Vores førstehåndsindtryk af Sivas’ ‘Contra’ – sang for sang

Sivas’ tredje album er landet. Følger han den mere afdæmpede stil fra singlerne '4Livet' og 'Capitan' til dørs med et mere modent album? Eller får vi en spraglet, flersidigt udgivelse som sidste års 'Ultra'? Her er vores førstehåndsindtryk af 'Contra'.
Vores førstehåndsindtryk af Sivas’ ‘Contra’ – sang for sang
Sivas.

Sivas behøver ikke jage hits længere. Han har skabt kæmpesingler som ‘D.A.U.D.A.’, ‘Det gode liv’ og sidste års discoinspirerede ‘Sidste timer’, som vi kårede til 2018’s bedste danske sang. Han behøver heller ikke cementere sin plads i dansk hiphophistorie. Den har han sikret sig, da han indførte autotune og trap i Danmark.

På den måde har Sivas intet at bevise og kan i princippet gøre lige, hvad han vil. Men samtidig står han foran en opgave, som meget få artister har mestret: Han skal prøve at blive voksen som gaderapper.

Sidste år flirtede han med en mere voksen discolyd på ‘Sidste timer’, hvor han var mere jakkesætklædt elegantier end hættetrøjebærende gadedreng. Men det efterfølgende album ‘Ultra’ havde stadig en fod på gaden. Nu, i 2019, har Sivas udgivet de mere afdæmpede singler ‘4Livet’ og ‘Capitan’. Især ‘4Livet’ lyder som en voksen mands refleksioner over livet og refererer også til rapperens datter. Viser de sange vejen for fremtidens Sivas-lyd?

Nu er hele albummet landet, og her er vores førstehåndsindtryk af ‘Contra’ – sang for sang. En rigtig anmeldelse lander inden for de næste par dage.

1. ‘Ceremonien’

Albummet starter med en kun 51 sekunder lang indføringsceremoni. Sivas giver et kompakt, intensivt vers, og så er sangen er slut. »Efter midnat, alle er klar til ceremonien« – så er vi i gang.

2. ‘Transformer’

Et relativt afdæmpet, guitardrevet beat summer i baggrunden, mens Sivas reflekterer over et af dansk hiphops yndlingstemaer: Falske mennesker. »Gode mennesker, de svær’ at find’ ligesom fantomer«, bliver der rappet. Det lyder solidt, men ‘Transformer’ er også ret underspillet. Det her er ikke samme højintense start som på ‘Ultra’, der sparkedes igang af ‘Lang historie kort’ og den eksplosive ‘Mine unge ninos’.

3. ‘Capitan’

Albummet accelerer med singlen ‘Capitan’. »Om det weekend, jeg’ igang, om det mandag, jeg’ i gang / lidt fornøjelse, lidt forretning, ja, det altid yin og yang«, rapper Sivas, og det føles faktisk som om, netop de linjer sætter albummet i gang. Produktionen er stadig minimal, men Sivas’ skarpe, varierede flows gør sangen til et tidligt højdepunkt.

4. ‘4Livet’

Førstesinglen lyder stadig virkelig stærk i albumkontekst. Der har været guitar på albummets tidligere sange, men nu går Sivas all-in og rapper over et nostalgisk lille loop. Han reflekterer over sin ældste ven, der er i fængsel, og ansvaret for sin datter: »Skal sørge for min lille pige har det fint«. Det lyder voksent uden at være gammelt – og ansvarsbevidst uden at være tynget. Det føles som om, albummet for alvor har fundet sin rille nu.

5. ‘Rally’

…og så afbrydes den intime guitarstemning på voldsomste vis af ‘Rally’! Sangen starter med albummets første stemme udefra i form af Gilli, der rapper uvant klart og tydeligt ind i mikrofonen. Og så dropper beatet, og det hele eksploderer.

‘Rally’ viser sig nemlig at være en boomende EDM-inspireret banger i stil med MellemFingaMuziks ‘AMG’. Og den er da også produceret af Nicki Pooyandeh, der stod for MellemFingaMuzik-hittet. Det her er nok den mest pulserende Sivas-sang siden ‘Holdet’ fra 2014. Og det er samtidig en sang, der totalt bryder med det lydbillede, der har præget ‘Contra’ indtil nu.

