15 navne Roskilde Festival bør booke til Orange Scene

Det er den tid igen: Roskilde Festival skal til at sammenstykke næste års program, og som altid er Orange Scene den sværeste nød at knække. Her er vores bud på 15 navne, der vil få festivalens største scene til at lyse op.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Taylor Swift

Hvorfor?
Taylor Swift har endnu til gode at give koncert i Danmark, og med festivalens bookinger af stjerner som Rihanna og Nicki Minaj er det ikke længere utænkeligt med Billboard-pop på toppen af plakaten. Det vil være et scoop for Roskilde, hvis det lader sig gøre, for Taylor Swift, der forlod countrysporet for at gå full on pop på det fremragende album ’1989’, har som en af tidens største stjerner formatet til at skabe den fest og fællessang, der er nødvendig for at nå ud til de 60.000 mennesker, der er plads til ved Orange Scene.

Er det sandsynligt?
Tja… Taylor Swift har turneret USA og Canada tyndt i løbet af 2015 og har endnu ikke annonceret nogle koncertdatoer for 2016. De gange, hun har været i Europa, har det dog primært været i London med enkelte afstikkere til eksempelvis Tyskland og Irland. Baseret på hendes hidtidige besøg virker det derfor ikke særligt sandsynligt, at hun overhovedet skulle komme forbi Danmark, men som led i en større Europa-turné er det bestemt heller ikke utænkeligt. Håbet lever – og hun er da for helvede nødt til at komme forbi på ét eller andet tidspunkt.

Læs om flere Orange-ønsker på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Blur

Hvorfor?
Hvorfor var Blur ikke forbi en dansk festival i 2015? Blev deres comeback simpelthen annonceret for sent til, at nogen havde tid til at rykke på det? Svaret står hen i det uvisse, men efter deres Smukfest-optræden i 2012 virker det mere end oplagt, at Damon Albarn og co. rammer Dyrskuepladsen med deres solide ’The Magic Whip’ og selvfølgelig en kavalkade af hits fra en af de mest lukrative rockkarrierer i nyere tid. En hitparade, der samtidig vil føles frisk. Hvad mere kan man bede om?

Er det sandsynligt?
Blur har i øjeblikket ingen planer for 2016, men mon ikke, at deres turné fortsætter langt ind i det nye år? Og så er Damon Albarn jo glad for Roskilde Festival – det viste han med sin geniale solokoncert i 2014 samt involveringen i dette års Africa Express-show. Det virker som om, at han rent faktisk har udviklet et personligt forhold til festivalen, og det vejer tungt, når store bands skal lokkes til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Beyoncé

Hvorfor?
Fordi Beyoncé er omtrent verdens største popstjerne, fordi hun leverer varen, og fordi hun er en stensikker billetsælger. Hendes koncerter er store udstyrsstykker udtænkt ned i mindste detalje, udført til perfektion, og med et hav af hits bag sig vil der være lagt op til en popfest af de helt store. Rihanna og Nicki Minaj delte vandene både før, under og efter deres Orange-koncerter: Beyoncé kunne være navnet, der for alvor cementerer popmusikkens plads på Roskildes største scene.

Er det sandsynligt?
Det er svært at se for sig, men bestemt ikke umuligt. Roskilde skal jo hive nogle kaniner op af hatten, og booking-gruppen har tidligere indrømmet, at hun står højt på deres ønskeseddel. Men Beyoncé er ikke ligefrem kendt for at spille på festivaler, og de 27 trucks, der angiveligt skulle til for at fragte alt udstyret til Forum-koncerten i 2013, virker ærlig talt til at være alt, alt for meget for en scene som Orange. Endvidere er hendes seneste album fra december 2013, hvilket gør det noget forældet til næste sommer. Men igen er vi lidt ude i gætteland: Hvis der kommer et nyt album inden foråret og en turné efterfølgende, er bolden kastet i luften. Hvor der er vilje, er der vej.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Mark Ronson og venner

