I december kårer vi vores favoritfilm (udenlandske top 20-11 og top 10-1 samt danske) og -tv-serier fra 2014. Seriernes top 20-11 kan ses HER. Men nu gælder det de allerbedste fra året, og der er indtil flere helt nystartede serier med blandt de 10 i toppen.
10. ‘BoJack Horseman’ (sæson 1)
Hovedforfatter: Raphael Bob-Waksberg
Netflix lancerede fine toere af flagskibene ‘House of Cards’ og ‘Orange Is the New Black’ i 2014, men deres mest bemærkelsesværdige bedrift var en animationsserie. For mens karakterer i animationskomedieserier sjældent udvikler sig, er det helt anderledes i ‘BoJack Horseman’, der er et sjovt, men også overraskende mørkt karakterstudie om den tidligere sitcom-hests afgrundsdybe fald fra tinderne.
Kan ses på Netflix.
9. ‘The Americans’ (sæson 2)
Hovedforfatter: Joe Weisberg
Det krævede fuld opmærksomhed at blive grebet af det russiske spionægtepar Elizabeth og Philip Jennings’ dobbeltspil i USA i anden sæson af FX’ koldkrigsserie. Men da sæsonen sluttede med bravur, kunne man kigge tilbage på den måske mest perfekt udfoldede fortælling i denne tv-sæson. Kan man tage sine børn til indtægt for sine egne idealer? Hvilken arv giver man videre? ‘The Americans’ slår hovedet på sømmet.
Kan pt. kun købes i butikkerne.
8. ‘Fargo’ (sæson 1)
Hovedforfatter: Noah Hawley
Hvad har du dog sat i gang, ‘Fargo’? Snart sagt enhver filmsucces skal nu forvandles til tv-serie, hvilket i de fleste tilfælde med sikkerhed er en dårlig idé. Men mod alle odds lykkedes det for Noah Hawley at skabe en serie, der føles tro mod Coen-brødrenes skæve, sneklædte Minnesota-univers og samtidig er sin egen takket være et uovertruffet karaktergalleri, et konstant overraskende plot og et opfindsomt filmsprog.
Kan ses på HBO Nordic. Er dog pt. fjernet på grund af rettighedsudløb, men kommer op igen, når sæson 2 kommer til foråret.
7. ‘High Maintenance’ (sæson 4+5)
Hovedforfattere: Katja Blichfeld og Ben Sinclair
Ægteparret Blichfeld og Sinclair løftede på Vimeo webserieformatet til et nyt niveau med deres novellesamlings-agtige hudfletning af moderne New York-skæbner. Som medpassagerer på en tilbagelænet pot-dealers house calls stikker vi i hvert af de 10-20 minutter lange afsnit hovedet ind i et nyt hjem og møder knivskarpt tegnede karakterer i toner vekslende fra elegant satire til dyb eksistentiel alvor.
Kan ses på Vimeo.
6. ‘Louie’ (sæson 4)
Hovedforfatter: Louis CK
Tredje sæson af Louis CK’s serie om sit rødmossede alterego var noget af det bedste tv født ud af det nye årtusind. Forventningerne til fjerde ombæring var derfor tårnhøje. Her eksperimenterer han med plots i spillefilmlængde over hele seks afsnit, varierede ubesværet mellem hverdagsrealisme og surrealisme og gør i lange perioder intet forsøg på at være sjov. Og han lykkes med det meste.
Kan ses på den amerikanske udgave af Netflix.
5. ‘Mad Men’ (sæson 7)
Hovedforfatter: Matthew Weiner
Første halvdel af allersidste omgang med de drikfældige reklamefolk var lidt af et comeback. Endelig handler Don Drapers karakterark om andet end udenomsknald og selvmedlidende deroute. Og endelig får vi – især gennem Roger Sterlings problemer med sin datter – en fornemmelse for 60’ernes brydningstid, som for ofte har været et overfladisk bagtæppe. ‘Mad Men’ er stærkt tilbage forud for sidste runde.
Kan ses på Netflix.
4. ‘Rectify’ (sæson 2)
Hovedforfatter: Ray McKinnon
Daniel Holden løslades fra dødsgangen, hvor han har siddet hele sit voksne liv. Hvordan finder han tilbage til en verden, han ikke kender, og hvor mange stadig tror, at han er skyldig? Sundance tv-serien er et overset mesterværk blandt tidens dramafortællinger, og anden sæson holder niveau. Med poetisk miljøskildring og underspillet humor formidler ‘Rectify’ følelsen af at opdage verden på ny. Med frygt og forundring.
Kan ses på den amerikanske udgave af Netflix.
3. ‘Veep’ (sæson 3)
Hovedforfatter: Armando Iannucci
Mens ‘Girls’, ‘Louie’ og ‘Transparent’ veksler frit mellem humor og alvor, har HBO-serien om Julia Louis-Dreyfus’ håbløse vicepræsident og hendes inkompetente stab blikket skarpt rettet mod komediekunsten. Og det skal den ikke høre et ondt ord for. ‘Veep’ overgår nemlig konstant sig selv, og tredje sæson, hvor Selina bliver sendt i præsidentvalgkamp, er en opvisning i timing, dialog og akavet situationskomik.
Kan ses på HBO Nordic.
2. ‘True Detective’ (sæson 1)
Hovedforfatter: Nic Pizzolatto
Man kan fodre svin med serier om barske politimænd og grumme forbrydere. Så hvad er det, der får Nic Pizzolattos serie til at virke som lidt af en tv-revolution? Det er den dristige fortællestruktur, hvor rammehistorien bliver lige så pertentligt udfoldet som opklaringen af selve de modbydelige kvindemord i fortiden. Et pirrende plot fyldt med mytiske ledetråde. En drønlækker filmisk æstetik fra de svedne og sumpede sydstater, kulminerende i afsnit fires seks minutter lange one-take. Og selvfølgelig: En genial casting af Woody Harrelson og Matthew McConaughey. Alt går simpelthen op i en højere enhed for Pizzolatto i hans debut. Og det er neglebidende spændende, om han er et one-hit-wonder, eller om sæson to kan leve op til den tårnhøje standard.
Kan ses på HBO Nordic.
1. ‘Transparent’ (sæson 1)
Hovedforfatter: Jill Soloway
Da Amazon i februar frigav første episode sammen med fire andre pilotafsnit, var vi begejstrede med forbehold. Gik der indie-cute mumblecore i den? Efter hele første sæson må vi dog sænke alle parader. For Jill Soloway udfolder ikke bare historieprofessoren Morts transformation til Maura – og hans tre voksne, navlebeskuende børns reaktioner på forvandlingen – med øm og kærlig komik. I al deres identitetsvirvar og seksuelle udskejelser bliver de fire hovedpersoner også fuldtonede karakterer, der føles som alt andet end sitcom-skitser.
Men det, der løfter ‘Transparent’ til årets allerstørste serieoplevelse, er, at den samtidig føles som en vigtig fortælling, der uden løftede pegefingre går vores egne forestillinger om køn og seksualitet bramfrit på klingen.
Kan ses på Viaplay.
Læs også: Årets bedste tv-serier, 20.-11.-pladsen
Læs også: Årets bedste film, 10-1
Læs også: Grin, gys, gråd – årets 10 bedste trailers