Karakterbogen: Vi bedømmer året der gik for de sociale medier

Karakterbogen: Vi bedømmer året der gik for de sociale medier

Vi er godt i gang med at bedømme årets kulturelle højdepunkter, og som noget nyt vil vi i år også vurdere de arenaer, kulturen eksisterer igennem i vor tid.

Vi har bedømt de ni sociale medier ud fra fire parametre. Vi har vurderet:

1. Nyskabelse – altså, hvordan mediet har udviklet sig det seneste år og hvordan det fungerer rent teknisk.

2. Underholdningsværdi – altså, hvor fængende mediet er.

3. $$$$$ – altså, om de kan tjene penge på lortet.

Til slut ender vi med at give en karakter til det enkelte medie på en titrinsskala. Vi starter med giganterne over dem alle:

Facebook

Boredcat
Sådan føltes Facebook i 2015

 

Vi har bevæget os en tur rundt om Solen og Facebook har bevæget sig nærmere centrum i vores digitale bevidsthed. Facebook bliver ofte sammenlignet med internettets infrastruktur og den position, må man sige de har udbygget i år. Igen i år har missionen været klar: Overtag det digitale verdensherredømme.

Og de har ikke siddet stille, Mark Zuckerbergs hær af programmører. Hvis Facebook selv skulle have et ‘Tilbageblik på Året’, så må nogle af højdepunkterne være det målrettede skifte mod mere videoindhold, en “personlig” indbygget assistent i Messenger og at de rundede en milliard brugere i løbet af en enkelt dag. Og så selvfølgelig at Mark Zuckerberg selv er blevet den far, alle hader på Facebook.

Men alt det kan ikke ændre på, at selve kernen i Facebook begynder at virke noget tyndslidt og onkel-agtig. Facebook ved det godt og kæmper i desperation for fortsat at kunne være ung med de unge, blandt andet ved at tilføje den ene kuldsejlede live-app efter den anden og smække klistermærker på alt – som unge mennesker jo gør!

Samtidig rasler sablerne i korridorerne. Facebook har været i modvind flere gange i år, blandt andet fra medier, der føler Facebook vil stjæle trafikken, for batteridræn på iPhones og for at lukrere på stjålet video-indhold.

Men til syvende og sidst har Facebook for længe siden cementeret sig som grundlaget for majoriteten af vores internet-brug og vi kommer ikke uden om fjæsen, uanset hvor på nettet, vi bevæger os hen – og det skal vi måske endda ikke være så kede af. Facebook er samtidig mestre i at tjene penge på et produkt, der for alle os brugere er fuldstændig gratis. Det må man også tage hatten af for. Desuden er Messenger og deres Begivenhedssektion stadig guld værd.

Karakter: 7,0

Instagram

KimKanye
Sådan føltes Instagram i 2015.

 

Siden Mark Zuckerberg og hans internetbande af digitale rørlæggere i 2012 slog kløerne i Instagram, er det foretrukne sociale medie til madlavningsbilleder stivnet som vaniljebudding i en skål.

Hvor Instagram tidligere var stedet, hvor ukendte børn og modeller kunne opnå verdensompændende berømmelse, er det blevet mastodonternes legeplads. Instagram er nemlig stadig voldsomt populært, særligt til at følge store stjerners gøren og laden.

Men Instagram har skruet gevaldigt på knapperne for at bevare sin popularitet – som stadig er stigende. De har i år blandt andet rundet 400 millioner brugere, lavet værktøjer til at følge aktuelle emner og skiftet bort fra det kvadratiske format (gisp!). Måske vigtigst af alt fik Instagram en længe ventet makeover efter tre fuldstændig stillestående år.

Instagram har også lavet to standalone-apps i form af Layout og Boomerang, der hver især giver Instagram mere at lege med.

Men spørgsmålet er, om det er for sent for Instagram og de allerede har mistet sin kant. Fremfor at være et engagerende og inddragende socialt medie er det i højere grad blevet en platform til at tælle likes. At Instagram ikke længere har fingeren på pulsen kan aflæses i deres mærkværdige censurpolitik, der blandt andet udelukker billeder af brystvorter, menstruation og billeder tagget med #curvy.

Karakter: 6,0

Google+

Google+
Sådan føltes Google+ i 2015.

