De 50 mest ventede film i 2022

Det kan godt være, vi åbner 2022 deprimerende med lukkede biografer. Men heldigvis er der utroligt meget at se frem til. Fra Jordan Peele til Ari Aster og Robert Eggers. Fra Brad Pitt til Leonardo DiCaprio. Fra dobbelt Joaquin Phoenix til dobbelt Margot Robbie. Fra Robert Pattinsons Batman til Mads Mikkelsens onde troldmand. Og med Taylor Swift som flødeskum på toppen.
De 50 mest ventede film i 2022
Alexander Skarsgård i Robert Eggers' 'The Northman'. (Foto: Screenshot)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Petite Maman’

Celine Sciamma fik sit helt store gennembrud med ’Portræt af en kvinde i flammer’ forrige år, men har længe været en sublim naturalistisk kronikør af særligt outsiderbørn og -unges liv, fra ’Tomboy’ til ’Girlhood’.

Nu skalerer hun lidt ned igen fra sit store, Oscar-nominerede romantiske periodedrama, men hendes nye film har ikke desto mindre fået de internationale anmeldere til at falde i svime. Fortællingen kredser om otteårige Nelly, der lige har mistet sin mormor og hjælper sine forældre med at rydde op i morens barndomshjem. Hun går på opdagelse i huset og den omkringliggende skov, hvor Sciamma for første gang eksperimenterer med et mere overnaturligt element.

Premiere: I biografen 20. januar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Nightmare Alley’

Guillermo del Toro er tilbage efter sin Oscar-sejr med ’The Shape of Water’ i 2018. Denne gang kaster han sig over en genfortælling af den klassiske noir-historie ’Nightmare Alley’ om jalousi, magtbegær og psykisk manipulation i cirkus- og trylleverdenen anno 1940’erne – og han har allieret sig med et stjernecast, der blandt andre tæller Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Colette, Willem Dafoe, Rooney Mara og Richard Jenkins.

Premiere: I biografen 27. januar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘The Lost Daughter’

Skuespiller Maggie Gyllenhaal får sin ilddåb som instruktør med ’The Lost Daughter’, baseret på Elena Ferrantes roman af samme navn, der allerede nu har udløst masser af anmelderroser og priser rundt omkring i verden. Olivia Colman stråler i hovedrollen som den midaldrende kvinde Leda, der får ødelagt sin idylliske strandferie, da hun støder på den unge mor Nina (Dakota Johnson) og hendes slæng af grænseoverskridende feriegæster. Mødet tvinger Leda til at konfrontere skeletterne fra sin fortid.

Premiere: I biografen 27. januar

4. ’Blonde’

Ana de Armas spiller Marilyn Monroe i Andrew Dominiks længeventede alternative biopic ’Blonde’, der udspiller sig som en fiktionaliseret udlægning af Monroes indre liv. Der er endnu meget lidt information om filmen, men med tanke på de Armas’ seneste præstationer i blandt andet ’No Time to Die’ og ’Knives Out’ og Dominiks imponerende cv, der blandt andet tæller den mesterlige ’Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford’, er der grund til at få forventningerne i vejret.

Premiere: På Netflix i løbet af 2022

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’C’Mon C’Mon’

Efter ’Joker’ kommer Joaquin Phoenix helt ned på jorden i Mike Mills’ afdæmpede, naturalistiske fortælling om en radiojournalist, der knytter et særligt bånd med sin otteårige nevø, som han tvinges til at passe.

Phoenix har fået lutter lovord med på vejen fra de amerikanske anmeldere, og der er grund til at glæde sig til en hvilken som helst film instrueret af manden bag ’Beginners’ og ’20th Century Women’. Hans nye drama er filmet i afvæbnende sort-hvid.

Premiere: I biografen 3. februar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Lamb’

En god kandidat til årets mest mærkværdige film – på den gode måde! Islandske Valdimir Jóhansson står bag historien – med manuskript af poeten Sjón – om et barnløst par, der tager et lille lam ind i huset og behandler det som et menneskebarn. Noomi Rapace, der selv er opvokset på Island, spiller kvinden, mens Hilmir Snær Gudnason er manden.

Vi så filmen på Cannes-festivalen sidste år og kaldte den »sød, men også dybt forstyrrende«.

Premiere: I biografen 3. februar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’The Tragedy of Macbeth’

At dømme ud fra den stemningsfulde trailer er Joel Coens gendigtning af Shakespeares ’Macbeth’ et godt bud på årets flotteste film. Optaget i tåget sort-hvid følger vi Denzel Washingtons Macbeth, der lader sig overbevise af tre hekse om, at han vil blive Skotlands næste konge – et mål som hans ihærdige hustru (Frances McDormand) presser på for at realisere. Filmen markerer Joel Coens første film som soloinstruktør efter et uforligneligt parløb med broren Ethan, der har afkastet film som ’No Country for Old Men’, ’Fargo’ og senest ’The Ballad of Buster Scruggs’.

