Ni sprudlende danske webserier, der tager arven op fra ’29’ og ‘Doggystyle’

Sex, usikkerhed og identitetskriser fylder godt op i det danske webserieland. Vi har samlet ni stærke titler fra nyere tid, der til sammen giver et bredt billede af det danske ungdomsliv: Fra efterskole og queer-kollektiv til et pladestudie og Rigshospitalets kræftafdeling.
Ni sprudlende danske webserier, der tager arven op fra ’29’ og ‘Doggystyle’
Asta August og Selma i 'Sex'. (Foto: Nicolai Lok/Profile Pictures/TV2)

‘Sex’

Manuskriptforfatter Clara Mendes og instruktør Amalie Næsby Fick skabte TV 2 Play-serien ‘Sex’ ud fra et ønske om at tage sex alvorligt som en central del af et ungt menneskes liv, og serien lykkes smukt med at skildre alle de intense følelser, sex kan afstedkomme – som lyst, sårbarhed, skam, skyld og tvivl.

Serien følger Cathrine, der bliver snotforvirret, da hun forelsker sig i sin spændende kollega, Selma, fra Sexoplysningen, men også stadig holder af sin kæreste derhjemme, Simon. Han har til Cathrines store frustration mistet sexlysten – et forfriskende modstykke til klichéen om kvinder med hovedpine – og det får hende til at tvivle på både sig selv og forholdet.

Selvom afsnittene kun varer omkring 12 minutter tager serien sig god tid til at hvile i stemningerne og udfolde karakterernes følelser. De rammer sjældent rent, ikke mindst takket være Asta August, som med sit nuancerede og intense spil er en åbenbaring som Cathrine. Hun får solid opbakning fra talentfulde Nina Terese Rask som Selma, der over for August står for seriens mest både kemisk liderlige og sårbare, ærlige øjeblikke.

Kan ses på TV 2 Play

Læs vores anmeldelse af ‘Sex’

Tessa Hoder i ‘Ondt i røven’.

‘Ondt i røven’

Rikke Koldings sjove, fine og stramt fortalte serie følger unge Tessa (Tessa Hoder), der kommer ind med firetoget til Nørrebro, hvor hun flytter ind i et queer-kollektiv. Her forsøger hun at passe ind og finde sine ben, mens hun øver sig i at sige ord som ‘cisheteronormativitet’ og kæmper med at få taget om sin moderigtige menstruationskop, der »sidder fast«.

Serien har en smule trang til at blive didaktisk, når den opdrager både Tessa og seeren til fx ikke at spørge sorte mennesker, hvor de kommer fra eller transpersoner til deres kropsdele. Men det gør ikke noget, fordi den er så overskudsagtig charmerende, humoristisk og øm. Det er en fornøjelse af følge Tessas dannelsesrejse som »noob-queer« gennem først uforpligtende hook up og siden et brandalvorligt crush.

Men selvom Tessa er newbie i det københavnske queermiljø, viser det sig, at hun har flere erfaringer og nuancer, end man (jeg) måske først antager. Surprise: Man kan være queer på mange måder.

Kan ses på TV 2 Play

Læs vores anmeldelse af ‘Ondt i røven’

‘Pleaser’.

‘Pleaser’

Mød Molly, en rigtig pleaser, der er ude af stand til at sige nej. Når hendes grænseoverskridende mor – en sjov Sofie Stougaard – dukker uanmeldt op med gåsebryster, lukker Molly hende ind til kaffe, selvom hun egentlig var på vej til at besøge sin far. Når en perifer bekendt, hun møder tilfældigt, beder om hjælp til at hente sine ting hos en voldelig ekskæreste, ender hun uvilligt i rollen som mægler, stiv af skræk ved dørtelefonen. Og når en medieredaktør til en jobsamtale fortæller, at jobbet er ulønnet og beder hende skrive om sin døde far, siger hun straks ja og ammen.

Netop farens død først i serien sætter gang i Mollys udvikling mod at lære at sige sin mening og sige fra. En tragikomisk rejse, der er inspireret af seriens skaber og hovedrolleindehaver Stine Rosenfeldt Bjerregaards egne oplevelser.

Mollys pleaser-gen er ekstremt, men de fleste kender nok til at tale andre efter munden og sige ja til noget, man egentlig ikke har lyst til af frygt for at skuffe og skabe dårlig stemning. ‘Pleaser’ er den perfekte medicin mod behagesygen.