 

Hvad? Findes det endnu? Ja, selvom Google+ adskillige gange er blevet rygtet afgået ved døden, så har rygterne været stærkt overvurderede. Det findes nemlig endnu. Men det ligger temmelig meget i respirator.

Google+’s fotofunktion blev tidligere på året trukket ud i en enkeltstående app, så Google+ nu ikke længere er meget andet end et debatforum for folk med fælles interesser. Og det er der temmelig mange andre sites, der slår sig op på at være.

Om Google har en større plan for Google+ er virkelig svært at sige, men set ude fra er det virkelig være svært at forstå, hvorfor de holder deres sociale medieplatform kunstigt i live.

Karakter: 2,5

YouTube

TaylorS
Sådan føltes YouTube i 2015.

 

Man kan naturligvis diskutere, om YouTube overhovedet er et socialt medie, men med kanaler, kommentarer og en helvedes masse aktivitet lugter det i al fald lidt deraf. Og YouTube har været on a roll i år. Video er i løbet af året blevet endnu mere afgørende for medier – hvilket særligt har været tydeligt i dit feed på Facebook – men YouTube er stadig bedst til at præsentere klip fuldstændig gnidningsfrit og lækkert.

YouTube har i år fået en make-over, der lettede interfacet gevaldigt uden at skræmme nogen væk. De har også lavet en helt ny platform til spil-streaming i form af YouTube Gaming.

Den helt store nyskabelse hos YouTube var dog introduktionen af betalingsabonnementet YouTube Red. Og selvom penge op af lommen lyder som dødens pølse for alle YouTube-brugere, så har Google med et langt tilløb formået at skabe noget, de fleste rent faktisk bør kunne se mening i at betale for. For med abonnementet følger ikke bare reklamefri YouTube-streaming, men også adgang til eksklusive tv-produktioner (og muligvis film i fremtiden) og en streamingtjeneste.

De første indikationer tyder på, at YouTube har ramt plet med Red, der har placeret YouTube som én af de bedst indtjenende apps på App Store i øjeblikket.

YouTube er stadig i førersædet, når det kommer til kvaliteten af video-indhold. De er nogenlunde fair over for deres indholdsproducenter og er fra inderst til yderst en platform, der indbyder til udforskning. I langt højere kvalitet og langt mere intuitivt end Facebook.

Karakter: 7,5

Linkedin

FuckThis
Sådan føltes LinkedIN i 2015.

 

Arto for rigtigt voksne har brugt året på at blive mere sjovt og mindre seriøst med blandt andre chat-funktioner og et nyt yngre design. Det er naturligvis rigtig fint, men det ændrer ikke på, at LinkedIN kun er noget, man bekymrer sig om, når man skal opdatere sit håbløse CV, inden voksenlivet banker på.

Karakter: 4,5

Twitter

Twitter
Sådan føltes Twitter i 2015.

 

Twitters år 2015 har været lidt som at overvære en togafsporing i realtid med live-kommentarspor. Problemerne har hobet sig op i så høj grad, at et salg har været – og er – på tale.

Twitter har ikke kunnet skabe vækst, de har ikke kunnet finde en administrerende direktør, endsige en ny retning for firmaet. Og derfor er aktierne stort set bare dykket og dykket. Der er faldet lidt mere ro på efter den kontroversielle medstifter Jack Dorsey er blevet udnævnt til CEO og der har været nogle – meget upopulære – nedskæringer i firmaet.

Ovenpå det har Twitter dog forsøgt at ryste posen en anelse. Der er blandt andet kommet opsamlinger på populære tweets, et overskueligt, kurateret modul til at følge aktuelle begivenheder og så har de tilmed udskiftet stjerner med hjerter som indikation på enighed. Lytter man på vandrørene, så kan vi muligvis se frem til store ændringer i Twitters grundprincipper som en live-platform med mikroblogs på 140 tegn.

Twitter fungerer stadig fint som en kaffeklub for journalister og politikere, men der er et enormt behov for enten at udbrede brugen eller lægge en helt ny strategi, hvis ikke Twitter skal have gedigne bank af eksempelvis Snapchat eller måske endda Instagram.

Karakter: 2,0

Vine

Why
Sådan føltes Vine i 2015.