Premiere: I biografen 11. februar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’Pig’

Nicolas Cage har sin mest roste rolle i årevis som den ensomme, isolerede trøffeljæger, der får stjålet sin trøffelgris, hvilket tvinger ham tilbage til storbyen Portland, hvor han bliver konfronteret med sin fortid. Michael Sarnoskis debut har konturerne af en hævnthriller a la Liam Neeson, men er i virkeligheden et følsomt drama og karakterstudie sat i en verden, vi ikke er vant til at få præsenteret på film.

’Pig’ skulle oprindeligt have haft premiere sidst i december, men har nu fået en februardato, hvor biograferne – 7-9-13 – er åbne igen.

Premiere: I biografen 17. februar

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’Parallelle mødre’

Penélope Cruz har sjældent været bedre end i den spanske auteur Pedro Almodóvars legesyge nye melodrama, der sikrede hende skuespilprisen ved filmfestivalen i Venedig. Cruz spiller karrierefotografen Janiz, der ved et uheld – men til sin store glæde – bliver gravid. På fødegangen krydses hendes veje med den unge, ufrivillige mor Ana (det unge talent Milena Smith), og derfra tager dramaet ellers fart, når Almodóvar udfolder en stor fortælling om efterdønningerne af Francos diktatur i intime rammer.

Premiere: I biografen 3. marts

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ‘The Batman’

Det bliver en af årets helt store blockbusterbegivenheder, når Robert Pattinsontrækker i flagermusedragten i Matt Reeves’ Batman-film. I stedet for at give os den klassiske origin-fortælling serverer Reeves et mørkere univers med fokus på Batmans tidlige dage som Gothams maskerede hævner og mesterdetektiv. Her krydser han veje med Zoë Kravitz’ Catwoman, Paul Danos Gækkeren, Pingvinen (en uigenkendelig Colin Farrell) og Andy Serkis’ Alfred Pennyworth. Og det er sågar kun toppen af kransekagen i denne stjernespækkede færd fuld af ikoniske Batman-karakterer fra manden bag film som den nye ’Abernes Planet’-trilogi og ’Cloverfield’.

Premiere: I biografen 3. marts

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. ’Licorice Pizza’

Paul Thomas Anderson er tilbage! Og hans coming of age-film sat i 70’ernes San Fernando Valley, hvor ’There Will Be Blood’-instruktøren selv voksede op, beskrives som hans mest legende og lette til dato. Vi følger en highschool-elev og tidligere barneskuespiller (Cooper Hoffman, søn af Philip Seymour Hofman), der bliver venner med Hollywood-produceren Jon Peters, som i virkelighedens verden blandt andet har produceret ‘A Star is Born’ med Barbara Streisand – og senere Bradley Coopers nyfortolkning.

Bradley Cooper indtager selv rollen som Peters, mens Alana Haim fra bandet Haim skuespildebuterer og blandt andet flankeres af Sean Penn, Maya Rudolph, Tom Waits og Benny Safdie.

Premiere: I biografen 17. marts

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. ‘Drive My Car’

Måske ’Flugt’s stærkeste konkurrent til Oscar’en for Bedste Internationale Film er japanske Ryusuke Hamaguchis tre timer lange slowburn-fortælling om en skuespiller, der efter sin utro hustrus forsvinding tager et job langt ude på landet, hvor han knytter et særligt bånd til sin chauffør.

Filmen bygger på en Murakami-fortælling, og vi beskrev den som »følsom, humoristisk og dyb« efter verdenspremieren på Cannes-festivalen.

Premiere: I biografen 31. marts

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. ’The Northman’

Hold nu fast den nye film fra manden bag ’The Witch’ og ’The Lighthouse’, Robert Eggers, ser heftig ud at dømme ud fra traileren, der landede i december.

Vi har at gøre med en vikingefilm, hvor Alexander Skarsgård spiller en mand på jagt efter sin fars morder, spillet af vores egen Claes Bang. Også Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe og Anya Taylor-Joy er på rollelisten – sammen med ingen ringere end Björk i sin første filmoptræden siden Lars von Triers ’Dancer in the Dark’.

