Roskilde-talenter: Her er vores 10 favoritter i vækstlagsprogrammet

Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at Roskilde Festival først sætter gang i den gode musik, når der åbnes for de store scener om eftermiddagen onsdag. Festivalen har i dag annonceret 27 nye navne til de tre indledende dage 1.-3. juli, så vækstlagsprogrammet nu er komplet med 43 kunstnere. Her er de navne i det samlede talentfelt, vi glæder os mest til at se.
Roskilde-talenter: Her er vores 10 favoritter i vækstlagsprogrammet
Emil Kruse.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Artigeardit

Danske Artigeardit har markeret sig som en af tidens mest spændende nye rappere. Hans sprogbrug er levende, han er utvetydigt karismatisk bag mikrofonen, og hans lyd balancerer fint mellem den lyriske hiphop og tidens populære, mere melodiske gaderap.

Han udgav tilbage i 2016 den selvsikre debut-ep ‘Fristelse fordærver’, men har ud over et par singler siden da fokuseret på at lave sit debutalbum, som helt sikkert kommer til at fylde dagsordenen på Roskilde Festival. Og dét er værd at glæde sig til.

Artigeardit spiller på Countdown tirsdag den 3. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Marshall Cecil

Trioen Marshall Cecil udgav i slutningen af sidste år den gribende single ’Going Up / Going Down’, der øjeblikkeligt fik dem ind på vores radar. Sidenhen har de udgivet både ep’en ’Heady (pt. 1)’ og deres hidtil stærkeste nummer ’Beautiful World’, der videre har vist, at deres alternative popunivers spænder vidt i både følelser og i lyd.

Uanset om det gælder lyksalighed, melankoli eller triumf, er Marshall Cecil i stand til at udtrykke det via musik. Og så formår de meget elegant både at være ambitiøst nytænkende og enormt lyttervenlige på samme tid, hvilket er en bedrift i sig selv.

Marshall Cecil spiller på Rising tirsdag den 3. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Sassy 009

Fra Oslo finder vi endnu en trio, der udfordrer popmusikkens konventioner, her med mere elektroniske virkemidler end Marshall Cecil. På den glimrende debut-ep ’Do You Mind’ fra sidste år viste Sassy 009, at deres dystre electropop bliver skabt fuldkommen på gruppens egne præmisser. Lyden kan være fyldt med distortion eller endda inkorporere lyden af en fløjte, men det bidrager kun til gruppens effektive og særegne udtryk.

Tro dog ikke, at de kun kan finde ud af at skabe dyster stemning – deres pulserende techno-underlæg kan sagtens skabe en fest live. Der var faktisk noget nær klubstemning, da de i 2017 varmede op for de ligeledes Roskilde-aktuelle veninder fra Smerz.

Sassy 009 spiller på Countdown søndag den 1. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Ecstasy in Order

Man skulle ikke umiddelbart tro det, men Ecstasy in Order er at finde på Vellness Plader, der blandt andet har givet os Sjæl i Flammer, Hong Kong og Franske Piger. I modsætning til de dansksprogede popkolleger, der er i flertal hos kollektivet, er lyden hos Ecstasy in Order en fusion af postpunk og klubmusik. Manchesters 90’ere i fuldt flor.

Ep’en ’XIO1’ er trods sin lidt kringlede titel en virkelig solid udgivelse, der til fulde udnytter den elektroniske musiks pulserende ligheder med postpunkens mørke kompositioner.

Ecstasy in Order spiller på Countdown mandag den 2. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Clarissa Connelly

Den aarhusianske sanger Clarissa Connelly vakte første gang vores opmærksomhed i 2015, da hun udgav den introverte electropop-basker ’Undone’. Denne sang viste sig dog at være lettere misvisende, da hendes øvrige sange er langt mindre orienteret omkring fængende hooks.

I stedet har hun med sange som ’Goji Berry Nights’ og ’De Novo’ fokuseret på at udforske elektroniske såvel som organiske klangflader i sine fyldige omend stadig æteriske kompositioner. Connellys nye album ’Tech Duinn’ lander 2. april.

Clarissa Connelly spiller på Rising søndag den 1. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Emil Kruse

Emil Kruse havde lavet masser af musik i Sleng og som Aesthetic, men da han i 2016 stod på Roskilde Festival i eget navn (som led i et større koncertarrangement), bugnede diskografien ikke.

Siden da har rapperen udgivet to stærke ep’er – ‘Slumromantiker’ (2016) og ‘I dine øjne blå’ (2017) – og som et tiltrængt alternativ til Soundcloud-rap og gaderap kører Kruse sin helt egen stil, hvor poetiske tekster parres med næsten house-agtige beats, der henter inspiration fra producere som Kaytranada.

Emil Kruse spiller på Countdown søndag den 1. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jada

Sidste år var vi lidt efter Roskilde for ikke at have særlig mange af de mindre r’n’b-navne, selv om de havde nogle af genrens sværvægtere omkring toppen af plakaten. Den kritik lader de til at have taget til sig, for alene i vækstlagsprogrammet er der en pæn håndfuld r’n’b-navne, hvor det mest spændende er danske Jada, der læner sig meget op af popmusikken.

Uanset om man skal kalde det pop eller r’n’b, er én ting i hvert fald sikkert: Med nummeret ’Keep Cool’ har hun cementeret sig som en af de mest lovende nye figurer i dansk musik, både hvad angår at synge, producere og skrive sange.

Jada spiller på Countdown søndag den 1. juli.


Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Lød

Den københavnske rockmusik etablerede sig allerede i starten af årtiet med bands som Vår, Iceage og Lower, men tro ikke, at den er færdig med at udvikle sig. Sidste år bød Roskildes Rising-scene på Værket, der kører den fulde progrock-stil med tværfløjte, og i år er turen kommet til Lød, der i stedet trækker på 70’ernes tyske krautrock.

Løds musik er bygget op omkring langvarige, lettere monotome grooves, der på inciterende vis bygger op til den angst og dissociation, der har stået centralt i københavnerscenen lige fra starten af.

Lød spiller på Rising tirsdag den 3. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Fraads

Hiphopduoen Fraads består af produceren David Engelbrecht og rapperen med det vidunderlige navn Papa Erotic. Engelbrechts beats er blide og underspillede, men de er samtidig fyldt med et varieret udbud af interessante lyde, der stikker markant ud i forhold til de fleste af tidens tendenser i genren.

Produktionen er dog kun halvdelen af deres succesformel. Den anden er Papa Erotic og især hans skæve, nærmest opklippede flow, der udfolder sig impulsivt og uforudsigeligt over beatet.

Fraads spiller på Countdown mandag den 2. juli.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Ellis May

Når Sophia Maj laver musik under navnet Ellis May, præsenterer hun et sonisk stilsikkert univers, hvor der bliver lagt lige meget fokus på hendes rolle bag mikrofonen som hendes rolle i producerstolen. Hendes stemme kan føles næsten ubehageligt nærværende, mens instrumentationen kan blive dramatisk fjern.

Det er melankolske og skrøbelige lydbilleder, og det er ikke svært at forestille sig en mørk aften på Roskilde Festival, hvor hun kunne stå for en intimitet, man ellers sjældent forbinder med Countdown-scenen. Selv om Ellis May tidligere har bevist, at hun live også kan skrue op for techno-pulsen.

Ellis May spiller på Countdown tirsdag den 3. juli.

Læs også: Roskilde Festival afslører 27 nye navne til Rising og Countdown

Læs også: Roskilde-plakaten lander 5. april – det her kan du forvente

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af