1. Hannah Montana ‘The Best of Both Worlds’ (2006)
Vi kommer ikke uden om det: En udlægning af Miley Cyrus’ karriere bliver nødt til at begynde med Hannah Montana.
Cyrus nåede at udgive fire album under sit karriereskabende pseudonym (‘Hannah Montana 1’, ‘Hannah Montana 2’, ‘Hannah Montana 3’ og – af en eller anden grund – ‘Hannah Montana Forever’), der alle sammen var stopfyldt med Avril Lavigne-agtig poprock om drenge og drømme.
Der er med andre ord nok at vælge imellem, når vi skal finde en sang til at beskrive Miley Cyrus som Disney-stjerne. Så hvorfor ikke bare gå med temasangen til hendes helt egen Disney Channel-serie?
2. ‘7 Things’ (2008)
I 2007 udgav Miley Cyrus sit første album i eget navn i form af ‘Meet Miley Cyrus’ (en slags b-side til ‘Hannah Montana 2’), og året efter fulgte hun op med ‘Breakout’, der var hendes første album uden for Disney-franchisen.
Og hvordan lød Miley Cyrus så, når hun ikke længere var kontraktbundet til at være Hannah Montana?
Svaret viste sig at være ‘lidt som Hannah Montana’. Det illustrerer førstesinglen fra ‘Breakout’ – det teenagerockede breakup-hit ‘7 Things’ – ret godt.
3. ‘Can’t Be Tamed’ (2010)
Mange vil nok fremhæve den demonstrative nøgenhed i musikvideoen til ‘Wrecking Ball’ fra 2013 som det øjeblik, hvor Miley Cyrus endegyldigt rykkede væk fra sit uskyldige Disneystjerne-image.
Andre vil måske pege på popstjernens notoriske twerking med Robin Thicke til samme års MTV Video Music Awards, eller da hun senere på året røg en joint under en takketale.
Eller hvad med … Okay, lad os holde her. Miley Cyrus skabte trods alt mange kontroverser i 2013. Men pointen er, at oprøret begyndte flere år forinden.
Hendes tredje album, ‘Can’t Be Tamed’ fra 2010, var hendes første forsøg på at distancere sig selv fra sit børnevenlige alter ego, og ikke mindst det dunkende, synthpoppede titelnummer understreger, at vi er rykket fra teenageværelset til natklubben.
4. Mike Will Made It ’23’ (feat. Miley Cyrus, Wiz Khalifa & Juicy J) (2013)
Det er teknisk set ikke en Miley Cyrus-sang, men intet nummer indfanger hiphop-Miley lige så godt som produceren Mike Will Made Its ’23’ fra 2013, hvor popstjernen står for både omkvæd og første vers.
Sydstatshiphoppen gennemsyrer ganske vist også en stor del af samme års ‘Bangerz’-album (måske fordi netop Mike Will Made It står bag en stor del af produktionerne), men på ’23’ får vi rent faktisk lov til at høre Cyrus rappe.
Tematikkerne tæller Nike Air Jordan-sneakers, weed og at drikke sin sprut direkte ud af flasken.
Er det vellykket? Det kan måske diskuteres. Men man må sige, at hun går all-in på æstetikken.
5. ‘Dooo It!’ (2015)
At se Cyrus kaste sin kærlighed over sydstatshiphoppen var overraskende, men hendes hidtil største mindfuck lå endnu et par år ude i fremtiden.
For hvem i alverden havde regnet med, at popstjernen i 2015 ville slå pjalterne sammen med det psykedeliske rockband The Flaming Lips for at udgive et halvanden time langt syretrip som sit femte album?
Det er uvirkeligt, at ‘Miley Cyrus & Her Dead Petz’ overhovedet eksisterer.
Og intet nummer understreger absurditeten lige så godt som åbningsnummeret ‘Dooo It!’, hvor Cyrus udfolder sin kærlighed til weed over skæve synthlinjer og gakkede vokalsamples.
»Why they put the dick in the pussy?«, lyder det blandt andet.
6. ‘Rainbowland’ (feat. Dolly Parton) (2017)
Hvor går man hen, når man lige har begået karrierens mest grænsesøgende værk? Tilbage til sine rødder, selvfølgelig.
Miley Cyrus er som bekendt vokset op på en farm uden for Nashville, og med ingen ringere end Billy Ray Cyrus som far og Dolly Parton som gudmor må man sige, at hun har fået countrymusikken ind med modermælken.
Derfor er det faktisk heller ikke så underligt endda, at Miley Cyrus på sit sjette album, ‘Younger Now’, vendte blikket mod netop countrygenren.
Det mest ekstreme eksempel er hippiehymnen ‘Rainbowland’, hvor Parton endda kigger forbi for at levere både moderlige telefonsvarerbeskeder og underskønne ad-libs.
7. ‘Zombie’ (2020)
Forskellen mellem ‘Dead Petz’ og ‘Younger Now’ var altså til at tage og føle på. Men der er om muligt endnu større forskel mellem ‘Younger Now’ og dets 80’er-glitrende rockbrag af en efterfølger, ‘Plastic Hearts’.
Fra det discorockede Dua Lipa-samarbejde ‘Prisoner’ til den Stevie Nicks-klingende førstesingle ‘Midnight Sky’ er der masser af sange på Cyrus’ syvende album, der viser hendes mere rockede side.
Intet nummer understreger dog rockstjerne-karismaen lige så godt som hendes cover af The Cranberries’ ‘Zombie’, som lukker den digitale udgave af ‘Plastic Hearts’-albummet.
Til ingens overraskelse er covernummeret ret fantastisk. At fortolke andre musikeres materiale er trods alt Cyrus’ spidskompetence.
Bonus: ‘Flowers’ (2023)
Det store spørgsmål er så, hvordan Miley Cyrus kommer til at lyde i 2023.
Hun har ikke givet os alverden at arbejde med. Faktisk er førstesinglen ‘Flowers’ den eneste smagsprøve, vi har fået på hendes ottende album.
Umiddelbart lyder ‘Flowers’ som en tilbagevenden til mere ligefrem popmusik. Men der er også discoelementer at spore, og især basgangen vidner om en noget mere funket stil, end vi er vant til fra Cyrus.
Er tiden kommet til funk-Miley? Det finder vi ud af på fredag.
‘Endless Summer Vacation’ udkommer 10. marts.