Hvert år i oktober måned stimler horrorfans sammen op til Halloween for at se gyserfilm en masse, og her har Soundvenues David Madsen allerede givet sit bud på en velsmagende buffet af de bedste horrorfilm, som kan streames på de forskellige streamingtjenester.
For mange er det et traditionsrigt dekorum at gense alt fra ’The Exorcist’ og ’Night of the Living Dead’ til ’Suspiria’ og ’Scream’, mens andre bruger højtidens foruroligende atmosfære til at prøve kræfter med nyere værker som ’The Night House’ og ’Titane’.
Men hvis du denne Halloween hellere vil trække på smilebåndet end begrave dit ansigt dybt i en pude, er der håb at hente her. Vi har nemlig håndplukket en stribe horrorfilm, som qua deres, ahem … ringe håndværk, har fået en særstatus som de bedste af de dårligste inden for deres felt – og dermed også mest underholdende.
Vi har skærpet kriterierne således, at der kun er udvalgt film, som kan streames eller lejes på de danske streamingtjenester. Derfor finder du ingen ‘Silent Night, Deadly Night 2’, ‘Plan 9 From Outer Space’, ‘Night of the Lepus’, ’Jack Frost’ eller ‘Maximum Overdrive’ på denne liste.
Men nok teknikaliteter. On with the show!
1. ’Troll 2’ (1990)
Du er formentlig stødt på den sjoveste scene i fantasyhorrorfilmen ’Troll 2’, hvor en paralyseret karakter ved navn Arnold ser forfærdet til, mens en gruppe gobliner (altså ikke trolde, som filmtitlen ellers antyder) spiser en ung kvinde levende og udbryder »oh my gooood!«.
Hvis ikke, har du en helt særlig oplevelse i vente. ’Troll 2’ er bredt anerkendt som en af de dårligste film nogensinde, og kort inde i fortællingen forstår man hvorfor.
Filmen handler om en familie, der tager på ferie til en by ved navn Nilbog. Familiens yngste medlem, Joshua, bliver i mellemtiden hjemsøgt af sin bedstefar, der advarer ham mod byen og opfordrer ham til at rejse langt væk med det samme. Det viser sig nemlig, at byen er hjemsted for en samling vegetariske gobliner, der forvandler mennesker til planter og spiser dem.
Skuespillet er så pinagtigt, at det nærmest er umuligt at komme igennem filmen uden at bryde ud i latter. Det forfærdelige manuskript og den slatne instruktion går også op i en højere, morsom enhed.
Man bør heller ikke snyde sig selv for den glimrende dokumentar ’Best Worst Movie’, som netop handler om ’Troll 2’, og som er instrueret af Michael Stephenson, der spillede Joshua i filmen.
Kan ses på Google Play.
2. ‘The Wicker Man’ (2006)
Nej, ikke det oprindelige hovedværk fra 1973 med Christopher Lee.
I denne anledning er der selvfølgelig tale om Neil LaButes remake med Nicolas Cage i en af sine mange bedste værste roller. Et makværk til historiebøgerne, men hvilket et.
Cage spiller politimanden Edward Malus, der ankommer til en ø for at finde en forsvunden pige, men i stedet møder en aparte lokalbefolkning med en stærk forkærlighed for bier.
Filmen blev ligesom sin forgænger markedsført som en horrorfilm, men de få publikummer, der så den i biografen, må alligevel have følt sig taget ved næsen, den specielle oplevelse til trods. Der er velsagtens ikke ét eneste overbevisende horrorelement i filmen, men takket være et trafikuheld af et manuskript, LaButes prætentiøse instruktion og et hav af tåkrummende skuespilpræstationer er man godt underholdt hele vejen igennem.
De største latterudbrud kommer, når Cage overspiller i vanlig maniske stil, som når Malus tumultarisk terroriserer øens beboere eller skrigende udbryder »How’d It Get Burned?«. Også filmens sidste akt, hvor Malus bliver tortureret med bier og brændt levende, er så ufrivilligt komisk, at man knap tror sine egne øjne.
Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Viaplay.
3. ‘Killer Klowns From Outer Space’ (1988)
Med Chiodo-brødrenes kultklassiker ’Killer Klowns From Outer Space’ får man en lille, skøn B-film, hvor en gruppe klovnelignende rumvæsner invaderer en flænge i USA og kidnapper og myrder lokalbefolkningen.
Plottet omhandler også kæresteparret Mike og Debbie samt Debbies ekskæreste, den noble politimand Dave, og tilsammen udgør de et godt gammeldags trekantsdrama, som klichéerne foreskriver. Sammen må de forsøge at stoppe klovnene, inden de har tømt byen for indbyggere.
