Årets fem bedste udenlandske designere

Vi ser tilbage på det internationale modeår og de designere, som har imponeret os mest. Igen er listen domineret af modens absolutte sværvægtere, men en enkelt ‘ny’ profil har sneget sig med.
Årets fem bedste udenlandske designere
Et look fra Guccis aw17-kollektion, som Rihanna senere var med til at hype
Fra Martine Roses AW17-kollektion

5. Martine Rose: Martine Rose og Balenciaga (Menswear)

Igennem et helt årti er den britiske designer gået under radaren med sin progressive tilgang til menswear. Men alt har ændret sig i tiårs jubilæumsåret, hvor Martine Rose langt om længe har cementeret sin relevans på den store internationale modescene.

Det er i særdeleshed hendes flirt med normcore og dadcore-æstetikken, der står klarest i ændringen fra hendes seneste kollektioner – og netop de tag på moden er også katalysatorerne for hendes definitive gennembrud.

Fra Martine Roses AW17-kollektion

Med sin AW17-kollektion formåede Rose at skildre en række mandlige arketyper, hvorigennem hun blandt andet skubbede til grænserne og idealerne for, hvordan jakkesæt, slips og slipsenål kan bæres – ja, står det til Rose, må det må gerne være oversize og proportionsudfordrende på den helt ‘kiksede’ bankmandsfacon.

Fra Martine Roses SS18-kollektion

Når alt kommer til alt, skyldes Roses succes nok også, at æstetikken og udfordringen af den traditionelle luksusmode til forveksling ligner noget, der kunne komme fra Demna Gvasalias hånd. Men lige netop den sammenligning er faktisk heller ikke helt tilfældig. Martine Rose har nemlig ageret konsulent for Gvasalia i forbindelse med Balenciagas herrekollektioner. Og med den rolle på cv’et bekræfter hun kun sin berettigelse på listen over årets bedste udenlandske designere.


Fra Guccis SS18-kollektion

4. Alessandro Michele: Gucci

Vi påpegede en regulær renæssance, da vi sidste år fremhævede, hvordan Alessandro Micheles quirky, vintageinspirerede og meget androgyne designtilgang gjorde Gucci til et af modens mest toneangivende mærker. Nu er hans hang til stærke farver, bombastiske broderier og iøjnefaldende mønstermix blevet hverdag i modelandskabet, men Micheles relevans er ikke falmet af den grund.

Fra Guccis Cruise ’18-kollektion

Blandt årets højdepunkter står Cruise 2018-kollektionen, hvor Michele kommenterede på den kopikultur, der altid har hersket omkring luksusmoden, ved at sende modeller ned af catwalken iført statements som Guccy og Real Gucci. Han har også fortsat de vintageinspirerede 70’er- og 80’er-referencer, der så fint indkapsler hans designvision sammen med en overdådig og pompøs detaljerigdom i tøjet.

Alessandro Michele sammen med modellen Hari Nef og fotografen Petra Collins ved lanceringen af parfumen Gucci Bloom

Og så må man ikke glemme den massive kendiskærlighed, der fortsat har floreret omkring Gucci-brandet og gjort det til et af årets klart stærkeste. Stærkt ført an af Beyoncé og datteren Blue Ivy har Gucci sørget for, at de har stået indprentet på nethinden hos alle med hang til popkultur og sociale medier.

Fra Guccis AW17-kollektion

Alessandro Michele har indtil videre vist sig at være det langtidsholdbare friske pust, der på imponerende vis har genoplivet et falmende modehus. Og med den kreativitet som han konstant lægger for dagen, kan man kun glæde sig til at se, hvordan de næste kollektioner kommer til at udarte sig. Men samtidig må man også stille sig selv spørgsmålet: Hvor længe kan han fastholde momentum med sin ekstremt maksimalitiske tilgang til moden?


Off-White AW17

3. Virgil Abloh: Off White

Virgil Abloh er en designer af tidsånden. Uden at negligere hans designevner kommer man ikke uden om, at det er hele pakken, der gør Kanye Wests (tidligere) medsammensvorne til en af de mest indflydelsesrige personer i modeverdenen lige nu.

Kaia Gerber på catwalken til Off-Whites SS18-show

Abloh er personificeringen af den drøm, han ofte selv refererer til, når han giver interviews, og som efterhånden er allestedsnærværende i det aktuelle modebillede: At komme ind fra gaden som autodidakt designer og blande sig i det ellers lukkede modeselskab – blandt andet med hjælp fra sociale medier.

