10 streamingparate klassefilm, der fik alt for lidt opmærksomhed i 2021

Selv under en pandemi og med biografnedlukninger er det årlige filmudbud overvældende. Vi guider til de filmperler, som gik under radaren herhjemme sidste år, men som du nu kan – og bør! – streame.
10 streamingparate klassefilm, der fik alt for lidt opmærksomhed i 2021
Riley Keough og Taylour Paige i 'Zola'. (Foto: PR)

1. ’Zola’ 

Janicza Bravos Sundance-hit ‘Zola’, baseret på en viral Twitter-tråd, har delt vandene – også her på Soundvenue, hvor vores anmelder kvitterede med tre stjerner

Men for undertegnede er filmen om stripperen Zola (stortalentet Taylour Paige), der indvilliger i at tage på roadtrip til Florida med den enigmatiske Stefani (en fænomenal Riley Keough), som hun lige har mødt, en fænomenal dissekering af SoMe-æraen og USA’s randeksistenser set fra et sjældent kvindeligt synspunkt.

Med musik af mesterkomponisten Mica Levi (‘Jackie’, ‘Under the Skin’) og blændende fotografering af den varmeste fotograf i Hollywood lige nu, Ari Wegner (‘The Power of the Dog’), giver filmen det bedste bud på en digital æstetik, der matcher den konstante billedstorm, vi møder på sociale medier.

Det er en overfladisk film om et overfladisk liv drevet af jagten på den næste store gevinst, når Zola hurtigt lader sig overtale til at følge med Stefani med udsigten til at tjene hurtige penge på storbyens lukrative stripklubber. Men det er også en skarp kritik af amerikansk kapitalisme, hvor kvinden (især sorte kvinder) altid har været nederst i hierarkiet.

Samtidig er det en uhyre morsom film, hvilket givetvis vil provokere nogle, når filmen samtidig tager alvorlige emner som sexhandel blandt de lavest stående i USA op. Nicholas Braun (AKA Greg the Egg fra ‘Succession’) og hans kejtede kropskomik er et uforglemmeligt højdepunkt.

Kan bl.a. ses på Blockbuster og Viaplay.

Salif Cissé som Chérif i ‘All Hands on Deck’ (Foto: PR)

2. ’All Hands on Deck’

Hvilken bedre kur mod dansk vinterdepression end et skud farverig feriefilm i det sydfranske? Denne oversete perle af instruktør Guillaume Brac er en både hjertevarm og morsom fortælling om ung kærlighed, venskab og livets små mirakler.

En løssluppen sommeraften i Paris møder Félix pigen Anna, som han brændende ønsker at se igen. Det eneste problem er, at hun er taget på ferie til Sydfrankrig. Så Félix vælger selvfølgelig at overraske sit nye bekendtskab ved at troppe op på dørtærsklen til hendes sommerhus og håbe på det bedste. 

Med sig på slæb har han vennen Chérif og den modvillige samkørselschauffør Eduardo, som duoen har snydt til at køre dem ved at sælge sig selv som kvindelige passagerer. Det er startskuddet på en større dannelsesrejse, der gør den franske mesterinstruktør Eric Rohmer ære ved at hellige sig hverdagens små øjeblikke – med uforligneligt komisk overskud. 

Anna er nemlig langt fra begejstret for at se Félix invadere hendes ferieparadis. Og hvad gør den umage trio så?

Kan ses på Mubi.

John Magaro og Evie som Cookie og koen i ‘First Cow’ (Foto: PR)

3. ’First Cow’

Amerikanske Kelly Reichardt har bevist, at hun er en af tidens skarpeste kronikører af USA’s tilstand i dag og landets overgang til moderne kapitalisme med mesterværker som ‘Wendy & Lucy’ og ‘Meek’s Cutoff’. 

Alligevel er det, som om hun gang på gang bliver overset herhjemme. Hendes seneste hovedværk ‘First Cow’ fik en smal biografdistribution i Cinemateket og har ellers ligget gemt væk på VoD, men der er god grund til at opsøge denne revisionistiske western, som genfortolker grundmyten om USA. 

Den klassiske cowboy kender vi som en enlig rytter, men i denne mesterlige perle lægger Reichardt vægt på båndet mellem mennesker og landets multikulturelle grundlag med historien om to outsidere, der starter en kagevirksomhed i den trøstesløse frontier i Oregon med stjålen mælk fra landsbylederens malkeko.

’First Cow’ starter som en sød buddy-film og slutter som en åndeløst spændende omgang katten-efter-musen – opbrudt af en syleskarp kulegravning af amerikansk kapitalismes tidlige dage.

Kan blandt andet ses på Mubi, Filmstriben og Grand Hjemmebio. Læs vores anmeldelse HER.