Det er svært at stå for det kejtede skuespil, de campede klovnekostumer, de pangfarvede kulisser og det absurd humoristiske manuskript, og har man afstemt sine forventninger (filmen er tæt på nul procent uhyggelig), så venter der en herlig fornøjelse.
Kan ses på Prime Video.
4. ‘Reptilicus’ (1961)
Dansk film anno 1960’erne bød på nyskabende film fra Bent Christensen og Palle Kjærulff-Schmidt og folkekomedier en masse i begge ende af skalaen med ’Baronessen fra benzintanken’ i toppen.
Og så var der selvfølgelig the odd one out: ’Reptilicus’.
Filmen er ganske vist mere en monsterfilm eller sci-fi, end den er rendyrket horror, men den er ikke desto mindre gyselig på alle leder og kanter. En frossen dinosaurhale bliver fundet og fragtet til Danmarks Akvarium. Her tør halen op, vågner og vokser sig større, indtil den bliver en kæmpemæssig øgle, der begynder at forårsage kaos i det indre København.
Filmen er en vidunderlig katastrofe på samtlige parametre: skuespil, effekter, dialog og instruktion bliver alt sammen behandlet med samme ynde, som når det titulære monster møver sig ind over Rådhuspladsen.
At se nogle af dansk films største legender som Dirch Passer og Bent Mejding i en så grotesk ringe film som ’Reptilicus’ er lige så morsomt at overvære, som det gør ondt i hjertet.
Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.
5. ‘House Of Wax’ (2005)
Madame Tussauds, go home! Lang tid før Jaume Collet-Serra gik full-blown bananas i generiske action-thrillere med Liam Neeson, instruerede han et løst remake af Andre DeToths 3D-klassiker, ’House of Wax’, fra 1953.
Vi følger en gruppe ældre teenagere på et road trip, som ryger i vasken, da den ene af deres biler går i stykker. Et kærestepar fra gruppen leder efter hjælp i en lille udkantsby i nærheden, hvor de finder et gammelt voksmuseum, der tilsyneladende byder på mere end creepy udstillinger. Eksempelvis et par morderiske tvillinger, der lurer i baggrunden.
Collet-Serras opdatering er ikke nogen specielt god film i sig selv, eftersom den er præget af en samling uinteressante og usympatiske karakterer og et plot, der er bundhamrende forudsigeligt. Når det er sagt, er den stadig underholdende under de rette omstændigheder.
Stemningen og den store mængde overdrevene gore i de scener, hvor teenagerne bliver forvandlet til voksfigurer, er effektivt udført og skuespillerne (på nær en vis Paris Hilton) er ganske veloplagte.
Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Viaplay.
6. ‘Anaconda’ (1997)
Skulle man lave en afstemning over de værste skuespilpræstationer i den kultdyrkede 90’er-horror ’Anaconda’, ville det være en vanskelig opgave. Jennifer Lopez? Ice Cube? Eric Stoltz? Jon Voight? Der er nok om buddet. Filmen fik fortjent seks Razzie Award-nomineringer.
Den handler om et dokumentarhold, der sejler ned ad Amazonfloden i håb om at møde et lokalt stammefolk. Det antropologiske udgangspunkt for rejsen tager dog en zoologisk drejning undervejs, da holdet bliver kidnappet af en bindegal slangejæger, som har i sinde at nedlægge en legendarisk kæmpemæssig anakonda, som huserer langs flodens breder.
Jon Voight er en fornøjelig katastrofe som den kradsbørstige krybskytte Paul Serone med den forunderlige paraguayanske accent (eller noget der skal forestille, i hvert fald) og nogle ret besynderlige ansigtsudtryk, der er det mest uhyggelige i filmen. Tilmed spiller især Lopez og Ice Cube så stift, at det kun bidrager endnu mere til morskaben.
Og så har jeg ikke end gang nævnt filmens rædderlige CGI, som vakte den kitschede, koldblodshovedperson til live.
Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Viaplay.
7. ‘The Happening’ (2008)
M. Night Shyamalans økokritiske makværk, ’The Happening’, med Mark Wahlberg og Zooey Deschanel i hovedrollerne er en af de (ufrivilligt) sjoveste komedier nogensinde. Det er lidt af en bedrift … hvis altså ikke det lige var, fordi den i virkeligheden var iscenesat som en horrorthriller.
Filmen er alt andet end uhyggelig, og historien om den dødbringende brise, der slår folk ihjel til højre og venstre, er en omgang forvrøvlet nonsens. Og så pisker filmens tone nærmest demonstrativt frem og tilbage mellem tungsindig dystopi, B-filmagtig humor og en omgang tam shock value.