Virgil Abloh x Nike ‘The Ten’

Selv om Off-White-designeren har markeret sig stærkt med kollektioner for sit eget brand igen i år, er det på collab-fronten, han udmærker sig. Abloh ved hvor magtfuld et redskab samarbejderne er, hvis man konstant vil være top of mind hos forbrugererne og medierne. Han har blandet blod med brands som Moncler, Levi’s og Rimova, mens årets helt store højdepunkt utvivlsomt er det famøse ‘The Ten’-collab med Nike, hvor han dekonstruerede ti ikoniske sneaker-silhuetter.

Off-White Resort 2018

Ablohs relevans er heller ikke blevet mindre af, at intensive rygter har floreret om, at han skulle overtage designroret hos store modehuse som Givenchy og Versace. Indtil videre er det forblevet på rygteplan, men noget kunne tyde på, at han kan lande en stor post som kreativ direktør i et af de store modehuse i 2018.

Og ja, så kan vi også kun krydse fingre for, at rygterne om et samarbejde mellem Off-White og Louis Vuitton realiseres i det nye år.


Fra Balenciagas SS18-kollektion

2. Demna Gvasalia: Vetements og Balenciaga

2017 har igen været Demna Gvasalias år. På sin helt egen måde har designeren endnu engang redefineret modens luksuriøse glansbilleder, når han med en humoristisk distancering har fortsat sin totale udfordring af luksus med sine kollektioner for både Vetements og Balenciaga. Gvasalia har endda formået at vippe Gucci af pinden som årets hotteste mærke, ifølge Business of Fashion.

Med den største selvfølgelighed blandede han sig i den amerikanske valgkamp – om end han påstod, at det ikke var et politisk budskab – da han i Balenciagas AW17-kollektion fortolkede på Bernie Sanders kampagnelogo.

Balenciaga AW17

Også brugen af Kering-logoet (ejerne bag Balenciaga, Saint Laurent og Gucci) og de halvkiksede corporate-referencer står frem som nogle af de takes på moden, som man husker Gvasalias 2017 for – naturligvis akkompagneret af den hype, der har været omkring Balenciagas luksuriøse læderversion af Ikea-posen.

Vetements AW17

Og så må vi selvfølgelig ikke glemme designerens dominans på sneaker-fronten med sit Speed Runner-sokkedesign og den voluminøse Triple S-silhuet. Gvasalia har gjort det legitimt at spendere +4.000 kroner på sneakers.

Vetements SS18

Men der har også været ridser i lakken hos Gvasalia – også selv om skylden nok ikke skal placeres hos ham. Ikke desto mindre har der igen været adskillige sager om elendig behandling af Balenciaga-modeller. Og ja, så tør jeg også godt antyde, at Vetements-hypen meget vel kan synge på sidste vers. I hvert fald sælges kollektionerne med de astronomisk høje priser ikke i samme fart som tidligere. (Køb AW17-kollektionen på udsalg hos Mr. Porter nu.)


Kaia Gerber i Calvin Klein SS18

1.Raf Simons: Raf Simons og Calvin Klein

Der har aldrig hersket tvivl om Raf Simons’ stjernestatus, men 2017 har alligevel været året, hvor den belgiske designer har leveret sin måske største magtdemonstration til dato. En magtdemonstration, der også er blevet hæderkronet med titlen som årets (amerikanske) designer ved både CFDA Fashion Awards og British Fashion Awards.

Der har hvilet et massivt pres og tårnhøje forventninger til designeren, siden han overtog designroret hos Calvin Klein. Men siden den første model entrerede catwalken under designerens første præsentation for CK i New York i februar, var det tydeligt, hvordan en revitalisering af Calvin Klein var igangsat.

Calvin Klein AW17

På overlegen vis har Simons forbundet Calvin Kleins all-american arv med den særprægede og progressive æstetik, der altid har kendetegnet ham som designer. Og resultatet taler sit tydelige sprog: Cowboystøvler, detaljefyldte suits, western-referencer og denim har igen gjort Calvin Klein til et af modens hotteste mærker.

Fra Raf Simons’ AW17-kollektion

Også Simons’ kreationer i eget navn har markeret sig solidt i det forgangne modeår med en fortsat udfordring af silhuetter og proportioner, men også med flere kommentarer til det ustabile politiske landskab i USA, hvor ‘I <3 NY’-sweateren fra AW17-kollektionen nok står ud som det mest karakteristiske symbol for det.

Som prikken over i’et (og som et humoristisk input) har designeren også sat en taperulle til salg til 1.250(!) kroner. Men ja, hvis ikke årets bedste internationale designer kan sælge sådan en, hvem kan så?

Læs også: Årets ti bedste sneaker-modeller, som du stadig kan få fingre i

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af