Premiere: I biografen 31. marts

14. ’Nope’

Efter de nyklassiske gysere ’Get Out’ og ’Us’ er der mildest talt høje forventninger til Jordan Peeles tredje film som instruktør, ’Nope’. Hvad filmen handler om, aner vi dog ikke – vi har foreløbigt kun fået plakatbilledet af en lille by ved bjergsiden, som jo trods alt ikke siger forfærdeligt meget.

På rollelisten er Daniel Kaluuya fra ’Get Out’, Keke Palmer fra ’Hustlers’ og Steven Yeun, der senest blev Oscar-nomineret for ’Minari’.

Premiere: 22. juli i USA – dansk premiere endnu usikker

15. ’Bullet Train’

Brad Pitt er klar med sin første rolle siden guldåret 2019 med ’Once Upon a Time in Hollywood’ og ’Ad Astra’ – og alt tyder på, at det bliver en hæsblæsende omgang. Pitt spiller den ene af fem lejemordere, der tørner sammen på et højhastighedstog og erfarer, at deres missioner har noget til fælles. Castet tæller desuden Sandra Bullock, Aaron Taylor-Johnson, Zazie Beetz (’Joker’), Michael Shannon og Joey King (’The Act’), mens actionguruen David Leitch (’Atomic Blonde’ og ’Deadpool 2’) indtager instruktørstolen.

Premiere: I biografen 7. april

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

16. ’Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder’

Mads Mikkelsens internationale himmelflugt når endnu en kulmination, når den danske verdensstjerne indtager rollen som Gellert Grindelwald i det tredje kapitel af ’Fantastiske skabninger’-sagaen. Rollen overtog han fra skandaleramte Johnny Depp, men at dømme ud fra traileren tager Mikkelsen karakteren i nye retninger, når han går til kamp mod Dumbledore (Jude Law) og Newt Scamander (Eddie Redmayne) i dette stort anlagte fantasy-brag.

Premiere: I biografen 7. april

17. ’The Killer’

Efter den personlige ‘Mank’ baseret på sin fars manuskript er David Fincher tilbage i mere velkendt territorium med en morderisk thriller. ‘The Killer’ beskrives som en hårdkogt og stiliseret noir-fortælling, der følger en koldblodig lejemorder, som lander i en eksistentiel krise, da han begynder at stille spørgsmål ved sit eget hverv.

Filmen er baseret på Matz og Luc Jacamons tegneserie af samme navn. Manuskriptet udarbejdes af Andrew Kevin Walker, som skrev manuskriptet til Finchers ‘Seven’. Hovedrollen skal spilles af Michael Fassbender, mens Tilda Swinton også er på rollelisten.

Ligesom ’Mank’ – og serierne ’House of Cards’ og ’Mindhunter’ – laver Fincher filmen for Netflix.

Premiere: På Netflix i løbet af 2022

‘Killers of the Flower Moon’. (Foto: PR)

18. ‘Killers of the Flower Moon’

For sjette gang forenes Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio på film – denne gang med en historie (baseret på David Granns roman) om en række mord på indfødte amerikanere i 30’erne, som en FBI-agent efterforsker.

Jesse Plemons spiller FBI-agenten, mens DiCaprio indtager en mere uvant rolle som filmens skurk. Også Robert De Niro og Lily Gladstone, der fik sit gennembrud i ’Certain Women’, er på rollelisten.

Filmen er lavet for Apple, der var villig til at imødegå Scorseses kolossale krav til budgettet i hans første film siden ’The Irishman’ for Netflix.

Premiere: På Apple TV+ i løbet af 2022

Kate Hudson i ‘Mona Lisa and the Blood Moon’. (Foto: PR)

19. ‘Mona Lisa and the Blood Moon’

Kate Hudson leverer en kraftpræstation i Ana Lily Amirpours herligt anarkistiske ’Mona Lisa and the Blood Moon’ om titlens unge kvinde Mona Lisa (Jeon Jong-seo fra ’Burning’), der bruger sine telepatiske evner til at flygte fra den gummicelle, hun har siddet forvaret i hele sin barndom. Hun møder stripperen Bonnie (Hudson) i New Orleans’ randkvarter, og sammen danner de en uhellig alliance, når de går til angreb på den patriarkalske samfundsorden.

Det er præcis så trippy, som man måtte forvente af instruktøren bag den mageløse vampyr-western ’A Girl Walks Home Alone at Night’ og den kontroversielle kannibalfilm ’The Bad Batch’.

Premiere: I biografen 13. april

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

20. ’Jeg er Zlatan’

Den svenske instruktør Jens Sjögren udfolder historien om det svenske fodboldikon Zlatan Imbrahimovic – fra hans opvækst i et svensk boligbyggeri som søn af immigranter fra Balkan til hans rejse mod stjernerne som en af verdens største fodboldspillere i klubber som Inter, Ajax og Barcelona. De to unge debutskuespillere Granit Rushiti og Dominic Andersson Bajraktati spiller Zlatan i forskellige aldre.