Kan streames på DR3

Læs vores anmeldelse af ‘Pleaser’

‘Junglen’.

‘Junglen’

41-årige Zaki Youssef brød sidste år igennem som skuespiller med sin Bodil- og Robert-nominerede hovedrolle i ‘Danmarks sønner’ og kan snart ses som Assad i Afdeling Q-filmen, ‘Marco Effekten’. Men faktisk har Youssef arbejdet i den danske kulturbranche – som rapper, komponist, dramatiker og skuespiller – i over 20 år, siden han som teenager turnerede med sit undergrundsband, Æter.

Det tidlige gennembrud, som dør ud, spinner Youssef selvironisk satire over i komediedramaet ‘Junglen’. Her spiller han rapperen Saba, en selvhøjtidelig has-been, der ikke har formået at følge op på sit 10 år gamle debutalbum og er bitter over alle andres succes. Han sidder godt og grundigt fast, indtil mødet med den talentfulde sangerinde, Sassy (Josephine Abeba), inspirerer ham til at hanke op i sig selv både musikalsk og personligt.

Vejen til selverkendelse er dog lang, og til tider frustrerende at se på, for en narcissist med lavt selvværd. Heldigvis bløder Youssef og instruktør Nitesh Anjaan miseren op med en cool, kærlig og humoristisk hang-out-stemning i selskab med Sabas roomies, Bash og Tykke, der spilles super charmerende af Youssefs virkelige venner, stjerneskuddet Besir Zeciri fra ‘Alfa’ og Kød & blod’ og stortalentet Wahid Sui Mahmoud.

Kan ses på Xee

Læs vores anmeldelse af ‘Junglen’

Adam Ild Rohweder i ‘Kemohjerne’.

‘Kemohjerne’

Kristian Håskjold og Johan Wangs ‘Kemohjerne’ blev som den første danske serie udtaget til den prestigefyldte Sundance Film Festival i sektionen ‘Indie Episodic’. Og man kan sagtens se, hvad der har tiltrukket den amerikanske indiefestival til serien, der både har tyngde, kant, humor, varme og underspillet underfundighed.

Vi følger 28-årige Oliver (Adam Ild Rohweder), der får konstateret testikelkræft og straks bliver indlagt på Riget til operation og efterfølgende kemoterapi. Her kæmper han med tiltagende kvalme og modløshed, mens han forsøger at holde sig ajour med studiekammeraterne og flirten Signe. På hospitalet får han dog mere glæde af leukæmipatienten Eva (Karoline Brygmann), som både har godt internet, galgenhumor og livsvisdom.

Serien skildrer rørende Olivers varme forhold til både vennen Emil (Mads Reuter) og hans omsorgsfulde, men kejtede far (Jens Jørn Spottag), der bekymret spørger sygeplejersken om Olivers evne til at få børn med én testikel og refererer situationen meget højt over telefonen med naboen, mens Oliver skal levere en sædprøve.

Trods jokes bliver serien hverken plat eller kynisk, men finder en fin balance mellem komedie og alvor.

Kan ses på TV 2 Play

Læs vores anmeldelse af ‘Kemohjerne’

‘Centrum’.

‘Centrum’

»Den mest aktuelle ungdomsserie nogensinde«, lød det i foråret 2020 fra instruktør Jonas Risvig, da han beskrev ’Centrum’ – et boblende originalt skud på stammen af danske lockdown-eksperimenter som ‘Karantænefilmene’ og ’The Seclusion Dogma’.

’Centrum’ giver en troværdig skildring af teenagetilværelsen under ganske usædvanlige forhold, skabt løbende fra uge til uge og i samarbejde med seriens egne Youtube-seere og et fast hold unge filmfolk og skuespillere; Silje Havmøller Schmidt, Annemone B. Camphausen og Erik Schmidt udgør det centrale cast som 16-årige Luna, Agnes og William, der dagligt mødes udendørs i coranatiden. Derudover medvirker kendt gæsteskuespillere såsom Alex Høgh AndersenAndreas Jessen og Marie Boda.

’Centrum’ fanger fint den ambivalente barriere mellem de gamle bedsteveninder Luna og Agnes, og benspændet i udelukkende at optage udenfor understreger effektivt den besynderlige situation, som både hovedpersonerne og publikum stod i på daværende tidspunkt: Hvor man godt kan mødes, men helst ikke komme hinanden alt for nær.

Serien kan ikke længere ses på Youtube, men kan ses på IGTV og downloades gratis fra Dropbox HER.

