Gunn vil opnå lidt tidlig goodwill hos den kontroversielle topboss, vil en kassesucces til sommer være en temmelig god idé.
Endelig er spørgsmålet, om den stadig lidt ukendte David Corenswet kan løfte arven fra Henry Cavill og selvfølgelig Christopher Reeve og gøre rollen som Clark Kent/Superman til sin egen.
Meget står og falder med hans præstation, men om ikke andet ligner dygtige Rachel Brosnahan fra ’The Marvelous Mrs. Maisel’ et oplagt valg som Lois Lane.
Den første teasertrailer til filmen blev frigivet i midten af december og har allerede kastet 50 millioner visninger af sig på YouTube, mens 250 millioner har set den på tværs af forskellige sociale medier.
Selvom ftrailere yderst sjældent giver et retvisende billede af en films endelige kvalitet, rammer den et velbalanceret mix af nostalgi (Corenswets lighed med Reeves som Clark Kent, brugen af John Williams originale score) og en spændende præsentation af et friskt (og enormt) karaktergalleri (Hawkgirl, Mister Terrific, Guy Gardner/Green Lantern, Metamorpho, Lex Luthor, en ildspyende kaiju m.fl.).
Højdepunkterne i den tæt på dialogfattige trailer er introduktionen af Krypto, Supermans trofaste kæledyr, der redder sin ejer i et af de første klip, den vrede hob, der ikke virker synderligt begejstret for Superman, og den lille dreng, der hejser et flag med et rødt S og stille bønfalder Superman om hjælp.
Det er storladent, farverigt, nostalgisk og håbefuldt – og i sidste ende ganske ligegyldigt, hvis Gunns film ikke begejstrer 11. juli.
Mere Star Wars end Marvel
Scenariet, hvor ’Superman’ skuffer eller får en blandet modtagelse, er ikke mere utænkeligt end som så.
Og så vil situationen faktisk være præcis den samme, som tilfældet var med DCEU for snart 12 år siden, hvor man forsøgte at bygge en franchise oven på en lunken Superman-film i form af ’Man of Steel’.
Ender ’Superman’ omvendt med at begejstre anmeldere og publikum, vil DCU stå i en meget favorabel situation, hvor der med ro på bagsmækken kan bygges videre på universet med anden sæson af ’Peacemaker’.
Det scenarie ligner trods alt det mest plausible, hvis man tager Gunns track record med i ligningen.
Gunn har senest udtalt sig i retning af, at hans tilgang til franchisen minder mere om Star Wars- end Marvel-modellen.
I podcasten Happy Sad Confused fortalte han blandt andet, at han først og fremmest er interesseret i den slags world-building, hvor fokus er på at fortælle historier inden for det samme univers. Og hvor franchisens canon og en større, overskyggende historie for alle film og serier ikke nødvendigvis er lige så vigtig som andre steder i Hollywood (aka Marvel, der brugte 18 film på at bygge op til ’Avengers: Infinity War’).
Derved prøver DCU tilsyneladende at undgå det udskældte multivers som fortælleform ved at fortælle historierne inden for det samme univers. Om multiverset så introduceres længere nede af vejen, vides ikke, men DCEU-filmen ’The Flash’, der prøvede og fejlede med multiverset, skal nok ikke være med i hans salgstale til Zaslav.
Marvels 202: Revanche og momentum
Marvels 2024 blev et, efter deres standarder, stille år, hvor ’Deadpool & Wolverine’, ’Agatha All Along’ og ’Echo’ var de eneste titler i kalenderen. Nu spænder de dog for alvor musklerne og har linet et lovende 2025-program op.
Tre storfilm (’Captain America: Brave New World’, ’Thunderbolts*’ og ’The Fantasic Four: First Steps’) og seks serier (’Wonder Man’, ’Eyes of Wakanda’, ‘Your Friendly Neighborhood Spider-Man’, ‘Ironheart’, ’Daredevil: Born Again’ og ’Marvel Zombies’) er alt sammen på menuen.
Det er særligt Marvels biograffilm i 2025, der lægger op til et større comeback for franchisen.
I ’Captain America: Brave New World’ får Sam Wilson endelig mulighed for at overtage skjoldet fra Steve Rogers og give sit bud på Captain America, der får nok at bestille. I traileren til filmen tager han nemlig kampen op mod Harrison Fords Thaddeus Ross, som forvandles til Red Hulk.
Om Julius Onahs fjerde ’Captain America’-film kan nærme sig det samme højpolitiske spændingsniveau som ’The Winter Soldier’ og ’Civil War’ er langt fra sikkert. Men bare det at se Red Hulk på det store lærred bliver for mange Marvel-fans biografbilletten værd i sig selv.
