‘Den falske caster’: Ny DR-dokumentar viser, hvordan en svindler opererer

‘Den falske caster’: Ny DR-dokumentar viser, hvordan en svindler opererer
'Den falske caster'. (Foto: Ida Gabriella E. Bänck)
STREAMING TOGETHER

Min første reaktion på DR’s dokumentarserie ‘Den falske caster’ er en storesøsterlig trang til at løfte pegefingeren over for den såkaldt digitalt indfødte generation: Stol for helvede ikke på fremmede mennesker på internettet!

Men det er tarveligt at victim blame. Sofistikerede krænkere, sociopater, svindlere, groomere og manipulatorer er alle vegne, også på nettet. Det har vi lært fra gode dokumentarfilm som Nicole N. Horanyis ‘En fremmed flytter ind’, hvor en kvinde fortæller om at blive kæreste med en seriel svindler, og tjekkiske ‘Caught in the Net’, der gennem et socialt eksperiment afslører et hav af mænd i at begå digitale overgreb på 12-årige piger på diverse chatfora.

Og selvom en sund skepsis og ikke mindst mediekritik er nødvendig, er det også et naturligt og positivt menneskeligt træk at grundlæggende møde andre mennesker med tillid. Så meget desto mere ulækkert og moralsk anstødeligt er det, at visse personer udnytter den tillid. Derfor er det også prisværdigt, at DR som public service-virksomhed sætter fokus på fænomenet.

Den indtil videre anonyme titelperson i ‘Den falske caster’ udnytter ikke alene unge kvinders tillid, men også deres skuespillerdrømme. Serien følger en række kvinder, der modigt står frem og fortæller om, hvordan de er blevet fuppet.

Deres historie er enslydende: Det starter med en email fra en caster, der inviterer dem til en onlinecasting på baggrund af deres profil i en statistdatabase. Svindleren udgiver sig som en ægte etableret caster med et produktionsselskab i ryggen, og emails og materiale om procedurer virker overbevisende.

‘Den falske caster’. (Foto: Ida Gabriella E. Bänck)

Kvinderne bliver naturligvis i første omgang glade og beærede over at komme i betragtning til for eksempel en ungdomsserie på Netflix. Men efterhånden begynder flere af kvindernes advarselslamper at lyse, da castingen kræver, at kvinderne beviser, at de er klar til at træde ud af deres komfortzone. De bliver blandt andet bedt om at optræde halvnøgne foran kameraet, vise hvordan man giver et blowjob og fingere en orgasme.

Jeg har set to afsnit. Første afsnit har fokus på kvindernes historie og bliver en anelse sensationspræget: Se her, hvor chokerende det her scam er! Den truecrime-agtige stemning forstærkes af, at vi følger DR-journalist Frederik Hugo Ledegaard, som fortæller om sit arbejde for at afdække sagen, og af seriens spændingsskabende æstetik med dramatiseringer og mailsvar, der skrives på skærmen.

I andet afsnit kommer der i højere grad eksperter på banen, der dissekerer og perspektiverer svindlerens metoder, og så begynder det at blive interessant. Blandt andet analyserer lektor i dansk sprog Tanya Karoli Christensen svindlerens sprogbrug, der dygtigt veksler mellem det formelle og intime. Og psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen sammenligner svindlerens taktik med grooming af unge mennesker, fordi svindleren langsomt efterprøver og skubber til ofrets seksuelle grænser.

Selvom eksperterne giver en kompetent analyse, savner jeg dog stadig et lidt bredere samfundsperspektiv. Er det her én pervers stodder eller en større tendens?


Kort sagt:
DR-dokumentar om en svindler, der lokker seksuelle auditions ud af unge kvinder, står både til skræk og advarsel og giver en interessant forklaring på, hvordan en svindler opererer.

Anmeldt på baggrund af to episoder.

'Den falske caster'. Dokumentarserie. Tilrettelæggere: Anders Kringelholt, Sebastian Svensson, Sofie Jørgensen. Spilletid: 3 afsnit á 30 min. Premiere: Kan ses på DR TV.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af