Internettets største brevkasse giver ’Mads og monopolet’ baghjul – og viser vejen til en bedre onlinekultur

Engang var det damebladene, der hjalp med svar på livets store spørgsmål, men nu er konceptet blevet til succesfuld gruppeterapi på Reddit.
Internettets største brevkasse giver ’Mads og monopolet’ baghjul – og viser vejen til en bedre onlinekultur
Reddit. (Foto: Erica Steeves & Reddit/Unsplash)

KOMMENTAR. »Vi har været sammen i tre år, og alt er godt«, skriver en 24-årig mand på Reddit.

»Men i morges ledte jeg efter en USB-nøgle med vigtige dokumenter, og da jeg satte den i computeren, var den fyldt med dyresex«, tilføjer den ellers anonyme bruger.

»Hundredvis af billeder og videoer, både animerede og virkelige, af kvinder, der har sex med dyr«.

Opslaget ovenfor er – hvis man lige ser bort fra dyresex-aspektet – ikke unormalt på Reddit, der bugner med såkaldte subreddits, hvor brugere kan få hjælp til alskens problemer i paradis.

I grupper som r/relationships og r/relationship_advice står sagesløse sjæle på spring med de helt store (og små) dilemmaer, de møder i samspillet med folk omkring dem.

Selvom mange af problemstillingerne ofte er af romantisk natur og derfor opstår mellem par, er der også søskende, der beder om hjælp til at håndtere hinanden, eller børn der søger råd om forældre (og omvendt).

Spørgsmålene er oprigtige, og når de tydeligvis er falske (skabt med henblik på at gå viralt), lukkes de hurtigt ned. Disse subreddits er nemlig båret af en etos om, at man hjælper hinanden uden fordomme, for ingen spørgsmål er for dumme.

Det resulterer ofte i de klassiske spørgsmål som »Min kæreste vil ikke have børn, skal vi gå fra hinanden?« og »Min partner var mig utro, hvordan kommer vi videre?« til de mere atypiske som dyresex-dilemmaet eller en søster, der mistænker et seksuelt overfald.

Men der er også opløftende og inspirerende spørgsmål. Som når forældre prøver at søge råd blandt Reddits yngre brugergrupper om, hvordan de kan støtte deres børn i deres seksualitet, fordi deres barn tydeligvis ikke er sprunget ud endnu.

At disse fora er blevet så populære de seneste år skyldes ikke kun, at de mere ekstreme opslag går viralt på sociale medier som en slags underholdende følelsesporno, men også at det er en videreudvikling af den klassiske brevkasseform.

Vi kender det fra ’Mads og monopolet’ og fra det, vi yngre generationer vil kalde for klassiske dameblade, hvor den fortvivlede læser kan skrive ind med sine kvaler.

Denne slags fortvivlelse går aldrig af mode. Der er både interesse i at få hjælp og at observere andre få hjælp, for hvad nu hvis man selv kan lære noget af deres erfaringer?

Med Reddit bliver dette eksponentielt forstørret med langt flere svar, råd og tips. Hvor den klassiske brevkasse ofte kun har én kendt profil, som svarer på spørgsmål hver uge, bliver der på Reddit crowdsourcet et utal af kommentarer.

Samtidig er det menneskelige og sociale element også intakt. Når vi læser anmeldelser af en restaurant, foretrækker vi de personlige og tydeligvis engagerede anmeldelser, fordi de har en snert af ægthed over sig.

Det samme gør sig gældende, hvis vi søger råd om vores parforhold, og det er netop denne natur, som Reddit trives i. De forskellige relationship-subreddits er sjældent fyldt med trolls, der latterliggør problemerne, men derimod ægte mennesker som blot vil hjælpe.

Vejen til et bedre internet

En konsekvens af dette er naturligvis, at rådene heller ikke altid er, hvad en professionel psykolog eller parterapeut ville foreslå. Men det giver alligevel et tiltrængt pejlemærke for dem, der ikke aner, hvad de skal stille op i en situation, eller hvor de overhovedet skal starte.

I ly af anonymitet kan man med et enkelt opslag pludselig få helt ny indsigt i et problem, man har tumlet med i flere måneder, måske endda år. Det bliver en slags gruppeterapi, man har direkte adgang til i sin lomme – perfekt til en coronatid, hvor vi bliver mere og mere desperate efter sociale inputs i vores liv.

Når hjælpen brainstormes på de forskellige subreddits, er det dog heller ikke kun et lyspunkt for de magtesløse brugere, men også for internettet som helhed.

Efter et 2020, hvor sociale medier og internettet viste sig fra sin værste side, er hvert underforum en lomme af håb og glæde, der forhåbentlig kan vise vej for en bedre brug af kommentarspor online.

For kommentarer (og dermed internettet) behøver ikke være fyldt med had – de kan lige så vel bugne over med gode råd, venlige hensigter og positiv stemning.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af