Læs vores anmeldelse af ‘Centrum’

Aske Bang og Allan Hyde i ‘Cold Hawaii’ på Xee.

‘Cold Hawaii’

Med Vesterhavets brusende bølger i Thy som symbolsk bagtæppe dissekerer makkerparret Aske Bang og Allan Hyde sjovt og sikkert sex, parforhold og venskab hos to par i slutningen af 20’erne.

Bjørn (Aske Bang) og Karla (Marie Tourell Søderberg), der bor i Klitmøller, forsøger at blive gravide. Bjørn er frustreret over, at deres sexliv går op i ægløsninger, rutine og ikke mindst hans manglende evne til at give Karla en orgasme. Usikkerheden blusser op, da parret får af Bjørns bedste ven og Karlas ekskæreste, Mads-Emil (Allan Hyde) og hans nye kæreste, Simone (Marie Boda), der knalder højlydt og hele tiden. For at lære nogle tricks af vennen foreslår Bjørn dumdristigt et partnerbytte. Karlas lægefar har nemlig fortalt, at orgasmer øger kvinders chance for at blive gravid.

Det lyder langt ude, og partnerbytteforslaget er da også en tåkrummende skidt idé. Men det bliver også et fint afsæt til at undersøge mandligt seksuelt selvværd, frigjorthed, jalousi, barnløshed og hvad der konstituerer et godt sexliv og forhold. Især Aske Bang er god som usikre, forsmåede, selvhævdende, men også kærlige og loyale Bjørn.

Kan ses på Xee

Læs vores anmeldelse af ‘Cold Hawaii’

‘Vakuum’.

‘Vakuum’

Ungdomsmediet SEIN har med sin første fiktionsserie skabt en særdeles vellykket serie for og af unge: Instruktør Nanna Hovedskov har samlet en række af sine medstuderende fra Filmhøjskolen på Møn og sat ukendte unge skuespillere foran kameraet. Resultatet er, fra denne halvgamle skribents stol, intimt, ømt og genkendeligt. Serien følger i tre uafhængige historier på tre afsnit hver et ungt menneske, der kæmper med følelser som usikkerhed, jalousi og angst, gennem et døgn.

Stærkest er første fortælling om Eva (Clara Frederikke Rose Lundberg), der går på efterskole. Hun er usikker på sig selv, på sin plads i kammeratflokken og på sit forhold til kæresten Ville (Tea Zvizdic), som hun er bange for er interesseret i en anden. »Synes du, jeg er irriterende?«, spørger hun, lidt for klæbrigt. Anden fortælling følger Anton (August Vedelsby), som holder fest for at udsætte at besøge sin bror på psykiatrisk afdeling. Og så slutter vi fint af hos stille Karl (Tai Axen), der har svært ved at komme ind i en ny vennegruppe og forsøger at navigere i sine forældres skilsmisse.

Kan ses på SEIN

Læs vores anmeldelse af ‘Vakuum’

Emma Sehested Høeg og Frederikke Dahl Hansen i ‘Limboland’.

‘Limboland’

Rikke Louise Schjødts generationsportræt om tre veninder i 20’ernes limboland smager lidt af ‘Girls’ på Vesterbro. Hovedpersonen Freja (Frederikke Dahl Hansen) er mindst ligeså irriterende som Hannah og desværre også uden hendes talent og charme. Hun gør rent på et reklamebureau og bruger absurd mange penge på tøj. Da kæresten slår op, flytter hun ind hos Katrine (Emma Sehested Høeg), som hun lige har mødt til en gymnasie-reunion.

Katrine, seriens mest interessante karakter, er en sexpositiv influencer in spe, der videoanmelder sine sexpartnere lige efter akten. Men en optræden i ‘Aftenshowet’ fører hende ud, hvor hun ikke kan bunde. Den tredje veninde, Nadja (Angela Bundalovic), har som flittig medicinstuderende på overfladen mere styr på sit liv, men føler sig presset af både studier og en ny kæreste, der kalder hende »skat« lidt for insisterende.

Seriens force er de tre skuespillere: Frederikke Dahl Hansen og Emma Sehested Høeg spiller røven ud af bukserne med store armbevægelser, mens Angela Bundalovic bidrager med en tiltrængt mere underspillet og sårbar præstation. Handlingen er ikke altid lige troværdig, men det er alligevel umuligt ikke at se næste afsnit for at følge se de tre kvinders forviklinger.

Kan ses på Xee

Læs vores anmeldelse af ‘Limboland’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af