’Niende’: DR-serie om 9. klasses-følelser på Nørrebro er ægte og underholdende

’Niende’: DR-serie om 9. klasses-følelser på Nørrebro er ægte og underholdende
'Niende'.

Alle, der forlod deres uddannelse i 2020, skulle ubekymret have fejret sig selv og hinanden. I stedet blev corona hovedpersonen og forlangte opmærksomhed, samfundssind og social afstand.

DR’s ungdomsdokumentarserie ’Niende’ udspiller sig op til og under nedlukningen i marts. Den handler om at være ung, i fuld fart og altid omgivet af andre mennesker og om det chok og den mavepuster, det var, da corona så dagens lys. Om hvad det gør ved én – på godt og ondt – når teenagefriheden forsvinder fra den ene dag til den anden.

Dokumentaren følger en vennegruppe centreret om en 9. klasse på Det Frie Gymnasium på Nørrebro i København. De har store forventninger til folkeskolens afslutning, eksamener og en sommer med festivaler. Alle er bevidste om, at det er deres sidste chance for at være rigtige teenagere, inden ansvar og beslutninger melder sig, og de skal hver til sit.

Undervejs filmer et kamerahold de unge, og vi ser dem på skolen og på værelserne, mens de fester eller keder sig. Vi lærer, hvem der er venner, kærester, og hvem der er den sjove, den flotte og pigernes ven. Da corona rammer, overtager de unge kameraet og filmer sig selv, mens Danmark er lukket ned.

Bertram og Rumle i ‘Niende’.

Vi møder blandt andre Bertram og Rumle, der spiller i band, men har svært ved at finde ud af, om de skal fortsætte efter sommerferien. Vennerne Katinka og Olivia deler deres usikkerheder om krop, kærlighed og sex og taler om at være jomfru og at fortryde, hvem man har været sammen med. Og Anna er genert og har svært ved at slappe af i nye menneskers selskab.

Indimellem hverdagsscenerne bliver de interviewet hver for sig, og det hele stykkes sammen i en hurtigklippet og kaotisk stil, der virker tro mod seriens hovedpersoner. 

De intime optagelser fanger præcist fornemmelsen af, at der sker meget lidt i livet og rigtig meget i hovedet. Men i virkeligheden er det interviewene, der er seriens stærkeste del. Det er, når de unge selv bliver bedt om at sætte ord på, hvem deres venner er, hvordan de har det, og hvad corona har gjort ved dem, at alt det usagte i vennegruppen bliver tydeligt. Når vi hører Bertram og Rumle fortælle, kan vi se, hvordan konflikten i bandet handler om to gode venner, der er ved at vokse fra hinanden. Ligesom vi kan se Annas opførsel i et andet lys, efter hun selv har forklaret, hvordan hun har det indeni.

Serien passer lige ind i DR’s voksende ungdomsunivers. Det virker helt naturligt, at ungdomslivet på Nørrebro anno 2020 skal dokumenteres, og at der tages udgangspunkt i Det Frie Gymnasium, som er unikt københavnsk. Men det gør også, at serien viser et liv, som mange unge i Danmark ikke kan spejle sig i. Det er ikke et bredt billede af, hvad det vil sige at gå i 9. klasse, som titlen ellers kunne få det til at lyde som, og forhåbentlig bliver den fulgt op af lignende programmer fra andre steder i landet.

Kameraet er ofte helt tæt på de medvirkende i ’Niende’, men desværre kommer vi aldrig nok ind på livet af dem til for alvor at kunne mærke de svære følelser. Der er mange personer, vi skal lære at kende, og som der klippes hurtigt imellem i de korte afsnit, og ofte får musikmontager lov til at fylde lige så meget som de unges egne ord.

Andre danske ungdomsdokumentarer som ’Skjold og Isabel’ og DR’s ’Alt for kliken’ har skildret facader, der krakelerer, og udfordret vores fordomme. ’Niende’ er en mindre dramatisk serie om hverdagen for en gruppe unge før og under coronakrisen. Måske mest af alt en form for reality-tv i ordets allermest positive betydning: Let at se, underholdende, vedkommende og ægte.


Kort sagt:
Ingen har oplevet 9. klasse på samme måde som dem, der gik i 9. i 2020 under coronakrisen. Dokumentarserien ’Niende’ var det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og viser intimt og underholdende den særlige tid før og under nedlukningen.

Anmeldt på baggrund af de første 10 afsnit.

’Niende’. Dokumentar. Instruktør: Thomas Hartz. Spilletid: 17 afsnit a 13-18 minutter. Premiere: 9. november på DRTV
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af