Patches er en enkel og bæredygtig opdatering af din garderobe – The xx og Mø viser vejen

Patches er en enkel og bæredygtig opdatering af din garderobe – The xx og Mø viser vejen
The xx i patches og pins fra deres Raf Simons-samarbejde. (Foto: Willy Vandersperre for System Magazine)

Vi ved det godt, for vi får det at vide hele tiden: Vi skal skrue ned for vores klimaaftryk, og selvom det er mange meninger om, hvordan det mest effektivt kommer til at ske, så kan man jo altid kigge på sin egen livsstil.

Vores overforbrug af tøj – og branchens overproduktion – er for længst dokumenteret, og heldigvis er der flere og flere, som tager udfordringen op og prøver at tænke i alternativer til konstant at tænke i nyt, nyt, nyt.

En minitendens, som vi har lagt mærke til, er brugen af patches til at give nyt liv til ‘gammelt’ tøj. Det er samtidig et fint alternativ til en nykøbt statement-t-shirt, hvis man gerne vil erklære sin støtte til et projekt eller til sin yndlingskunstner. Senest har vi set og The xx gøre brug af tilgangen.

Mø og Postevands ‘Nej tak til pesticider’-patch.

Mens Mø lavede et samarbejde med grundvandsaktivisterne hos Postevand (som hun også er blevet investor i), hvor de inkorporerede et patch med deres kampagnebudskab, ‘Nej tak til pesticider’, så har The xx lige lanceret et samarbejde med designeren Raf Simons med samme tilgang.

Samarbejdet er lavet i forbindelse med tiårsjubilæet for The xx’ selvbetitlede debutalbum, og mens det eftersigende også skulle indeholde t-shirts og en hat, så har de startet med at sætte to patch-sæt til salg i bandets webshop.

De er gået lidt mere luksus-agtigt til værks, da hvert sæt inkluderer to X-pins, som kan bruges til at sætte de medfølgende patches (hvis design stammer fra bandets visuelle univers) fast på ens tøj.

Mens ryggradsløsningen i begge tilfælde ville have været at lave nogle trøjer med trykkene på, så er patches en enkel og anderledes måde at upcycle ens eksisterende garderobe.

Patches har i mange år været en del af punkmiljøet, der netop brugte den slags påsyede eller sikkerhedsnålspåsatte stofmærker til at kommunikere ofte politiske budskaber, men for The xx-medlemmet Romy Madley Croft handlede ideen lige så meget om nostalgi og hendes egen historie.

»Konceptet om d-i-y-aspektet af jubilæumskollektionen, med patches man kan sætte på sig selv, er noget, som føles ret teenage-agtigt for mig«, siger Croft til System Magazine. »Det passer godt til det første album – vi var teenagere, da vi skrev sangende, og jeg gjorde helt klart den slags med, hvad jeg gik i«.

Og lige meget om du kaster penge efter Møs og The xx’s patches eller laver dine egne, så er ideen sjov – og ja, bæredygtig.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af