Hvorfor?
Mange Roskilde-anmeldelser (både i medier og på campingpladsen) ender tit i klicheen omkring, hvorvidt et navn kunne finde ud af at ’starte en fest’. Nu handler alt jo ikke om fest, bare fordi man er på festival, men skal det være, så hyr for Guds skyld Mark Ronson. Hans seneste album, ’Uptown Special’, er et funky festfyrværkeri fyldt med finesse, og hans optræden på dette års Glastonbury skulle have været legendarisk med gæster som Tame Impalas Kevin Parker, Boy George og til sidst Grandmaster Flash, George Clinton og Mary J. Blige til ’Uptown Funk’. Ronson på Orange Scene kunne være en af de helt store aftenfester, hvor den britiske dj- og producer med de gode forbindelser naturligvis ville hive gæster fra programmet op på scenen til overraskelser en masse. En slags popudgave af Africa Express.

Er det sandsynligt?
Ronson spillede masser af festivaler over sommeren, men Danmark blev udeladt af ligningen. Det virker dog til, at ’Uptown Special’ stadig har så meget momentum, at flere koncerter (selv om de ikke er planlagt) i 2016 bestemt ikke virker usandsynligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Missy Elliott

Hvorfor?
Hun har ikke udgivet et album siden 2005’s ’The Cookbook’ og ikke besøgt Danmark siden en koncert i Store Vega sommeren 2010. Men der er kommet gang i Missy-gryden igen: Rapperen med det bugnende og hiphop-historisk skelsættende bagkatalog lagde i februar vejen forbi Katy Perrys halvlegsshow under Super Bowl, hun var med på Diplo og Skrillex’ Jack Ü-album (via dette remix), og for nyligt spillede Janet Jackson under en koncert et friskt nummer med Elliott på gæsterap.

Alt det her signalerer, at hun langt fra er gået på pension, og alt tyder på, at hun i øjeblikket arbejder på sit syvende album: Pharrell har hos Fallon talt om at hjælpe til med produktionen, og Missy har tweetet billeder af sig selv i studiet med sin gamle partner in crime, Timbaland. Elliotts output i start-00’erne er legendarisk, og en Orange-koncert ville være i samme boldgade som Outkasts – en legende, der vækkes til live. Denne gang måske endda med friskt materiale.

Er det sandsynligt?
Det er svært at spå om. Det kræver naturligvis, at et nyt album manifesterer sig i en ikke alt for fjern fremtid. Men sker det, så er muligheden bestemt til stede. Elliott spillede to koncerter i 2015 – begge på festivaler – så det er ikke fordi, at hun er for fin til det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Drake

Hvorfor?
Fordi Drake kun bliver større og større (og rigere), og fordi han skylder sit danske publikum og Roskilde Festival det efter at have aflyst hele to gange – først i 2010 og senest i 2014. Han har endvidere været enormt aktiv i år med udgivelsen af ’If You’re Reading This It’s Too Late’, beefen med Meek Mill, det helt nye Future-samarbejde ’What a Time to Be Alive’ – og så er ’Views from the 6’ stadig på vej. Det er en af de senere års allerstørste stjerner, som vi stadig har til gode at opleve på Roskilde.

Er det sandsynligt?
Det ville i hvert fald kun være rimeligt. Drake gør meget ud af at vise, hvor meget han sætter pris på sine fans, og da han i 2014 aflyste Roskilde-koncerten på grund af sygdom udtalte han, at det knuste hans hjerte. Når han alligevel skal ud og fremføre sit nye materiale live og sandsynligvis skal forbi Europa, burde en koncert på Roskilde stå højt på listen. Ellers er det snart på tide med en begmand.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Mø

Hvorfor?
Karen Marie Ørsted er Danmarks største pop-darling i mange år, og da hendes foreløbige Roskilde-koncerter i 2013 og 2014 har været med til at katapultere hende deropad er det helt og aldeles uundgåeligt, at hun ikke skulle vende tilbage. Arena-teltet i 2014 var propfyldt (og det er mildt sagt), så næste naturlige skridt må selvfølgelig være Orange Scene. Det ville være fuldt fortjent.