‘Possessor’. (Foto: PR)

4. ’Possessor’

Der hviler et stort pres på ens skuldre, når man er søn af en instruktør som mesteren David Cronenberg. Men med denne uslebne perle leverer Brandon Cronenberg et lovende opbud på sit talent, der henter inspiration fra farens grænseoverskridende bodyhorror. 

Altid seværdige Andrea Riseborough spiller lejemorderen Tasya Vos, der arbejder for en hemmelig organisation, som bruger hjerneimplantater til at besætte folk og få dem til at tjene deres vilje. 

Hun får til opgave at vælte en rig tech-CEO (Sean Bean) ved at besætte hans svigersøn Colin (Christopher Abbott) og få ham til at dræbe både svigerfar og kæreste, så svogeren kan arve den globale medievirksomhed. 

Ligesom sin far er Cronenberg Jr. interesseret i, hvordan teknologi påvirker vores liv med sin skildring af datamining-konglomeraten, der overskrider alle etiske regler, når de overvåger deres sageløse kunder via webcams og mikrofonerne i deres telefoner. 

Instruktøren overfører kontroltabet til brydekampen mellem Vos og Colin, der kæmper om kontrol over kroppen med et nærmest psykedelisk sanseangreb i filmens anden halvdel, hvor Vos langsomt mister grebet om virkeligheden, og missionen truer med at kollapse.

Kan ses på Viaplay. Læs vores anmeldelse HER.

Ryûsuke Hamaguchis ‘Japanske fortællinger’ (Foto: PR)

5. ’Japanske fortællinger’

Den japanske auteur Ryûsuke Hamaguchi havde et fænomenalt 2021 med premieren på hele to yderst anmelderroste film: Cannes-vinderen ’Drive My Car’, der får premiere i år og er blandt favoritterne i den udenlandske Oscar-kategori, og så den episodiske Berlin-vinder ’Japanske fortællinger’, som slet ikke fik nok opmærksomhed herhjemme.

’Japanske fortællinger’ er inddelt i tre episoder, der alle behandler tilfældighedernes kraft med uhyre velskrevne dialogscener: Modellen Meiko erfarer, at hendes kollega er forelsket i Meikos ekskæreste – men vil den unge kvinde fortælle kollegaen om sin egen forhistorie med hendes potentielle drømmemand?

Andetsteds lader en studerende sig udnytte af sin manipulerende elsker til at forsøge at forføre deres prisvindende lærer. Og i filmens fantastiske finale møder vi to kvinder, der begge tror, at den anden er en barndomsven – kun for at indlede et rørende rollespil, hvor de påtager sig rollerne, da de finder ud af, at de faktisk slet ikke kender hinanden.

En simpel handlingsgengivelse yder på ingen måde retfærdig til den yndefulde måde, Hamaguchi giver liv til karakterernes minder, fortrydelser og deres indre fantasier i de langstrakte dialogscener, som i al deres simplicitet formår at sige store ting om en ensom og isoleret moderne virkelighed.

Kan ses på Grand Hjemmebio og Blockbuster.

‘Rocks’ (Foto: British Film Institute)

6. ’Rocks’

Britiske Sarah Gavrons storroste ungdomsfilm ’Rocks’ udkom egentlig i 2019, men der skulle gå to år, før filmen nåede til Danmark, hvor den spillede alt for få dage i biograferne.

Rocks er en ung pige, der bor i et multietnisk socialt boligbyggeri med sin lillebror og fraværende mor. Da de to søskende en dag bliver efterladt af moren uden varsel, må Rocks sætte sin skolegang og sit venskab med sin sammentømrede pigegruppe over styr for at passe på sin bror, som hun er bange for at miste, hvis de bliver sat i plejefamilie.

Filmen modtog en velfortjent BAFTA for sin casting af amatørskuespillerne, der giver dramaet en dybt autentisk slice of life-kvalitet, så socialkritikken aldrig føles forceret. Gavrons genistreg er, at hun først og fremmest er interesseret i at hylde det unge venskab med sin rørende skildring af pigegruppen, som vil gå gennem ild og vand for hinanden, mens de store temaer om svigt og systemisk ulighed brænder stærkt igennem uden nogensinde at vælte filmens rørende og livsbekræftende skildring af fællesskab.

Som vores anmelder skrev: ’Rocks’ er en øjeblikkelig nyklassiker inden for den britiske ungdomsfilm.

Kan bl.a. ses på Filmstriben, Grand Hjemmebio og Blockbuster. Læs vores anmeldelse HER.

Gina Rodriguez og Evan Rachel Wood i ‘Kajillionaire’. (Foto: Matt Kennedy / Focus Features)

7. ’Kajillionaire’

Sundance-hittet fra den amerikanske indiedarling Miranda July om en quirky småsvindlerfamilie udkom direkte på streaming herhjemme, men det er på ingen måde en indikation om filmens kvalitet.