Men der er stadig masser at more sig kongeligt over. Alt fra det horrible skuespil anført af forpustede Wahlberg (med kameraet stukket direkte op i snudeskaftet) og en tydeligt fejlcastet og paf Deschanel til de vidunderligt tossede replikker, som samtlige rundforvirrede skuespillere slår sig på.
Hvad filmen mangler i spænding og meningsfuldt plot, kompenserer den for i form af et bundløst potpourri af gakkede scener – det er umuligt at udpege en favorit.
Har du planer om at samle vennerne til en gyseraften til Halloween, er ’The Happening’ en hysterisk morsom film at starte løjerne ud med.
Kan ses på Disney+.
8. ‘Attack of the Killer Tomatoes’ (1978)
»The tomatoes are coming!«.
Replikken er blot ét af mange absurde indfald gennem den fjumrede ’Attack of the Killer Tomatoes’. Modsat en række andre film på denne liste var ’Attack of the Killer Tomatoes’ faktisk en parodifilm, hvilket i det mindste borger for en vis mængde humor.
Bliver løftet så indfriet? Well, kind of.
Plottet er såre simpelt. USA bliver angrebet af nogle gigantiske, selvbevidste tomater, der tilsyneladende har et udestående med menneskeheden, og et hold usandsynlige helte må forsøge at redde nationen. Filmen er løslubben, katastrofalt iscenesat og bizar, men folkene bag har tilsyneladende godt selv vist, at niveauet har været gudsjammerligt.
Det vidner de blodtørstige supertomater og et par pludselige musicalnumre om.
Når filmen tilmed forsøger at være sjov, og jokesne falder fuldkommen til jorden, ender det hele faktisk med at være ret morsomt alligevel.
Og har man brug for at lette stemningen mellem et par oprigtigt uhyggelige horrorfilm til sin filmaften, er ’Attack of the Killer Tomatoes’ et uforpligtende intermezzo med en virkelig catchy titelmelodi.
Kan ses på Prime Video.
9. ‘Leprechaun’ (1993)
Som skuespiller når man ikke toppen uden at begå en bommert eller to på vejen.
Spørg bare stakkels George Clooney, som foruden den hyperaktive ’Batman og Robin’ også har ‘Return of the Killer Tomatoes’ (jep, efterfølgeren til førnævnte ’Attack’) på cv’et. På lignende vis fik Jennifer Aniston i 1993 sin officielle filmdebut i den fjollede horrorkomedie ’Leprechaun’.
Warwick Davis (’Willow’) spiller den titulære, guldglade dværgtrold ved navn Lubdan The Leprechaun, som begynder at terrorisere den unge kvinde Tory og hendes far, som hen over sommeren har lejet et gammelt hus et sted i North Dakota. Tory slår sig sammen med et par lokale, der også hjemsøges af Lubdan, hvis magiske kræfter vokser så hurtigt, at det måske er for sent at stoppe ham.
Davis er filmens egentlige lyspunkt med en overgearet og konstant harcelerende hovedrollepræstation. Filmen er sjov. Man griner dog aldrig af jokesne, men derimod af den malplacerede gore, de slappe replikker og den komplet forvirrede tone.
Aniston har siden udtalt, at hun frygtede for sin fremtidige karriere efter at have medvirket i kultfilmen, men heldigvis landede en lille serie ved navn ’Friends’ for fødderne af hende kort tid efter, hvilket i den grad vaskede tavlen ren.
Kan for tiden ses gratis på Rakuten TV.
10. ‘Dreamcatcher’ (2003)
Man kan måske undre sig over, hvad en film, der tæller skuespillere som Morgan Freeman, Damian Lewis og Timothy Olyphant, laver på denne liste. Endda en film, som er baseret på en Stephen King-bog og instrueret af den store Lawrence Kasdan, der har pennet ’Star Wars’- og ’Indiana Jones’-film.
Lige indtil man rent faktisk ser ’Dreamcatcher’. Filmen følger de fire telepatiske barndomsvenner Jonsey, Pete, Beaver og Henry, som hvert år mødes til en reunion ude i en skovhytte. Men da en tilsyneladende syg fremmed mand crasher deres fest og viser sig at bære rundt på en smitsom alienparasit, ændrer tingene sig drastisk.
Pludselig skal de både forholde sig til den fremmede fjende og det indmarcherende militær, der er villige til at gøre alt for at undgå et større smitteudbrud.
’Dreamcathcer’ er en langstrakt, sjusket affære, og med slemt overspil, barnlig toilethumor, pinlige effekter og excentriske replikker er opskriften til en perfekt dårlig film allerede i hus.
Fik jeg sagt at Donnie Wahlberg spiller en mentalt handicappet mand i filmen? Nej? Så lader vi den bare stå der.
Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Viaplay.