Er det sandsynligt?
Ja. Medmindre har travlt med at turnere andetsteds, vil hun med al sandsynlighed være klar på at besøge Roskilde igen. Hun er garant for en folkefest, og med ’Lean On’ i ryggen er det ligegyldigt, om hun udgiver en ny plade først (selv om det selvfølgelig både er at foretrække og ligger i kortene). For Roskilde er det en sikker vinder, som de kan vælge at bringe i spil.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. The Weeknd

Hvorfor?
Fordi Abel Tesfaye med den Max Martin-producerede ’Can’t Feel My Face’ brød helt igennem til mainstreamen hen over sommeren, fordi han er aktuel med det glimrende (men ikke fejlfrie) ’Beauty Behind the Madness’, fordi han kun har spillet én koncert her i landet (og det som supportnavn for Drake), og ikke mindst fordi hans dystre take på r’n’b-genren er originalt og knugende intenst. The Weeknd er det bedste bud på en ny alternativ stjerne, der rammer både bredt og smalt, og vi håber at kunne se Tesfaye og hans band lyse Orange Scene op.

Er det sandsynligt?
Det er af ovennævnte årsager meget oplagt, og man kan egentlig undre sig over, at Roskilde ikke har formået at booke ham siden han lagde sine tre stærke mixtapes ud i 2011. Når han nu er aktuel igen må man formode, at han også tager på turné i Europa, hvor han også har hittet stort. Der er dog ingen offentliggjorte koncertplaner for 2016 endnu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Black Sabbath

Hvorfor?
Roskilde Festival har de senere år haft svært ved at finde rocknavne, for slet ikke at snakke om metalnavne, der har kunnet fylde pladsen foran Orange Scene og som desuden ikke har spillet på festivalen mange gange før. Bookinger af The Rolling Stones sidste år og Paul McCartney i år har også vist, at festivalen stadig gerne vil formidle rockarven for sit fortrinsvis unge publikum med nogle af historiens allerstørste navne før de endegyldigt må takke af.

Black Sabbath, som på mange måder er det mest definitive og indflydelsesrige heavy metal-band overhovedet, spillede på Roskilde tilbage i 2005 på en gendannelsesturné, men stoppede året efter. I 2011 blev de så gendannet endnu engang med den originale forsanger Ozzy Osbourne, udgav et nyt album i 2013, og i år kan de fejre 45 års-jubilæum for deres klassiske selvbetitlede debutalbum, så det er på flere måder et tungt og aktuelt navn for Roskilde Festival.

Er det sandsynligt?
Ja. Bandet har netop meldt ud, at de tager på en sidste turné kaldet The End i 2016. Guitarist Tony Iommi bekræftede efterfølgende i et interview med Rolling Stone, at det er den definitivt sidste turné og forsikrede desuden om, at gruppen kommer forbi den britiske hjemstavn – selv om ingen europæiske datoer endnu er annonceret. Så muligheden for, at bookerne kan få lokket de aldrende herrer til at lave en sidste historisk opvisning i guitarriffs og dommedagsstemning på Orange Scene er bestemt til stede.

OBS: Black Sabbath er siden listens publicering blevet booket til Copenhell.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Frank Ocean

Hvorfor?
Åh, Frankie. Why you gotta do this to me? Frank driller. Hans album kom aldrig i juli som lovet, vi mangler endnu at få en officiel single, og hans eneste annoncerede koncert i 2015 (til FYF Fest i august) endte med at blive aflyst uden nogen dybere forklaring. Hvad foregår der? Det er ikke helt til at sige, men man kan med ja-hatten på tolke den aflyste festivaloptræden som et tegn på, at Frank nu virkelig fokuserer på at få sit kommende album stemplet og afleveret. Det drejer sig om en af de mest unikke stemmer indenfor de seneste mange års pop og r’n’b: Roskilde ville gøre et scoop med en Orange-booking.