’Kajillionaire’ følger 26-årige Old Dolio (Rachel Evan Woods), der er opdraget til at svindle sig gennem tilværelsen af sine mere eller mindre psykopatiske forældre (Richard Jenkins og Debra Winger). Forældrene har valgt at bryde med det fængslende hamsterhjulet ved at stjæle sig til dagen og vejen – uden at ænse, at de selv har opbygget et hverdagsfængsel for deres datter.

Det hele bliver sat på spidsen, da trioen møder Melanie (Gina Rodriguez) under et af deres svindelnumre og indlemmer hende i deres slæng, der ikke er nær så glamourøst, som Melanie håber med forventninger om ’Oceans 11’-magi.

Sammenstødet med den ’normale’ kvinde bliver et wakeupcall for Old Dolio, som en gang for alle må tage stilling til livet under sine forældre. Den nænsomme og surrealistiske deadpan-humor fik vores imponerede anmelder til at drage sammenligner med ingen ringere end Charlie Kaufman og Wes Anderson.

Kan ses på Viaplay. Læs vores anmeldelse HER.

‘Flugt’. (Foto: Reel Pictures)

8. ’Flugt’ 

Okay, den danske Oscar-kandidat ‘Flugt’ af Jonas Poher Rasmussen er måske ikke ligefrem overset. Vi havde den selv på en førsteplads på vores rangering over sidste års bedste film – første gang nogensinde for en dansk film.

Alligevel fortjener filmen at blive oplevet af langt flere end de 10.000 biografgængere, der vovede sig ind for at se den animerede dokumentarfilm om Amins voldsomme rejse fra Afghanistan til Danmark i 90’erne, som kaster lange skygger ind i Amins voksenliv i dag.

Det er en uforglemmelig fortælling, som spænder over alt fra korrupte russiske betjente og umenneskelige menneskesmuglere uden nogensinde at tabe hovedpersonens personlige historie af syne blandt de voldsomme billeder.

‘Flugt’ er en film, alle skylder sig selv at opleve – og langt fra en simpel offerhistorie, når Poher Rasmussens udlægger Amins rejse og spirende seksualitet med humor og stor følelsesmæssig kraft. 

Kan blandt andet ses på Grand Hjemmebio og Blockbuster. Læs vores anmeldelse HER.

Riz Ahmed i ‘Sound of Metal’. (Foto: PR)

9. ’Sound of Metal’

Denne Oscar-vindende film blev set af alt for få i biograferne, da den udkom sidste år efter en lang coronaudskydelse. Det er det på tide at få lavet om på.

Riz Ahmed har sit livs rolle som trommeslageren Ruben, der gradvist mister hørelsen og må lægge sin passion og levevej som punkmetalmusiker på hylden og forsøge at vænne sig til tanken om et liv uden lyd.

Med et virtuost lydbillede (stilheden har en overrumplende klang!), der placerer os helt inde i hovedet på Ruben, skaber filmen et uafrysteligt karakterstudie af en mand i opløsning. Særligt de autentiske scener i døvemiljøet, hvor Ruben lærer tegnsprog og langsomt finder en ny rytme i livet, går lige i hjertekulen.

At debutanten Darius Marder samtidig formår at fortælle en universel fortælling om at bryde fri af det moderne livs fængslende hamsterhjul og lære at lytte til sig selv, er en dybt imponerende bedrift.

Kan blandt andet ses på Amazon Prime Video og Blockbuster. Læs vores anmeldelse HER.

Yû Aoi ‘Wife of a spy’ (Foto: PR)

10. ’Wife of a Spy’

Japanske Kiyoshi Kurosawa har lavet mesterværker som den indflydelsesrige seriemorderfilm ’Cure’ og den evigt aktuelle teknologigyser ’Pulse’ om digitale spøgelser, som forsøger at overtage verden gennem internettet.

Med ’Wife of a Spy’, der modtog instruktørprisen på Venedig Film Festival i 2020, tager han en tematisk drejning med et periodedrama om en kvinde, der erfarer, at hendes mand spionerer mod det japanske styre for De Allierede under Anden Verdenskrig.

Med stort stilistisk overskud udfolder Kurosawa en gribende fortælling om et ægteskab i opløsning, der spejler det krigsramte Japan, som har splittet befolkningen. Samtidig væver han en fortælling om japansk filmkultur anno 1940’erne ind i fortællingen, når han konfronterer mediets historik som propagandaværktøj og samtidig åbenbarer celluloiden som den eneste sandhedsbærer i en historie fyldt med uhellige alliancer og skjulte dagsordener.

Kan ses på Mubi.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af