Premiere: I biografen 21. april

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

21. ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’

Marvel-film nummer to om Doctor Strange følger lige i hælene på gigasuccesen ’Spider-Man: No Way Home’ og udfolder konsekvenserne af superheltens åbning af multiverset. Her skal Benedict Cumberbatchs Doctor Strange forsøge at rette op på skaderne – flankeret af blandt andre Elizabeth Olsens Wanda – og kæmpe mod en skurk, der i traileren beskrives som »den største trussel mod universet«: ham selv!

Filmen instrueres af Sam Raimi, der beviste sin superheltebravur med den overlegne første ’Spider-Man’-trilogi med Tobey MaGuire. På rollelisten finder man faste Doctor Strange-navne som Rachel McAdams, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor og Michael Stuhlbarg.

Premiere: I biografen 5. maj

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

22. ’Belfast’

En af årets Oscar-favoritter er Kenneth Branaghs selvbiografiske ’Belfast’, der udspiller sig i den nordirske hovedstad af samme navn i 1960’erne, hvor instruktøren selv voksede op.

Filmen handler om arbejderklassedrengen Buddy, hvis familie overvejer at flytte til Australien på grund af de konstante sammenstød mellem protestanter og katolikker. Omkring den unge dreng, spillet af Jude Hill, ses klasseskuespillere som Judi Dench, Ciarán Hinds og Jamie Dornan, der alle har fået stor ros for deres roller.

Kenneth Branagh, der også er kendt som skuespiller, har tidligere instrueret alt fra ’Thor’ til ’Jack Ryan: Shadow Recruit’, men er ikke mindst kendt for sine Shakespeare-filmatiseringer.

Premiere: I biografen 19. maj

23. ’Don’t Worry Darling’

Skuespilleren Olivia Wilde instruktørdebuterede med et brag med ungdomskomedien ’Booksmart’, og nu er hun klar med sin opfølger, som beskrives som en psykoseksuel thriller. I hovedrollerne ses Harry Styles og Florence Pugh, og de skulle efter sigende indlade sig i særdeles hede scener sammen. Wilde har således udtalt, at sexscenerne vil få publikum til at indse, hvor sjældent kvindelig nydelse portrætteres på film.

Styles og Pugh spiller et ægtepar i et lille samfund i 50’erne, og Wilde er også selv på rollelisten sammen med blandt andre Chris Pine, KiKi Layne, Gemma Chan og Nick Kroll.

Premiere: Premiere endnu ukendt

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

24. ’Top Gun 2: Maverick’

Tom Cruise genbesøger rollen som den solbrilleklædte jagerpilot Maverick, der gjorde ham til et af de hotteste skuespillernavne i 80’erne. Det lyder måske som et cash grab af de helt store, men frygt ej: Cruise er endnu engang ude på at presse actiongenren til det yderste med nogle af sine mest halsbrækkende stunts til dato. Ja, faktisk flyver han efter sigende selv en del af de fly, der er omdrejningspunktet i fortællingen om den aldrende Maverick, der tager sin afdøde makker Gooses søn (Miles Teller) under vingerne på pilotuddannelsen.

Jon Hamm, Jennifer Connelly og Ed Harris er blandt de nye navne på rollelisten, mens Val Kilmer vender tilbage som ikoniske Iceman.

Premiere: I biografen 26. maj

25. ‘White Noise’

Mange mente, at Noah Baumbach begik en af sine bedste film med den Oscar-nominerede ’Marriage Story’. Nu er newyorkerinstruktøren så klar med sin opfølger, ’White Noise’, baseret på en romannyklassiker af Don DeLillo om en professor i Hitler-studier, der har en kone og fire børn. Både han og hustruen lider af akut dødsangst, og deres ængstelighed bliver til virkelighed, da en luftbåren gift slipper ud i området og lægger en sort sky over himlen.

Manden spilles af Adam Driver, der også havde en hovedrolle i ’Marriage Story’, mens hustruen spilles af Baumbachs egen partner Greta Gerwig, med hvem han tidligere har samarbejdet på blandt andet ’Frances Ha’ og ’Mistress America’.

Premiere: På Netflix, sandsynligvis i løbet af 2022

26. Baz Luhrmanns Elvis Presley-film

Baz Luhrmann har med film som ’Moulin Rouge!’, ’Strictly Ballroom’ og ’Romeo & Julie’ markeret sig som en af de mest musikalske instruktører i Hollywood. Derfor er forventningerne også høje til hans Elvis Presley-biopic, der har stortalentet Austin Butler i titelrollen.