Er det sandsynligt?
Only Frank knows… Og han siger pt. ikke så meget. Men altså: Albummet kommer jo. Og der kommer en tour. Og Frank vil gerne spille festivaler. Falder Mikado-pindene rigtigt, er det her alt andet end utænkeligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Radiohead

Hvorfor?
Radiohead er i manges optik det vigtigste rockband inden for de seneste 20 år, og da det er et band, der kan fylde pladsen foran Orange, og som desuden ikke har spillet på festivalen siden 2008, er det et godt bud på en headliner. Guitarist Jonny Greenwood har bekræftet, at bandet er gået i gang med at skrive nye sange, så aktualitetskravet burde også kunne krydses af, hvis de bliver færdige med et nyt album til næste år.

Er det sandsynligt?
Det er ikke rigtigt til at sige. Der er næppe nogen tvivl om, at festivalbookerne gerne ser Radiohead på Roskilde (foruden 2008 besøgte de også festivalen i 1994 og 1997), men det afhænger vist mest af alt af Thom Yorke og co. De har ingen annoncerede koncerter som det ser ud lige nu, og det lader umiddelbart ikke til, at de har travlt med at få et nyt album ud til deres fans. Siden 2003’s ’Hail to the Thief’ er det (foruden et remix-album og en liveudgivelse) kun blevet til to studieplader – ’In Rainbows’ fra 2007 og ’The King of Limbs’ fra 2011. Men med den frekvens af udgivelser passer 2016 jo sådan set meget godt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Tame Impala

Hvorfor?
Tame Impala spillede tilbage i 2011 på Roskilde, hvis bookere på baggrund af debuten ’Innerspeaker’ hurtigt havde opfanget, at der var noget interessant i gære hos det australske band. Festivalen har igennem årenes løb generelt været gode til at booke navne, der er på vej op og promovere dem for et dansk publikum, før de er slået bredere igennem – for dernæst at booke dem igen på de helt store scener. Det skete i år med blandt andet Disclosure og Florence + The Machine. Det samme ville kunne gøre sig gældende for Tame Impala, der på det mesterlige ’Currents’ godt nok er trådt et skridt væk fra den psykedeliske guitarrock, men uden at gå ned på kvaliteten.

Er det sandsynligt?
Både og. Tame Impala spiller i Falconer Salen i København til februar, og i det henseende er de mindre oplagte til en sommerfestival, når de lige har spillet i landet. Men da der er venteliste på billetterne til Falconer Salen kan det tyde på, at efterspørgslen er stor. Hvis Roskilde-gæsternes bandønsker afspejler det samme og det passer ind i bandets tourplaner, er en koncert på Orange Scene ganske sandsynlig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Miguel

Hvorfor?
Miguel er født til at stå på en scene. Han er en entertainer af Guds nåde, hvor kød, blod, sved, tårer og showmanship smelter sammen til en poppakke, der er de færreste forundt. På scenen driver sex og lyster som oftest ned af festivaldugene, og lummerheden var da også i højsædet, da r’n’b-crooneren var forbi Roskilde Festival og Arena i 2013. Dengang var det med det kalorieholdige gennembrudsalbum ’Kaleidoscope Dream’ i bagagen, men den Jimi Hendrix-inspirerede rocktilgang på dette års ’Wildheart’ kunne godt indikere, at Miguel nu rent faktisk kan spille Orange op – lidt ligesom Kendrick Lamar, der i år brugte ekstra bulder og brag for at gøre sin hiphop Orange-klar.

Er det sandsynligt?
’Wildheart’ er stadig ungt, og albummet udkom midt i festivalsæsonen, hvorfor Miguel nu fokuserer på en almindelig turné, der blandt andet bringer ham forbi Danmark og Falconer Salen på tirsdag. Men der er ingen tvivl om, at han også tager festivalrunden sommeren 2016, så det er bestemt mere end sandsynligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Janet Jackson

Hvorfor?
Janet Jackson har inspireret alt, der kan kravle, gå og croone i den moderne r’n’b, og så er hun samtidig en af 90’ernes allermest sælgende kunstnere. En popkunstner, der har både formatet, erfaringen og kataloget til at samle Orange Scene. Jackson udsender lige om lidt sit comeback-album ’Unbreakable’, og de første single tyder på, at hun er i yderst god form, selv om man skal syv år tilbage for at finde hendes seneste plade.

