Julie og Jesper før ny serie: »Vi tror, der er en stor fed midtergruppe, der ikke gider høre på yderfløjene«

Med den nye DR-serie ’Bag enhver mand’ fjerner Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag sig for første gang fra det generationsportræt, vi kender dem for. Eller er der i virkeligheden et mere presserende generationsærinde på spil i deres satiriske køkkendrama? Vi har talt med makkerparret. Også om ’The Bear’.
Julie og Jesper før ny serie: »Vi tror, der er en stor fed midtergruppe, der ikke gider høre på yderfløjene«
'Bag enhver mand'. (Foto: DR)

INTERVIEW. Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk sidder med hver deres kop dampende kaffe på Friheden på Nørrebro i København, mens Jesper nyder en overdådig Eggs Benedict.

»Min læge siger ellers, at jeg skal passe på kolesterolet«, joker han.

»Jesper er jo fysisk mindst ti år ældre end mig, så det er et spørgsmål om tid«, griner Julie Rudbæk.

De to har ellers samme alder: 36 år. De kender hinanden godt. Det samme gør vi, på en måde.

Tilbage i 2018 mødte vi Jesper og Julie i serien ‘29‘ – et vennepar på tærsklen til de 30. Deres venner fik børn, men de var begge single og barnløse, men til gengæld havde de en stor mængde to-go-kaffe til uendelige samtaler gennem Københavns parker og brokvarterer.  Efterfølgende fulgte vi dem i sæsonerne ‘30’, ‘31’, ‘32’ og ‘33’, hvor de blev ældre og tacklede livskriser og finurlige dilemmaer.

Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk i ’31’. (Foto: Presse)

Senere kom vi tættere på instruktør- og manuskriptduoen med deres debutfilm, den (anti)romantiske komedie ’Elsker dig for tiden’, hvor de godt nok ikke spillede karaktererne Jesper og Julie, men alligevel cementerede deres status.

… står en stærk kvinde

Med instruktørparrets nye DR-serie ’Bag enhver mand’ er de åbne københavnske parker skiftet ud med et mere klaustrofobisk og hektisk miljø: et køkken.

På den eksklusive restaurant ‘Værk’ står den succesfulde køkkenchef Michael i centrum, lige indtil den nye souschef Naja bliver hyret ind til at modernisere restauranten og udfordre hans position. En stærk kvinde, der tør konfrontere køkkenets gamle dyder af egenrådighed og hård tone.

Et stormvejr af magtkampe bryder ud, skaber splid i køkkenet og tvinger hovedpersonerne til at krydse klinger, mens serien rejser spørgsmålet: Er mænd og kvinder virkelig så forskellige, når personlige ambitioner begynder at veje over fællesskabet?

‘Bag enhver mand’. (Foto: DR)

Julie og Jesper både skriver, instruerer og spiller med i den aktuelle serie, så på den måde er alt, som det plejer. Men ’Bag enhver mand’ er alligevel et skridt ind i en ny retning for makkerparret.

»Vi ville gerne lave noget om det, der er sket i vores samfund de sidste ti år. Hvordan reglerne har ændret sig, bevidstheden om vores sprog, hvordan vi opfører os, og hvordan tidligere skjulte magtstrukturer nu er kommet frem i lyset«, siger Jesper.

»I bund og grund ville vi gerne kigge på, hvad der er sket, som gør, at vi er blevet så rygende uenige«, siger Julie og fortsætter:

»Vi vidste allerede med filmen (’Elsker dig for tiden’, red.), at alle dem, der forelskede sig i ’29’, kun vil have mere af det. Men vi skal jo videre med vores karriere, hvilket betyder, at vi måske mister en masse seere, men til gengæld kan det også være, at vi får en masse nye. Og selvom tematikkerne er nye, er det jo stadig vores humor, dna og gennemgående interesse for menneskelige relationer, der er i fokus – som med alt andet vi har lavet«.

12 timers køkkenvagt

Den fiktive restaurant ‘Værk’ er arenaen for deres udforskning af tidens store kulturspørgsmål, men ifølge duoen kunne ‘Bag enhver mand’ have fundet sted hvor som helst i vores samfund.

»Vi kan jo ikke lave en serie, der foregår ingen steder. Eller alle steder. Så den skulle foregå et sted«, fastslår Jesper.

»Og vi fandt på serien, historien og karaktererne, inden vi lagde os fast på restaurationsbranchen«, tilføjer Julie.

Men hvorfor så lige en restaurant i sidste ende?

»Vi kommer der tit«, joker Jesper, mens han spiser en god bid af sin Eggs Benedict.

Julie tager teten: »Serien er et portræt af en af de arbejdspladser, der kæmper med de forandringer, som vi gerne vil tale ind i. I et køkken er der et tydeligt hierarki med magtrelationer og prestige. Men vi kunne også have valgt film- eller mediebranchen. Formentligt også lærerværelset på folkeskolen«.

‘Bag enhver mand’. (Foto: DR)

»Restaurationsbranchen er bare god, da der er en stressfaktor, der kan få bølgerne til at gå højt«, siger Jesper. »Derfor var det et virkelig godt sted at se, hvordan de her magtrelationer kommer til udtryk«.

På spørgsmålet om de selv er habile i et køkken, svarer Jesper hurtigt nej, mens Julie trumfer med et:

»Nogenlunde«.