Det bliver Butlers første hovedrolle efter lovende takter i blandt andet ’Once Upon a Time in Hollywood’. Det unge talent får modspil af Tom Hanks, der spiller Presleys manager, Oberst Tom Parker.

Premiere: I biografen 2. juni

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

27. ’Verdens værste menneske’

Den norske mester Joachim Trier fuldender sin Oslo-trilogi, hvis første to film – ’Reprise’ og ’Oslo, 31. august’ – var sublime studier i ungdommens forskellige stadier. De havde begge mænd i hovedrollen, men med sin nye film vender han blikket mod den unge Julie, der skifter uddannelse og drømme, som vi andre skifter undertøj, og som i det hele taget har svært ved at finde fodfæste både i karriere og kærlighed.

Filmen har en god chance for at blive Oscar-nomineret i kategorien Bedste Internationale Film og har fået stor ros i den udenlandske presse. Vi kårede den da også som årets næstbedste film på sidste års Cannes-festival.

Joachim Trier har skrevet historien sammen med sin faste makker Eskil Vogt, mens Renate Reinsve får et kolossalt gennembrud i hovedrollen, og Triers faste skuespiller Anders Danielsen Lie har en markant rolle som Julies første store kærlighed.

Premiere: I biografen 16. juni

28. ’Thor: Love and Thunder’

Taika Waititi skabte slet og ret den bedste Marvel-film med ’Thor: Ragnarok’ og det gør selvsagt forventningerne til efterfølgeren tårnhøje. Waititi har tidligere fortalt, at filmen låner elementer fra Mighty Thor-tegneserien, hvor Jane Foster (Natalie Portman) overtager Thors hammer, mens tordenguden (Chris Hemsworth) er syg.

Christian Bale spiller skurken Gorr the God Butcher. Den stjernespækkede rolleliste tæller desuden Tessa Thompson, Matt Damon, Melissa McCarthy og Russell Crowe. Og nå ja, så kigger Chris Pratts Star-Lord også forbi.

Premiere: I biografen 7. juli

29. ‘The Triangle of Sadness’

Det føles, som om vi har ventet en evighed på Ruben Östlunds første film siden Guldpalmevinderen ’The Square’ fra 2017, og længe så det da også ud, som om den skulle have haft premiere sidste år.

Nu bliver det så i stedet i 2022 – nærmest med garanti verdenspremiere på Cannes-festivalen i maj – at vi kommer til at se den svenske mesters nye satire om modelparret Carl og Yaya, der bliver inviteret på et luksuscruise. Da yachten synker, strander de på en øde ø med en gruppe milliardærer og en rengøringskone, og i kampen for overlevelse bliver hierarkiet vendt på hovedet, da det viser sig, at rengøringskonen er den eneste, der ved, hvordan man fisker.

Det lyder udsøgt Östlund’sk, og ligesom i ’The Square’ har han danske kræfter på rollelisten, dog denne gang i biroller: Vicki Berlin og Zlatko Buric.

Premiere: I biografen 1. september

Daniel Craig og Ana De Armas i ‘Knives Out’. (Foto: Nordisk film)

30. ‘Knives Out 2’

Rian Johnsons veloplagte whodunnit med Daniel Craig som efterforsker af en rigmands død blev en gigantisk succes, og Netflix så derfor sit snit til at kaste cirka 2,5 milliarder kroner efter rettighederne til en toer og treer. I år finder vi ud af, om det er pengene værd, når Craigs Benoit Blanc kastes ind i et nyt mysterium, denne gang med et friskt stjernecast at lade mistanken falde på: Edward Norton, Janelle Monae, Kathryn Hahn, Dave Bautista, Leslie Odom Jr. og Ethan Hawke for blot at nævne toppen af isbjerget.

Præcis hvad plottet er, vides endnu ikke, men filmen er optaget på Grækenland.

Premiere: På Netflix i løbet af 2022

31. ‘The Good Nurse’

Tobias Lindholm har for længst slået sit navn fast som instruktør af ’R’, ’Kapringen’, ’Krigen’ og ’Efterforskningen’ og manuskripter til ’Jagten’ og ’Druk’. Det er derfor ikke overraskende, at udlandet også har fået øjnene op for danskeren, og Lindholm debuterede flot på amerikansk med afsnit til David Finchers ’Mindhunter’.

Nu er han på vej med sin første engelsksprogede film, ’The Good Nurse’, der baseret på Charles Graebers bog handler om jagten på seriemorderen Charlie Cullen, der dræbte omkring 300 mennesker over 16 år som sygeplejerske.