6. ‘Stresser af’

‘Stresser af’ starter, ligesom ‘Rally’, med en gæstestemme – denne gang i form af MellemFingaMuzik-rapperen Stepz. Han medbringer til gengæld ikke en bastung banger a la ‘AMG’, men i stedet noget af den overlegne, men også en snert fremmedgjorte stemning fra Molo-ep’en fra sidste år, hvor han også havde nogle stærke omkvæd på sange som ‘Udsigt’. ‘Stresser af’ rammer ikke helt de højder, men det er en solid gaderap-sang. Der går dog tæt på halvandet minut, før vi overhovedet hører Sivas, hvilket gør det her til anden sang i træk, der domineres af en gæst.

7. ‘Riri’

Spansk guitar og flamencohåndklap – de sydlandske stemninger, der har ramt dansk hiphop, er her stadig. Sivas bruger sit hviske-flow og nynner blide melodier. Rapperen fra Vestegnen har gjort det her før: Han var med på de sidste to års sommerhit i form af ‘Rica’ og ‘Oui’. Alligevel ville det nok være synd at sige, at det her er Sivas’ stærkeste side.

8. ‘Fortuna’

Benny Jamz og Branco gæster ‘Fortuna’, og så har vi fået samtlige fire Molo-medlemmer at høre. ‘Fortuna’ er (lidt ligesom ‘Stresser af’) en pænt majestætisk banger, der stadig har et snert af melankoli. Her er både guitar og fløjter i produktionen, hvilket giver nummeret lidt variation.

9. ‘Lalandia / Gremlins’

Det her lyder en smule som de Drake-beats, canadieren elskede i tiden omkring ‘0 to 100’ og ‘Started From the Bottom’, hvilket er en stil, Sivas også dyrkede en overgang på sange som ‘Saucen’ og ‘Ritualet’. Efter nogle sange, hvor Sivas byggede en del ting på sin lyd med gæster, kærlighedssange og lignende ting, er det her bare Sivas som tekniker: Skarp, erfaren, fejlfri. Og ja, titlens ’Lalandia’ hentyder til, at rapperen og hans hold drypper som et vandland. To minutter inde i sangen skifter beatet, og vi får en kort interlude i form af ’Gremlins’. Efter en håndfuld sange, der også havde passet ind på Molo- eller MellemFingaMuzik-udgivelser, føles det som om, albummet igen er 100 procent Sivas.

10. ‘Ingen skyer som solen skinner’

Sivas tilbage i det følsomme hjørne over et guitarbeat (Hennedubs produktion lyder faktisk en smule som Nicki Minajs ‘Ganja Burn’). Rapperen tager for alvor den farrolle på sig, han antydede på ‘4Livet’: »Det eneste jeg vil have, det er at du bare kan smile«, synger han, sandsynligvis til sin datter, og tilføjer også en advarsel: »Livet er ikke noget eventyr«. Det er et ømt og opløftende nummer, der nærmest er en slags gaderap-fødselsdagssang: »Du har fødselsdag og solen skinner«.

11. ‘Vink & smil’

En døsig og drømmende sang, hvor Sivas scroller gennem livet, shopper rundt i Europa og virker vagt interesseret i det modsatte køn. Når rapperen bruger sin stemme og autotune-effekterne sådan her, er der næsten noget søvnigt over det. Alt er behagligt og svævende – men måske også lidt for behageligt og svævende. Til gengæld får vi lov til at høre Sivas sige »ratatouille hummer«, hvilket er det hele værd.

12. ‘Lille hyggeligt postkort’

Okay, det her må være den mest atypiske sangtitel på en Sivas-udgivelse nogensinde. Manden, der lærte os at sige ‘Dauda’, sender nu et ‘hyggeligt lille postkort’ i bedste Familien Danmark-stil. Men okay, selvfølgelig er det ikke normale feriehilsener, Sivas sender. Han rejser første klasse »jorden rundt og tilbage igen«, mødes med Gilli i Spanien og flyver helikopter over Grand Canyon. Faktisk er titlen misvisende: Det ville kræve mindst ti-tyve postkort at indkapsle alle de feriebilleder, Sivas’ flyver gennem over det her afdæmpede, fløjtedrevne beat.

Og efter de to dekadente sange, der begge dyrker det gode liv og overdådige jordomrejser, er albummet slut. Det lyder ved første lyt som en udgivelse, der dvæler lidt mere og dyrker et mere stille udtryk. Her er meget guitar og en Sivas, der giver sig tid til at reflektere. Men jo, der er selvfølgelig også en håndfuld mere typiske gaderapsange i midten af albummet som kærlighedssangen ‘Riri’ og den ‘AMG’-agtige EDM-banger ‘Rally’ med Gilli.

Læs også: Her er 10 koncerter, du skal opleve i april

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af