Er det sandsynligt?
Det er ikke umuligt. Jackson er allerede i gang med sin stort anlagte Unbreakable World Tour, der strækker sig helt frem til slutningen af juni – udelukkende med koncerter i USA, Canada og Japan. Det ville næsten være underligt, hvis ikke hun udbyggede touren til Europa, og så må Roskilde jo bare ud og vifte med checkhæftet.

OBS: Janet Jackson har siden listens publicering annonceret en koncert i Forum den 30. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. Kanye West

Hvorfor?
Behøver vi forklare hvorfor? Okay… Fordi Kanye er en superstjerne, der bliver ved med at gå nye veje og bliver ved med at provokere, og fordi den annoncerede koncert i Forum sidste år blev aflyst på grund af scenedesignet, der simpelthen var for stort. ’SWISH’, efterfølgeren til det rå og minimalistiske ’Yeezus’, har været på vej i lang tid nu og kan sådan set ramme internettet hvilket som helst øjeblik. De offentliggjorte singler er solide, men vi har ikke helt nogen fornemmelse af, hvilken retning han går denne her gang: ‘All Day’, ‘Only One’, ‘Wolves og den nye ‘Fade’ er alle vidt forskellige numre. Kanye er en artist, der på mange måder passer på Roskildes moderne profil: Han appellerer bredt, men skifter konstant form, han refererer til fortiden, men peger ud i fremtiden, og han er frem for alt drevet af en kunstnerisk vision, der viser sig i alt, han laver.

Er det sandsynligt?
Det er sandsynligt på den måde, at Dyrskuepladsen og dens kapacitet passer på hans størrelse. Forum havde med stor sandsynlighed vist sig alt for lille, så medmindre man skulle ty til Jyske Bank Boxen eller gå full-scale i den knap så lydvenlige Parken, så er Orange Scene det bedste bud på en platform, hvor Kanye kan folde sig ud. Han har desuden også optrådt på festivalen to gange før. Men den vigtigste faktor er stadig, at han nærmer sig Europa på en turné – og det sker nok ikke før ’SWISH’ er udkommet.

Læs videre på sidste side om de navne, der lige netop ikke klarede cuttet til listen.

Beck på Smukfest. Foto: Helle Arensbak.

Dem overvejede vi også

Rihanna
‘R8’ er efter alt at dømme på trapperne (og Rihannas stjerne er steget betydeligt med ‘FourFiveSeconds’ og ‘Bitch Better Have My Money’), men det er lidt for kedeligt allerede at hive hende tilbage til Orange.

Public Enemy/Massive Attack
Én ting er bare at remse gamle, fede navne op, der stadig spiller live – som Public Enemy og Massive Attack. Noget andet er at finde gamle, fede navne, hvor man rent faktisk kan koble en mulig booking sammen med nylig aktivitet og fornyet relevans – som vi har prøvet på med nogle af navnene på selve listen.

Lana Del Rey
Det nye album ‘Honeymoon’ er – om end solidt – lidt for balladetungt til, at vi rigtigt higer efter en festivalkoncert.

Beck
Der skulle jo efter sigende komme et Beck-album til, men med dette års Smukfest-optræden in mente tror vi ikke på, at Roskilde Festival har lyst til at sætte tænderne i Beck.

N.W.A med Eminem
Det var kort rygtet, at N.W.A ville ryge på reunion-tour med Eminem som erstatning for Eazy-E. Tanken blev dog hurtigt skudt ned af gruppens bagland, og hvor meget vi end er fans af ideen er det simpelthen for stort et skud i tågen.

Adele
Passer Adele til Orange Scene? Vi ved det ikke rigtigt… Og så er den britiske sangerinde lige meget hvad kendt for ikke at spille festivaler.

PJ Harvey / D’Angelo / Den Sorte Skole
Stærke navne, der bestemt ville pynte på plakaten – men måske hellere på Arena?

Daft Punk / Rage Against The Machine
Every year… Men det sker jo ikke. Eller gør det? Nej. Jo? Suk…

Læs også: Poppens ubestridte bad gal: Fem sider af Rihannas musik-persona gennem tiden

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af