Lydmors debutroman
‘Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen’ af Jenny Rossander
En ung, kvindelig musiker ansættes til at komponere musik til et teaterstykke. Her møder hun en karismatisk instruktør, som åbner op for flere jobmuligheder i teatermiljøet.
Hun forelsker sig hurtigt og fuldkomment, men langsomt begynder hendes personlige liv og forhold til instruktøren at smelte sammen med de tragiske forestillinger, som de sammen opsætter.
Vores anmelder, Ditte Hermansen, skriver, at man skal læse romanen »fordi, vi (stadig) er nødt til at tale om magtmisbrug i kulturbranchen«.
Jenny Rossander har som Lydmor komponeret musik til flere teaterforestillinger, senest ‘It’s So Cute I’m Gonna Die’, så hendes indsigt i miljøet burde være indiskutabel.
Hun har tidligere i Soundvenue beskrevet teater som »noget af det smukkeste, man kan gøre med sin tid«.
Er udkommet.
Bureaukrati-thriller med fuck systemet-energi
‘Mother Earth’ af Alexander Rich Henningsen
Soundvenues anmelder Tobias Viftrup Cramer kaldte ‘Mother Earth’ »en gedigen page-turner om offentlig administration, inkompetence og greenwashing«.
‘Mother Earth’ handler om et bombastisk, men også halvfærdigt, prestigebyggeri under samme titel som romanen. Målet er at skabe verdens første klimaneutrale højhus, men det går mildest talt ad helvede til, da byggeriet drukner i varerforsinkelser, pengemangel og mellemledere.
Romanen er en lejlighed til at hidse sig op over offentlig inkompetence, når den med thrillerens formgreb trækker læseren rundt i det bureaukratiske helvede, som en kommunal forvaltning kan være.
Er udkommet.
Fashionhorror fra forfatterskoledebutant
‘Love Looks Bleak’ af Ulrikke Bak
Ej at forveksle med Kristen Stewart-filmen ‘Love Lies Bleeding’ som, forvirrende nok, også lige er udkommet.
En poetisk roman om en stalker og et spøgelse. ‘Love Looks Bleak’ tematiserer på en og samme tid kærlighed og anti-kærlighed i en eksperimenterende roman med enderim.
Ordene »I’ve known a stalker, known a ghost. Still not sure who haunts me most« åbner ballet og inviterer til en læseoplevelse, der lover at give dig tæv på den gode måde.
Vi er ikke sikre på, at vi lige nu på nogen måde forstår, hvad ‘Love Looks Bleak’ handler om, men det er en af de der debuter, som hele den læsende klasse glæder sig til, så vi glæder os til at erfare, om hypen er berettiget.
Er udkommet.
Kunne man friste med lidt heksekult?
‘The Witches of Bellinas’ af J. Nicole Jones
Et ungt ægtepar på randen af skilsmisse flytter til en lille provinsby for at redde deres ægteskab, men inden længe bliver den kvindelige ægtepart indoktrineret af en lokal, hedonistisk sekt.
‘The Witches of Bellinas’ er en gotisk roman, der stiller spørgsmålstegn ved, hvad der sker, når man befinder sig i en farefuld situation uden udvej.
Med hensyn til det der gamle mundheld om, at man ikke skal dømme en bog på dens omslag, så er det noget fis. Selvfølgelig skal man det, og ‘The Witches of Bellinas’ har et fantastisk flot cover, som vi glæder os til at åbne.
Er udkommet på engelsk.
Coming-of-age med drengekor
‘Hundrede børn’ af Fine Gråbøl
Magisk realisme om en 11-årig dreng ved navn Karl, hvis verden roterer omkring hans skoles prestigefyldte drengekor.
Det er i koret, at Karl finder fællesskab og venskab, men i takt med at han og vennerne bliver ældre, truer stemmen med at gå i overgang og verden med at gå på held. Bogstaveligt talt.
Soundvenues anmelder Emilie Ewald Boysen skriver, at »Fine Gråbøl rammer de store, tidlige ungdomsfølelser fuldstændig rent i sin skildring af et forunderligt fællesskab«.
Er udkommet.
Om pølsemænds parallelle restskrivningsregler
‘Hyldemeter’ af Hans Peter Madsen
Når en bog sælger sig selv som »en roman om erindring, venskab, længsel og at give fanden i det hele og blive bankrådgiver«, bliver man nysgerrig. Er den sørgelig? Er den sjov? Er den en perfekt, bittersød blanding?