Castet består blandt andre af Jessica Chastain, Eddie Redmayne, Noah Emmerich og Kim Dickens.

Premiere: På Netflix i løbet af 2022

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

32. ’Mission: Impossible 7’

Efter udskydelse på udskydelse kan vi se frem til hele to Tom Cruise-spektakler i år. Actionhelten trækker nemlig også i Ethan Hunts IMF-uniform for syvende gang. Det er endnu sparsomt med information om handlingen, men Christopher McQuarrie, der fortsætter som instruktør efter den forrygende ’Fallout’, har afsløret, at filmen kommer til at være mere følelsesladet end tidligere. Og selvfølgelig har der allerede været forlydender om nogle af Cruises mest eksplosive stunts hidtil.

Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Simon Pegg og Ving Rhames vender alle tilbage i deres roller.

Premiere: I biografen 29. september

33. ‘Black Panther: Wakanda Forever’

Instruktør Ryan Coogler får sin sag for, når han skal videreføre ’Black Panther’-universet uden sin hovedrolleindehaver Chadwick Boseman, der gik bort alt, alt for tidligt. Plottet er hemmeligholdt, men det er blevet antydet, at filmen vil udforske Wakandas udfordringer med at åbne sig op for verden og ikke længere leve i skyggerne. Letita Wright, Lupita Nyong’o, Angela Bassett, Daniel Kaaluya og Martin Freeman vender alle tilbage.

Premiere: I biografen 10. november

34. ’The Actor’

2022 tegner til at blive et stort år for Ryan Gosling, der medvirker i Russo-brødrenes store spionfilm ’The Gray Man’ og monsterfilmen ’Wolfman’. Men det er dette karakterdrama om en New York-skuespiller, der bliver slået ned og efterladt til at dø i 1950’ernes Ohio, som vi har allerstørst forventninger til.

Baseret på bogen ’Memory’ fortæller filmen historien om skuespillerens vej tilbage til livet efter at have fået beskadiget sin hukommelse under overfaldet. Filmen instrueres af Duke Johnson, der var medinstruktør på Charlie Kauffmans fantastisk krøllede ’Anomalisa’.

Premiere: I biografen 1. december

‘Avatar’.

35. ‘Avatar 2’

13 år skulle der gå, inden blockbuster-pioneren James Cameron er klar med den første ud af fire opfølgere til sit banebrydende 3D-spektakel ’Avatar’. Sam Worthington gentager rollen som Jake Sully, der lever en fredfyldt eksistens på Pandora med Neytiri (Zoe Saldana) og resten af Na’Vi-folket. Men pludselig vender en velkendt trussel tilbage til planeten og tvinger Sully til at genoptage kampen om menneskene.

Sigourney Weaver, Stephen Lang og Giovanni Ribisi vender alle tilbage i deres roller, mens Kate Winslet, Edie Falco og Michelle Yeoh er blandt de nye tilføjelser til castet.

Premiere: I biografen 14. december

36. ’Asteroid City’

Wes Andersons ’The French Dispatch’ fik dansk premiere så sent som i oktober, men allerede nu kan vi begynde at se frem mod den texanske eners næste film.

Fra Frankrig er Anderson denne gang rejst til Spanien, og vanen tro har han fået et vanvittigt ensemble til at følge trop: Scarlett Johansson, Bill Murray, Tilda Swinton, Margot Robbie, Tom Hanks og Bryan Cranston for blot at nævne nogle.

Vi aner endnu ikke, hvad filmen handler om.

Premiere: Endnu ukendt

Alejandro Gonzalez Inarritu. (Foto: Jason Merritt/Getty Images)

37. ’Bardo’

Der har været stille fra den mexicanske mester Alejandro G. Iñárritu, efter han nuppede Oscar-statuetten for bedste instruktion to år i streg med ’Birdman’ og ’The Revenant’. Men nu er instruktøren endelig tilbage med sin mystikomgærdede mexicanske film, der beskrives som en nostalgisk komedie om en anerkendt mexicansk journalist og dokumentarskaber, som vender hjem for at konfrontere sin identitet, sine familieforhold og sit lands fortid og moderne udvikling.

Premiere: Endnu ukendt

38. ‘Women Talking’

Sarah Polleys trackrecord som instruktør er knivskarp: ’Away From Her’, ’Take This Waltz’ og den personlige dokumentar ’Stories We Tell’.

Nu er hun klar med sin første fiktionsfilm i mere end et årti med historien om en gruppe kvinder i en religiøs koloni i Bolivia, hvis tro bliver sat på prøve, da en af koloniens mænd begår en række seksuelle overgreb.