 

Vine, Twitters videoplatform med loops på seks sekunder, er i sit udgangspunkt lige så genialt som Twitter selv. Og selvom det ikke er så udbredt under de rød-hvide himmelstrøg, så er Vine ultrapopulært i for eksempel USA, hvor det er gået hen og er blevet en meme-kanon af de større.

Det begrænsede format fordrer enorm kreativitet og brugere, der mestrer det kan med lethed blive decideret stjerner både på og uden for mediet. To af årets internationalt største memes – ‘What Are Those‘ og ‘Why The Fuck You Lyin‘ – stammer fra Vine.

I 2015 har Vine været langt bedre til at finde på forbedringer til brugeroplevelsen end moderskibet Twitter. De har blandt andet indført en kanal, der præsenterer yderligere indhold relateret til de brugere, du følger. De har også introduceret værktøjer til at lave mere perfekte loops og til at matche musikken bedre og et helt nyt homefeed Men samtidig har Vine en temmelig sårbar akilleshæl i koblingen til Twitter. Hvis Twitter går ned, går Vine med. Det håber vi ikke sker.

Karakter: 6,0

Periscope

Periscope
Sådan føltes Periscope i 2015.

 

Periscope er Twitters anden kæphest og det så første gang dagens lys i 2015 efter inspiration fra Meerkat. Både Periscope og Meerkat er livestreamingapps, der lader brugere sende live fra begivenheder.

Begge apps kom i vælten først på året, da brugere gratis kunne se med fra ringside af bokseopgøret mellem Mayweather og Pacquiao i foråret. Der opstod straks panik i sportens verden, da branchen frygtede at det ville blive døden for pay per view. Den frygt er dog døet hen.

Periscope har ikke ligget på den lade side i år. Siden introduktionen har de indført maps, så man kan finde live-brugere i sit nærområde. De har også indført en kanal, hvor man kan zappe mellem random brugere – hvilket er en syret Chatroulette-lignende oplevelse.

Men selvom det hele lyder meget godt og interessant, så rammer Periscope lidt uden for skiven. Rent praktisk fungerer appen ofte rædderligt. I særdeleshed hvis der er mange seere på en session eller internetopkoblingen er mindre optimal. Alt i alt har Periscope potentiale, men mange af appens kontraintuitive elementer skal luges ud, hvis det skal blive en rigtig succes. For eksempel er det bydende nødvendigt at den bliver integreret bedre i andre sociale medier – udover Twitter. For Facebook forsøger sig også med live-streaming.

Karakter: 5,5

Meerkat

anigif_enhanced-6369-1392755954-26
Sådan føltes Meerkat i 2015.

 

Meerkat kæmper med næb og kløer for at holde fast i et marked, hvor de bliver angrebet fra alle sider. Men det er en kamp, de umuligt kan vinde, som uafhængigt socialt medie. Det nytter ikke noget at være først, hvis ikke man formår at holde fast.

Karakter: 1,5

Snapchat

DjKhaled
Sådan føltes Snapchat i 2015.

 

Snapchat er godt i gang med at lave en Facebook – firmaet de i øvrigt takkede nej til at blive opkøbt af for tre milliarder dollar i 2013. De har et fast greb om de unge brugere og de står på ingen måde stille.

Og der er ikke mange fingre at sætte på deres strategi i år. De har innoveret appen så det brager, blandt andet med Lenses, hurtig og langsom afspilning og afvigelsen fra at skulle holde fingeren på skærmen for at se Snaps. Blandt meget andet.

Helt ned til deres kommunikationsstrategi er de kompromisløse. Foruden et par mere eller mindre bizarre YouTube-videoer, så har de kun en Twitter-profil som eneste kommunikationsplatform. Og på den profil laver de ikke andet end at retweete fans og i særdeleshed hatere – de skriver aldrig noget selv. Sært og sejt.

Samtidig har de fundet et hav af nye indtægtskilder til appen. For eksempel kan medier købe sig en kanal på Snapchat, brugere kan købe ekstra afspilninger af Snaps for et mikrobeløb og store film og begivenheder laver samarbejder med Snapchat for særlig eksponering på platformen.

Vi tør godt spå, at Snapchat kun vil vokse hele vejen gennem 2016.

Karakter: 9,0

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af