Vores anmelder, Tobias Viftrup Cramer, gav ‘Hyldemeter’ fem stjerner og skrev blandt andet: »Den er simpelthen for tillokkende et sprogligt syretrip til, at den ikke skal på din litterære bucket list«.
A., der gjorde oprør ved at sætte ejefaldsapostroffen forkert, er død, og nu forsøger hans barndomsven at fortælle hans atypiske livshistorie ved hjælp af tekster fundet i A.’s barndomshjem.
‘Hyldemeter’ er første roman af Hans Peter Madsen, hvis novellesamling ‘Brænd huset ned, giv træet vand’ udkom i 2021.
Er udkommet.
Hot mess express 2.0
‘Green Dot’ af Madeleine Gray
24-årige Hera forsøger at finde vej i verden, men hvad stiller man op, når mulighederne er uendelige og samtidig ufatteligt begrænsede?
Ved hjælp af lidt udspekulerethed og held får hun scoret et job som moderator for et australsk nyhedsbureaus online-kommentarspor. Et job som hun hader næsten lige så meget som sin chef.
En ting er dog tiltalende ved arbejdspladsen: Den markant ældre journalist Arthur, som Hera indleder en affære med. Der er bare to problemer, der giver Hera grund til at tvivle på forholdet: 1. Han er gift. 2. Hun er egentlig lesbisk.
Er udkommet på engelsk.
Hollands ‘Lolita’
‘Min egen øjesten’ af Lucas Rijneveld
En moderne genfortælling af Nabokovs ‘Lolita’, flyttet til det landlige Holland i 00’erne.
Soundvenues anmelder Ditte Hermansen kvitterede med fem stjerner for den gennemubehagelige oplevelse, som ikke desto mindre har så stort et sprogligt overskud, at man må overgive sig til både forfatter og oversætter.
Plottet opsummeres således i anmeldelsen: »Hvad der starter som en (not so) uskyldig dissekering af en odders penisknogle ender i manipulation og overgreb; alt sammen fortalt fra overgrebsmandens perspektiv og med selvbedragerisk smisken for læseren. I virkeligheden ønskede han blot at forløse hende«.
Er udkommet.
Hvis du kun skal læse én feministisk punkbiografi denne måned …
‘Rebel Girl – My Life as a Feminist Punk’ af Kathleen Hanna
Bikini Kill-forsangeren Kathleen Hanna har skrevet sine memoirer om et liv som feminist i musikbranchen og om at danne et kvindeligt punkband. Vores anmelder Anton Rothstein kvitterede med 5 stjerner og skrev:
»Man fatter næsten ikke, at alt det, der står i bogen, kan være sket for én enkelt person«.
Bogen rummer alt fra hudløst ærlige beretninger om overgreb og sexisme til gode svar på cat-calling og anekdoter om Joan Jetts hår, og dengang Hanna i en kæmpe brandert skrev på en ung Kurt Cobains væg, at han lugtede af teen spirit.
Alt sammen skrevet skrevet i en personlig tone og med bidsk humor af Hanna selv i stedet for en eller anden ghostwriter.
Er udkommet på engelsk.
Stiller spørgsmål som: »Hvorfor er fjordrejer finest, når tigerrejer er størst?«
‘Spørg John’ af Susan Knorrenborg
2024 er året hvor adskillige anerkendte kvindelige journalister springer ud som romanforfattere. Linea Maja Ernsts ‘Kun til navlen’ er netop landet, til september kommer Lucia Odooms debut, og om få dage får vi Politikens debatredaktør Susan Knorrenborgs nye bog.
To kusiner, Katrine og Tina, vokser op sammen i Fensmark på Sydsjælland, men da Katrine flytter til København for at studere, bytter hun provinslivet ud med en nordsjællandsk trofækæreste og en højkulturel svigerfamilie.
Imens er Tina fanget i skodjobs og med en voldelig kæreste. De to kusiner har dog en mand, der altid kommer dem til undsætning: Den synske skribent John fra ugebladet ‘Hjemmet’.
Vores anmelder Simon Øst Vejbæk var ikke udelt begejstret, men skrev dog at bogen er bedst, når den beskæftiger sig mellem kontrasten mellem de to kusiner:
»Deres liv følger to væsensforskellige vækstkurver, men man er aldrig rigtig sikker på, hvem af dem, der er mest ude og skide. Og det er et forfriskende pust«.
Er udkommet.
Vil du have flere boganbefalinger? Så gå på opdagelse i sidste måneds bogguide.