Polley har allieret sig med nogle af tidens mest interessante skuespillere: Jessie Buckley, Claire Foy, Frances McDormand, Rooney Mara og Ben Whishaw.

Premiere: Endnu ukendt

Steven Spielberg under Oscar-uddelingen i 2016. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

39. ‘The Fabelmans’

Evigt produktive Steven Spielberg er klar med sin mest personlige film nogensinde med dette semi-autobiografiske værk, der er baseret på hans egen opvækst i Arizona. Den Oscar-vindende filmskaber har allieret sig med nogle af tidens varmeste navne: Michelle Williams spiller en figur løst baseret på Spielbergs mor, mens Paul Dano indtager farrollen, og Seth Rogen spiller hans onkel. Spielberg følger dermed i sporene på den nye tendens af autobiografiske film, som plejer at gå langt i Oscar-ræset.

Premiere: Endnu ukendt

40. ‘Disappointment Boulevard’

’Hereditary’ og ’Midsommar’ blev øjeblikkelige klassikere i arthouse-horrortraditionen, og vi er derfor mange, der slet ikke kan vente på, hvad instruktør Ari Aster finder på i sin nye film. ’Disappointment Boulevard’ er efter sigende et »intimt portræt, der spænder over årtier, af en af de mest succesfulde entreprenører gennem tiderne«, men mere konkret vides endnu ikke om plottet.

I hovedrollen finder vi selveste Joaquin Phoenix, så selvom handlingen ikke umiddelbart lyder så forstyrrende som Asters to foregående film, tænker vi nu alligevel, der bliver mørkt territorium at udforske. It-selskabet A24 står bag.

Premiere: Endnu ukendt

41. ‘Decision to Leave’

Den koreanske mester bag ‘Oldboy’, Park Chan-wook, brillerede senest med den sjældent sanselige ’The Handmaiden’ (og serien ’The Little Drummer Girl’), og nu er han endelig klar med sin næste film. ’Decision to Leave’ handler om en politiefterforsker, der forsøger at opklare et mord ude på landet i Korea. Han mistænker den myrdede mands enke – som han imidlertid også forelsker sig. Det kan lyde banalt på papiret, men Park har utvivlsomt et trick eller to i ærmet.

Premiere: Endnu ukendt

Bradley Cooper. (Foto: Carlos Alvarez/Getty Images)

42. ‘Maestro’

Bradley Cooper fik et massivt gennembrud som instruktør med ’A Star Is Born’, og med sin opfølger bliver han i musikkens verden, om end med helt andre tonearter.

’Maestro’ handler nemlig om den legendariske komponist Leonard Bernstein, der især er kendt for sin musik til ’West Side Story’. Cooper skal selv spille Bernstein, mens Carey Mulligan indtager rollen som hans hustru, den chilenske skuespiller Felicia Montealegre. Filmen følger deres forhold over 30 år.

’Maestro’ skulle oprindeligt have været instrueret af Martin Scorsese, men han overlod specifikt faklen til Cooper, da han selv havde travlt med ’The Irishman’.

Premiere: På Netflix, sandsynligvis i løbet af 2022, men måske 2023

43. ‘Apollo 10½’

Richard Linklater er bedst kendt for sin naturalistiske stil og underfundige humor i film som ’Boyhood’ og ’Before’-trilogien. Men den texanske auteur har også skabt nogle fremragende animationsfilm, blandt andet ’Waking Life’ og ’A Scanner Darkly’. Nu vender han tilbage til animationen med denne sci-fi-film om månelandingen i 1969, der beskrives som en coming of age-fortælling i Houston, Texas, hvor Apollo 11 blev sendt afsted. Rollelisten tæller blandt andre Jack Black, Zachary Levi (’Shazam’) og Glen Powell (’Everybody Wants Some!!’).

Premiere: På Netflix, sandsynligvis i løbet af 2022, men måske 2023

44. ’Showing Up’

Den amerikanske indiemester Kelly Reichardt genforenes med sin muse Michelle Williams i dette portræt af en kunstners kaotiske liv i tiden op til en karriereafgørende udstilling. Duoen har tidligere skabt mesterstykker som ’Wendy and Lucy’, ’Meek’s Cutoff’ og ’Certain Women’, så der er lagt i kakkelovnen til endnu en perle. Reichardt var sidst aktuel med den fremragende anti-western ’First Cow’, der fastslog, at instruktøren stadig er i topform.

Premiere: Endnu ukendt

Timothée Chalamet i Luca Guadagninos ‘Call Me By Your Name’.