Som en del af forberedelsen til serien har de været i lære som kokke og prøvet at stå en 12-timers vagt, hvilket de beskriver som »ekstremt hårdt, men en god research«.

Maden på settet fik de hyret en kok til at lave, og den fiktive restaurant ’Værk’ blev bygget fra bunden et sted i Nordvest.

Mellem boomer og woke

På papiret kan ’Bag enhver mand’ lyde som en woke serie, der løfter pegefingeren over for den gamle måde at gøre tingene på.

Men Julie og Jesper prøver faktisk at kigge kritisk på … alt.

»Vi forsøgte hele tiden at sørge for, at serien ikke var entydig noget. Vi ville ikke udpensle en skurk eller en helt for den sags skyld.Vi har virkelig forsøgt at give alle aldersgrupper og køn en stemme og komme med et nuanceret bud på de her universelle magtkampe«, siger Julie.

Jesper supplerer:

»Vi håber bare, at vi er nået dertil, hvor det hele er faldet mere ned, så vi kan begynde at tale om tingene. Vi tror, at der er en stor fed midtergruppe, der ikke gider høre på yderfløjene. Og det er det, vi prøver at tale ind i«.

‘Bag enhver mand’. (Foto: DR)

Serien blev til på en følelse af splittelse, hvor de to skuespillere i deres dagligdag følte sig fanget mellem to generationer uden helt at høre til hverken i den ældre eller yngre gruppe.

»Når vi snakker med generationen under os, føler vi os boomer-agtige. Når vi snakker med generationen over os, føler vi os unge og woke«, siger Julie.

Føler I, at I kan mægle mellem de to generationer?

»Nej, jeg ved ikke, om vi kan mægle…«, siger Julie, før Jesper bryder ind: »Jo, send os til Israel til forhandlinger nu!«

Julie griner og fortsætter:

»… men vi kan måske nuancere billedet. Vi står lidt i begge verdener, og så er vi mand og kvinde. Så vi synes selv, at vi kan se det fra de fleste sider.

Så nuanceret som muligt

I castet ser man da også forskellige generationer, der bidrager til at fremstille Michael og Naja som mere sympatiske karakterer ved at skabe kontraster til de mere yderligtgående figurer.

Som kokken Anders (Ari Alexander), der tager kokain i baggården, er pisseligeglad med, hvad der foregår og er mere drengerøvs-agtig end Michael. En mere mandet-mand end Michael, forklarer de. Og på den anden side tjeneren Sigrid (Eva Jin), der er pokkers hellig og væsentligt mere woke end Naja.

Eva Jin, Anders Brink Madsen og Sara Fanta Traore i ‘Bag enhver mand’. (Foto: DR)

Tjeneren Flemming (Anders Brink Madsen), der bare gerne vil lege nisseleg, er den ældre, lettere MeToo-forskrækkede boomer, mens restaurantejeren Vibeke (Ann Eleonora Jørgensen) er produktet af at være en kvinde i en mandsdominerede branche med en masse big dick energy, som hun selv udtrykker det.

Alle repræsenterer mennesker, som Jesper og Julie på en eller anden måde har mødt i deres eget liv, fortæller de. Mens de er klar på, at når man taler om køn, MeToo, arbejdspladser og adfærd, lægger man også røven i klaskehøjde.

»Jeg er spændt på, hvad folk vil blive sure over, hvis de bliver sure. Vi har tænkt så meget over at gøre det så nuanceret som muligt«, siger Jesper.

»Mest af alt håber vi, at folk stadig kan genkende os i serien. Det er måske svært at specificere, hvad det er, der har ’Jesper og Julie’-tone, men vi håber da, vores stemme skinner igennem«, siger Julie.

At komme efter ’The Bear’

Et af kritikpunkterne kunne måske være, at serien kommer i kølvandet på en af de seneste års mest roste serier, køkkenserien ’The Bear’. ’Bag enhver Mand’ lægger sig faktisk i slipstrømmen af en bølge af film og serier med fokus på mad, fra ’Boiling Point’ til ’Chef’s Table’ og ’The Menu’.

»Det var ikke, fordi vi så ’The Bear’ og tænkte, at vi ville lave en dansk pendant. At sammenligne de to serier er som at sammenligne æbler og pærer. Hvis man forsøgte at lave en dansk udgave af ’The Bear’, ville man uden tvivl fejle, så det har vi ikke gjort«, siger Julie.

»’The Bear’ ligger så langt fra det, som vi ville lave. Den lykkes med at gøre nogle ting, som vi ikke prøver på. Tonen, humoren og stilen er noget helt andet. Det eneste, de har til fælles, er, at de omhandler restaurationsbranchen«, siger Jesper.

‘Bag enhver mand’. (Foto: DR)

I deres serie er selve maden da også sekundær, forklarer de.

»Vi slog fast i starten, at vores serie ikke skulle være food porn. Vi ville gerne fokusere på ansigter og mennesker«, siger Jesper, før Julie følger op:

»Når det er sagt, synes vi, at maden er enormt flot, når man endeligt ser det. Det er jo også en vigtig del af troværdigheden. Man ville ikke tro på historien, hvis det bare lignede en kedelig sandwich«.

Jesper skyder hurtigt ind:

»Som for eksempel i ’The Bear’«.

’Bag enhver mand’ kan ses fra 29. december på DR TV.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af