Efter ‘Achtung, Die Kurve’: Tre vaskeægte multiplayerspil til pause-dysterne

Efter ‘Achtung, Die Kurve’: Tre vaskeægte multiplayerspil til pause-dysterne

Husker du frikvarterene i folkeskolen? Når man havde slugt sin madpakke og en kvart liter skole-letmælk var der lige præcis tyve minutter tilbage, før klokken ringede.

I de tyve minutter kunne man nå at tage fat i to-tre kammerater, drøne ned til skolebiblioteket, tænde for en af de prustende windows 95-maskiner, logge på med et login i retning af ferj7526@skolebib.dk, indånde startup-lyden…

Og hvad så?

Der er ikke nogen spil installeret. Jo, måske ‘Matematik-eventyret’ eller sådan noget. Men man skal brænde de her efterhånden 15 minutter af, man kan ikke spille på hver sin computer (pigerne fra B-klassen er på Arto ved siden af…), så hvad gør man?

zatacka-screenshot

Man fyrede op for den ældgamle tyske klassiker fra 1995 ‘Achtung, die Kurve!’ (direkte oversat til ‘Pas på, linjen!’). Det har den fordel at det foregår direkte i browseren, og at hver spiller kun skal bruge to tastaturtaster for at deltage. Således mast sammen foran kassecomputerskærmen kunne man med skrig og skrål og en ret kontant samværs- og hyggefølelse (din modstanders skulder var formodentlig mast op imod din) tæske hinanden til klokken ringede.

Det kan simpelthen noget helt specielt at spille med sine venner på den samme skærm – og det har den fordel at det er noget mere overskueligt og nemt at fiske en enkelt bærbar computer frem end et fjernsyn og en PlayStation eller (gys) adskillige stationære.

Og selvom ‘Achtung, die Kurve!’ stadig er on point (tjek i øvrigt den danske Wikipedia-artikel om det, der er så mange flashbacks til gymnasiet/folkeskolen at det gør ondt), så kan man også blive lidt træt af at være en farvet kurve i et lidt ensformigt spil.

Men frygt ikke! Vi har samlet en lille samling af sjove, billige og mere eller mindre nye spil, som du kan tæske dine venner i, mens i sidder bøjet over den samme computerskærm og hygger.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Nidhogg’

Det er lidt svært at regne ud præcis hvad der foregår i Indiespillet ‘Nidhogg’. På overfladen er det rimeligt simpel: To farvede figurer med hver deres kårde myrder hinanden gentagne gange indtil skærmen er dækket af blod. De forsøger at løbe forbi hinanden til henholdsvis højre eller venstre, og når de når den yderste skærm, så bliver de tiljublet af en tribune af ligeledes farvede mænd – og derefter spist af dragen Nidhogg.

Men det er ikke på grund af spillets omfattende historie, det er fedt.

‘Nidhogg’ er hurtigt, spilles på et enkelt tastatur på den samme skærm, er raserifremkaldende og hylemorsomt. Det er intet så fedt som at smide sit sværd tværs gennem et level, ramme ens modstander i nakken, løbe som død og pine mod endemålet – men så blive sparket ned og kvalt af modstanderen, som man derefter jager på rasende vis den modsatte vej.

Før spillet udkom på pc blev det lanceret til E3 på store arkadekonsoller, som mindede om firsernes ‘beat em up’-spil – og selv efter lanceringen på Steam har spillet stadig den intime, fede følelse af konkurrence, fysisk nærvær og den helt specielle sejrsrus, der kommer af at vinde over en modspiller, hvis besejrede mine man selv kan tage i skue, hvis man vender sit ansigt 90 grader fra skærmen.

Tilgængelig på Steam, 14,99 dollar


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Realistic Summer Sports Simulator’

‘Realistic Summer Sports Simulator’ er udviklet af jokeren Justin Smith (alt hans arbejde er tilgængeligt gratis, og værd at kigge på hvis man holder af absurdisme og computerspil).

Lad os med det samme indrømme at det overhovedet ikke er realistisk. Og at det er frygtelig grimt (på sin egen charmerende facon). Med en enkelt mus dyster op til fire spillere i 15 forskellige olympiske discipliner, fra roning til spydkast til bueskydning.

Fysikken i spillet er minimal, utilgivende og hylemorsom. Især kapgangs-disciplinen er frustrerende svær og har potentiale for både hånlatter, når din modstander grusomt fejler allerede på startmærket, og smertenshyl når du mister kontrollen over den lille kapgangsfigur og falder næsegrus lige før målstregen.

Grib tre venner, installer den lille lækkerbisken og konkurrer om æren, verdensrekorderne og guldmedaljerne.

Tilgængeligt gratis via GameJolt


w7anD

3. ‘Worms’

‘Worms’ er en klassiker inden for kategorien ‘saml dine venner foran en enkelt computerskærm og tag frygtelig hævn over hinanden’-spil.

Det fantastiske ved ‘Worms’ er også den feature, at man kan lave sine egne hold, hvor de små ormesoldater er navngivet af spilleren, der spiller dem. Det betyder at den personlige investering er desto stærkere når Chili-Klaus bliver udraderet med direkte bazooka-skud fra modspillerens Stein Bagger.

Med en feature for udnævnelse at ‘Worm of the Match’ og ‘Worst Team’ er der endnu flere muligheder for en personlig æresfølelse og grundigt drilleri når røgsløret lægger sig. Derudover kan man selv designe de kort kampene udkæmpes på, og hvis man får nok af de (relativt) kedelige håndgranater og bazookaer, kan man udforske de mere outrerede game modes og eksempelvis skyde hinandens orme (der er ikke nødvendigvis noget Freudiansk i spil her) i smadder i et hav af brandbare kasser, med reduceret tyngdekraft eller muligvis lege ninja-angrebsstyrke med dynamit, baseballbat og bungeejump-reb til den helt store guldmedalje.

Der er et hav af titler, men vi anbefaler klassikeren ‘Worms World Party’ (2001), hvis man ønsker retro-2d-eksplosions-action og ‘Worms Reloaded’ (2010), hvis man sigter efter en lidt mere strømlinet og moderne udgave af et efterprøvet og solidt koncept.

Alle ‘Worms’-titler findes på Steam.

Læs også: Tre NES Classic-spil, der holder i dag for både retro-gamere og nytilkommere

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af