’Thunderbolts*’ introducerer det titulære antiheltehold, hvor flere karakterer fra forskellige MCU-film og -serier genintroduceres, herunder Yelena Belova (Florence Pugh) fra ’Black Widow’ og Bucky Barnes/Winter Soldier (Sebastian Stan). Stjernecastet – blandt andet bestående af Pugh, Stan, David Harbour, Julia Louis-Dreyfus og Wyatt Russell – burde være årsag nok til at klappe i hænderne, men bag kameraet finder man desuden to af folkene bag den uforlignelige Netflix-serie ’Beef’ i form af Jake Schreier og Lee Sung Jin, hvilket også får forventningerne til at stige.
Årets største film for Marvel bliver dog med stor sandsynlighed ’WandaVision’-instruktør Matt Shakmans ’The Fantastic Four: First Steps’.
Filmen indeholder den mest interessante præmis (den foregår i en retrofuturistisk verden i 1960’erne), besidder en fordelagtig premieredato i juli og et stjernecast bestående af Pedro Pascal (som Reed Richards/Mister Fantastic), Vanessa Kirby (Sue Storm/Invisible Woman), Joseph Quinn (Johnny Storm/Human Torch), Ebon Moss-Bachrach (Ben Grimm/The Thing), Ralph Ineson (superskurken Galactus), Julia Garner (Silver Surfer) og, hvis man skal tro rygterne, Robert Downey Jr. i en lille cameo som Victor von Doom/Doctor Doom.
Den mest interessante Marvel-serie i 2025 tegner til at blive ’Daredevil: Born Again’, som trods udskydelser og rewrites endelig giver Matt Murdoch/Daredevil (Charlie Cox) og Wilson Fisk/Kingpin (Vincent D’Onofrio) en ordentlig velkomst til MCU.
Var man som jeg stor fan af den oprindelige Netflix-serie, vil man vide, at Marvel/Disney har meget at leve op til. Heldigvis er seriens showrunner Dario Scardapane, som var med til at producere og skrive den beslægtede ’The Punisher’ med Jon Bernthal (der også medvirker i ’Born Again’), så man kan håbe, stemningen fra Netflix-franchisen bevares en smule.
Marvel befinder sig dog stadig i et skrøbeligt stadie grundet de seneste års formnedgang, og derfor er det vigtigt, at de genvinder noget momentum i 2025 med disse titler. Med tanke på at ’Avengers: Doomsday’ og ’Avengers: Secret Wars’ allerede lander i 2026 og 2027, har Marvel brug for en stime af succesfulde film og serier, som kan skabe lidt af den samme magiske forventningsglæde, der var i 2018-19 med de forrige ’Avengers’-film.
Tiden vil vise, om 2025 bliver endnu et år, hvor de store film flopper, og hvor Marvel bevæger sig et skridt nærmere afgrunden.
På papiret ligner det dog mere et comeback.
Med eller uden multivers?
Eftersom Marvels nuværende æra hedder ’The Multiverse Saga’ er der bestemt ikke noget, der tyder på, at Feige og studiet har tænkt sig at droppe de parallelle tidslinjer.
Men med ’Thunderbolts*’, ’Ironheart’, ’Daredevil: Born Again’ og ’Captain America: Brave New World kunne det i hvert fald godt ligne, at man i 2025 tager et skridt tilbage til Jordens singulære setting for at give det det gængse publikum en fair chance for at følge med i handlingen.
Den kommende fase seks og de to ’Avengers’-film vil formentlig binde en knude på ’The Multiverse Saga’ og gøre plads til endnu en saga/flere faser, men alligevel må det formodes, at multiverset kommer til at spille en rolle inden da.
Selvom multiverset er den mest oplagte prygelknabe i MCU, kan franchisens seneste problemer ikke kun tilskrives dette koncept – her kan man i stedet pege på alt fra underudviklede karakterer til manglende fortælleglæde. ’Spider-Verse’-filmene har trods alt bevist, at flere universer ikke altid er lig med mangel på spænding, nerve og konsekvens.
Nu er Marvel så begyndt at trække stjerner som Robert Downey Jr. og Chris Evans tilbage i manegen, hvilket multiversets talrige muligheder tillader.
Om det giver pote eller ej, må tiden vise, men lige nu og her er det vigtigste for Marvel, at de får revitaliseret deres historier og karakterer, så vi som publikum igen kan mærke, at der er noget på spil.
’Captain America: Brave New World’ åbner årets Marvel-bal i biografen 12. februar. ’Superman’ lancerer det nye DCU 10. juli.