45. ’Bones and All’

Luca Guadagnino og Timothée Chalamet genforenes for første gang siden ’Call Me By Your Name’.

’Bones & All’ er det første amerikanske projekt fra den italienske instruktør, der senest lavede ’Suspiria’ og HBO-serien ’We Are Who We Are’. Filmen beretter om det nyforelskede par Maren og Lee, der møder hinanden på en lang rejse gennem det amerikanske landskab, begge på flugt fra en mørk fortid, som sætter kærligheden på prøve.

Chalamet spiller Lee, mens Maren besjæles af stortalentet Taylor Russell, der slog igennem i ’Waves’.

Premiere: Endnu ukendt

46. ’The End’

Joshua Oppenheimer skabte to af de mest skelsættende danske dokumentarfilm i nyere tid med Oscar-nominerede ’The Act of Killing’ og ’The Look of Silence’ om folkemordet i Indonesien. Det er snart otte år siden, at den herboende amerikanske instruktør udgav den sidste af filmene, men nu er han altså endelig aktuel igen – og med noget af et stilskifte endda.

Oppenheimer kaster sig nemlig ud i en postapokalyptisk »guldaldermusical« om den sidste menneskefamilie på jorden. Med tanke på de fremragende musicalsekvenser i ’The Act of Killing’ tyder det på, at vi har en stor filmoplevelse i vente. På rollelisten finder man fænomenale Tilda Swinton, stortalentet George MacKay (’1917’) og undervurderede Stephen Graham (’Boardwalk Empire’, ’Snatch’).

Premiere: Endnu ukendt

Jessie Buckley i ‘Chernobyl’.

47. ‘Men’

Med film som ’Ex Machina’ og ’Annihilation’ har Alex Garland på kort tid fastslået sig som en af de mest interessante amerikanske filmskabere. I hans nye film kaster han sig over gysergenren, som vi har fået lovende forsmag på i hans tidligere film. Jessie Buckley spiller en ung kvinde, der tager alene på ferie i England efter sin eksmands død. På rollelisten finder man også Rory Kinnear (’No Time to Die’) og stortalentet Paapa Essiedu (’I May Destroy You’).

Premiere: Endnu ukendt

48. David O. Russell-film uden titel

Vi ved ikke, hvad den kommende film fra David O. Russell, manden bag ’The Fighter’, ’Silver Linings Playbook’ og ’American Hustle’, hedder, eller hvad den handler om, men vi ved, hvem der er med, og det er nok til at skærpe interessen betragteligt: Anya Taylor-Joy, Margot Robbie, Christian Bale, Rami Malek, Zoe Saldana, Robert De Niro, John David Washington, Taylor Swift (!), Chris Rock, Matthias Schoenaerts, Andrea Riseborough, Timothy Olyphant, Mike Myers, Alessandro Nivola. Damn.

Filmen – Russells første siden den mislykkedes ’Joy’ fra 2015 – skulle efter sigende (det er ikke bekræftet) handle om en læge og en advokat, der danner en usædvanlig alliance. Ligesom instruktørens forrige film vil den med garanti blive kastet ind i næste års Oscar-kapløb.

Premiere: Endnu ukendt

49. ‘The Whale’

Darren Aronofsky delte vandene noget så eftertrykkeligt med sin sidste film, ’mother!’. Nu er instruktøren bag film som ’Black Swan’ og ’The Wrestler’ tilbage med et karakterstudie af den slags, han gør bedst.

Comeback-stjernen Brendan Fraser spiller en svært overvægtig engelsklærer, der har forladt sin familie årevis forinden for at forfølge en romance med sin nu afdøde mandlige elsker. Han har forsøgt at kvæle sorgen ved at spise uafbrudt, men i et sidste håb om sjælefred forsøger han at redde trådene ud med sin teenagedatter (Sadie Sink fra ’Stranger Things’).

Premiere: Endnu ukendt

Emma Stone i Yorgos Lanthimos’ ‘The Favourite’.

50. ’Poor Things’

Den græske surrealist Yorgos Lanthimos fik et bredt Hollywood-gennembrud med ’The Lobster’, efterfølgeren ’The Killing of a Sacred Deer’ og senest Oscar-vinderen ’The Favourite’, der alle har udfordret rammerne for stjernespækkede Hollywood-film. Hans nye film lader bestemt ikke til at være en undtagelse med årets muligvis mest syrede præmis:

Emma Stone spiller en kvinde, der drukner sig selv for at undslippe sin voldelige mand, hvorefter hendes geniale far (Willem Dafoe) erstatter hendes hjerne med hendes ufødte datters ditto. Og så går galskaben ellers i gang.

Premiere: Endnu ukendt

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af